TORNAR

Renovar el nucli antic i les urbanitzacions, un repte per a l’Anoia

Piera i Pujalt concorren a la Llei de Barris, i la Torre, Masquefa i el Bruc a la Llei de Millora de les urbanitzacions

societat
Dimarts, 4 maig 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Cinc municipis anoiencs opten a les convocatòries de subvencions emmarcades dins de l’anomenada Llei de Barris i dins del pla de millora de les urbanitzacions. En tots els casos, es tracta d’una bona oportunitat per posar al dia els nuclis antics o bé els barris que han anat creixent de manera progressiva al voltant dels pobles. Piera pretén actuar sobretot en el carrer principal i en dos equipaments culturals i socials; Pujalt vol millorar l’estat general dels carrers, construir un nou centre municipal i potenciar els antics horts.

Pujalt

Centre de Piera

Per la seva banda, la Torre de Claramunt, Masquefa i el Bruc centren els seus projectes en les urbanitzacions, concorrent en un pla que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels veïns d’aquestes àrees construïdes entre 1956 i 1981, tot finalitzant les obres o establint els serveis urbans bàsics.

Crear un 'nucli fort'

Aquesta és la tercera convocatòria a la qual concorre Piera, per tal d’aconseguir la important injecció econòmica que suposa la Llei de Barris. La tinent d’alcalde Fina Altarriba explica que bàsicament el que es vol és rehabilitar el nucli antic de Piera i crear-hi activitat econòmica i comercial, amb la intenció de tenir ‘un nucli potent que fomenti la interrelació entre els 19 barris que configuren el municipi, i que sigui una zona atractiva’. En el seu cas, es tracta d’un projecte integral que actuarà en equipaments però que vol generar alhora activitats que s’hi desenvolupin. Un dels focus més importants d’actuació serà el carrer principal, on es vol actuar en les façanes però també en les parts posteriors dels edificis per garantir-ne l’estructura —ja que es troben molt properes a la zona del torrent.

D’altra banda, es pretén convertir l’antiga fàbrica Sanauja —on actualment ja es fan activitats — en un centre cívic, i reafirmar el teatre Foment en un centre d’activitats de tot tipus, a més de millorar la connectivitat entre aquests dos equipaments. A més, es vol actuar en els edificis de la zona de la granja, per exemple amb la instal·lació d’ascensors que facilitin l’accessibilitat.

Millorar carrers i paisatge

Pujalt també ha demanat ajuda a la Generalitat sota el marc del programa ‘Viles amb projecte’, és un programa molt semblant al del pla de barris però adaptat als pobles petits. Segons Antoni de Solà, alcalde de Pujalt, l’ajuntament està molt il·lusionat amb el projecte i creu que el poble es mereix obtenir les ajudes. El projecte d’actuació més important se centra en el casc antic del poble. Tot i que la majoria de cases s’han anat reconstruint i millorant i el teixit urbà és de qualitat, allò que forma part del patrimoni públic, com ara el paviment dels carrers, està molt degradat. Un altre nucli important d’actuació tindria lloc en el castell de la Marmota. L’ajuntament de Pujalt proposa eliminar els dipòsits d’aigua que ja han estat substituïts per uns altres de més moderns fora del poble i malmeten el paisatge del castell. A més, el projecte també preveu arreglar els exteriors del castell i construir-hi un mirador.

També es proposa el trasllat de l’ajuntament, ja que segons l’alcalde l’edifici on està ubicat actualment no compleix els requisits mínims per poder dur a terme les tasques necessàries; a més, compta amb barreres arquitectòniques que n’impedeixen l’accés a persones amb problemes de mobilitat o cadira de rodes. El trasllat previst en el projecte presentat proposa un edifici que aculli l’ajuntament, una llar d’infants i una sala multiusos.

Es busquen pagesos

Finalment, també es demana ajudes per recuperar els horts del municipi, molts dels quals estan abandonats pels seus propietaris, per seguir cultivant hortalisses i vendre-les en una botiga agrobiòtica que també està prevista en el projecte. Per aquest motiu, l’ajuntament busca persones joves i dinàmiques interessades en el món rural i de la pagesia que es vulguin fer càrrec dels horts municipals.

Les urbanitzacions

Un total de 72 municipis han presentat les seves sol·licituds per a optar a la segona convocatòria d'ajuts dirigida a ajuntaments per a redactar els Programes d'adequació, que abastarien 106 urbanitzacions amb dèficits situades als seus termes. Aquesta línia de subvencions està dotada amb un import total de 9,9 MEUR i els ajuntaments podran rebre un ajut màxim de 300.000 euros per a redactar programes que abastin una o més urbanitzacions. En el cas de l’Anoia, hi opten la Torre de Claramunt, Masquefa i el Bruc.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.