//Plugins sense CDN ?>
En primer lloc l’alcalde va donar la benvinguda a tots els presents i va fer una explicació de totes les fases de restauració que ha promogut l’Ajuntament per tal de recuperar aquest patrimoni únic, les quals han durat més de vuit anys. I és que les pintures murals de Sant Pere foren parcialment descobertes als anys noranta durant unes obres de restauració que feia la parròquia. Davant del desconeixement del valor i significat de les pintures, es van suspendre les tasques de restauració de l’edifici. No fou fins l’any 2001 quan l’Ajuntament de Veciana amb l’ajuda del Centre de restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya va iniciar la primera fase de recuperació en la que es va acabar de descobrir tot el conjunt. Dues fases més, realitzades als anys 2006 i 2009 respectivament, han fet que avui les pintures ofereixin la seva bellesa original i que l’església de Sant Pere del Vim conservi l’únic exemplar de pintures romàniques a la zona de l’Alta Anoia. L’edil també va explicar les gestions realitzades l’any 2007 per tal de declarar l’església Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).
Després d’aquesta introducció de l’alcalde hi hagué un magnífic concert del Cor Trinvant, qui va posar la nota musical a l’acte. El grup dirigit per Maribel Sivila va fer vibrar els presents amb la seva sublim actuació. Seguidament es van poder veure dos audiovisuals produïts per Dan Ortínez. En el primer es feia un repàs de l’art anoienc que hi ha al museu episcopal de Vic. En el segon es recollien imatges de la tercera i darrera fase de restauració de les pintures murals de Sant Pere del Vim. Amb aquest darrer audiovisual els assistents van poder copsar la dificultat i minuciositat que requereixen les restauracions d’aquests tipus de pintures, i perquè son obres tan lentes i costoses de realitzar.
A continuació les autoritats presents van fer els seus corresponents parlaments en els quals van posar en relleu la importància de recuperar i mantenir viu el patrimoni del país i van elogiar la gran tasca feta per Servitje en la recuperació de les pintures de Sant Pere. Un aperitiu a la sortida del temple va cloure l’acte d’inauguració, que va ser viscut amb una barreja de emoció i alegria per part dels assistents.
Visita guiada i concerts
L’endemà, cap a les 6 de la tarda, es van reprendre els actes festius amb motiu de la celebració de la recuperació final de les pintures. La tarda va començar amb una visita guiada per l’exterior i interior del temple, realitzada pel mateix alcalde amb comentaris de Jaume Ortínez. Un cop a dins l’església tingué lloc el concert a càrrec de la coral Sant Josep Oriol de Barcelona i la coral MigTó d’Igualada. Les corals dirigides per Maria Capdevila i Laia Cuadras respectivament van oferir un repertori molt variat que va complaure de llarg el públic, que omplia de gom a gom l’església. Les dues corals van acabar el concert cantant conjuntament Ton pare no té nas i El moliner de Freser.
Amb un refrigeri a l’exterior del temple es va cloure la jornada festiva, amb la qual es posava punt i final a uns actes que segons paraules de Servitje 'més enllà de la inauguració d’aquest conjunt pictòric, vull que aquest acte que celebrem avui demostri a tothom que amb esforç i constància es pot aconseguir tot'.