TORNAR

Igualada, Vilanova del Camí, Montbui, Òdena, Calaf, Piera i Masquefa, entre els 271 municipis catalans on es podrà limitar el preu de lloguer

economia
Dimarts, 14 maig 2024. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El Govern amplia el nombre de municipis de Catalunya declarats com a àrees tenses per limitar-hi el preu del lloguer. Territori inicia la declaració de 131 municipis, que se sumaran als 140 que ja va identificar i declarar com a zones de mercat residencial tensionat l’agost passat. Aquesta ampliació respon als canvis del mercat de l’habitatge i a la tendència alcista del preu del lloguer experimentat els últims mesos. Amb l’ampliació, les zones tenses abastaran un total de 271 municipis, on viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la població

L’agost passat, el Govern va declarar 140 municipis catalans com a zones de mercat residencial tensionat, permetent regular i militar el preu del lloguer dels habitatges. Uns municipis on, des de fa un mes, ja s’aplica el topall del preu del lloguer. En aquesta llista hi havia tres municipis anoiencs: Igualada, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui. Ara, el departament de Territori ha iniciat els tràmits per ampliar aquesta llista de zones tensionades afegint-n’hi 131 més, fins als 271 municipis, on viuen més de set milions de catalans, el 90% de la població. Fins ara, els municipis afectats es concentraven sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona i al litoral del país. Entre aquests municipis que s’han afegit a la llista hi ha Òdena, Calaf, Piera i Masquefa. Els nou municipis anoiencs sumen més de noranta-cinc mil habitants, el 75% de la població anoienca.

L’ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants –que no formen part dels 140 declarats inicialment–i que compleixen algun dels requisits que marca la Llei estatal pel dret a l’habitatge. D’una banda, que les persones o famílies dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca, incloses les despeses i subministraments bàsics. De l’altra banda, que el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers cinc anys un increment acumulat d’almenys tres punts per sobre de l’IPC.

Així, en aquests 131 nous municipis que s’afegeixen als 140 ja declarats com a zones tensionades es podrà aplicar la contenció dels preus de lloguer en aquests supòsits: el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. A més, quan es tracti d’un gran tenidor -la persona física i jurídica propietària de cinc o més immobles urbans ubicats a les zones de mercat residencial tensat–, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu del lloguer.

Després d’un període d’informació pública durant el qual administracions, entitats i particulars poden presentar al·legacions, aquestes s’analitzaran i es respondran i la resolució final es notificarà al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana perquè la publiqui i pugui entrar en vigor. Quan finalitzin els tràmits, Catalunya tindrà 271 municipis on s’aplicarà la contenció de rendes.

Des del departament de Territori assenyalen que aquesta mesura pugui ser efectiva el pròxim mes de juliol. Una mesura que “respon als canvis que s’han produït al mercat de l’habitatge aquests darrers mesos. L’increment generalitzat del cost de l’habitatge dels darrers anys a Catalunya, gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, malgrat la recent aplicació de la contenció de rendes, ha fet necessària la revisió dels criteris emprats en la identificació dels municipis declarats com a zona de mercat residencial tensat.”


1 Comentaris

d

dolors

igualada

14 de maig 2024.09:52h

Respondre

bon dia! una consulta!
si jo estic de lloguer i amb aquest canvis de revisió de preu es posible que em puguin abaixar el lloguer o és només si canvio a un altre lloguer?

gràcies i salutacions

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.