TORNAR

Castells i Riba se les tenen; Palau i Mateu esgarrapen

Un debat de vora dues hores pla amb moments sorprenents

politica
Dimarts, 19 maig 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

L'alcalde Marc Castells i Jordi Riba van protagonitzar la seqüència de rèplica-contrarèplica més interessant de la nit, mentre que Josep Maria Palau (Esquerra) i Albert Mateu (CUP) van ser els més àcids contra l'Ajuntament

Els set candidats reunits al Teatre Municipal l'Ateneu van establir un debat en que es van mesclar les propostes concretes amb invectives contra els diferents governs d'abans i ara, no exemptes d'ironia. L'acte, moderat per Jordi Cuadras, es va allargar quasi dues hores. No hi van haver atacs personals d'importància, però sí accions inesperades, especialment els embats de Josep Maria Palau, candidat republicà, que va repartir a socialistes, populars i convergents. Albert Mateu, de la CUP, va ser el més àcid contra el govern de la ciutat i va assenyalar amb duresa temes com "l'incompliment de les sancions als bancs". Marc Castells només va punxar a Socialistes d'Igualada i Socialistes d'Igualada, amb Jordi Riba, també va atacar l'alcalde. Van mantenir la pugna dialèctica més vibrant. La política urbanística, els transports i els drets socials van ser els temes més brandats. El 'pirata' Darío Castañé va apuntar contra el govern central un parell de vegades, mentre que Joan Agramunt (PP) i Toni Rosich (SI-Recuperem Igualada) van evitar el cos a cos. 

Marc Castells, còmode

L'alcalde d'Igualada era el que més podia perdre al debat i va sortir-se'n amb una actuació solvent. La principal polèmica va ser amb Jordi Riba, sobre l'etapa de l'Entesa per Igualada i el procés de construcció de la Ronda Sud. Se les van tenir sobre la inconclusió del projecte. El convergent va etzibar que amb governs progressistes a Igualada i a la Generalitat "no s'havia fet una sortida a Igualada" i va fer referència al nyap de Vilanova. Riba va respondre que "almenys el Tripartit va fer quelcom". L'alcalde va apuntar que ho van deixar només mig fet. Va rebrotar la polèmica també sobre qüestions socials. Va emprar la ironia per replicar a Agramunt i Rosich en les úniques mencions d'aquests  dos candidats al govern. I va ser agut contraatacant a Palau en el tema de Monbus, retreient que Esquerra no hagi fet res al Parlament, "aun podrien fer molt més que un pobre alcalde".

Jordi Riba, sentenciós

Va evitar el debat nacional en tot moment. Va reivindicar l'obra social de l'Entesa per Igualada i va aixecar la veu quan l'alcalde va comentar "el millor subsidi és un lloc de treball", quan el socialista va replicar "estem parlant de drets". Va estendre's sobre la política d'ajuts socials i de beques i va entrar al cos a cos amb l'alcalde en el tema de la Ronda Sud. Després, va optar per un silenci calculat quan Palau va preguntar-li per la seva posició en el debat independentista i va remarcar que "hem cercat sempre el millor finançament per Catalunya".

Josep Maria Palau, a l'ofensiva

Partia com el més propositiu dels candidats, després de la llarga campanya que ha fet Esquerra i de les múltiples propostes que ha posat sobre la taula els darrers mesos. En canvi, va estar especialment agressiu en referència a Castells i va acabar les seves intervencions plantejant les eleccions com una dicotomia entre "una política mediàtica i una política que pregunta a la gent". Va ser el candidat que més va  brandar el discurs independentista i va recordar el dèficit fiscal com quelcom determinant en la manca d'infraestructures". Va alternar les seves intervencions més exigents amb altres on exposava el seu programa en matèria social, amb les "sancions als bancs" i la "reducció de la taxa de l'IBI i de les escombraries un 50% als autònoms, comerciants i pimes".

Joan Agramunt, complidor

No hi havia massa seguidors del PP al Teatre Municipal. Va haver d'escoltar alguns xiulets quan va assegurar que el Partit Popular havia creat llocs de treball. Aquí es va trobar amb Castañé que va replicar que el que era important era que fossin "llocs de qualitat". Va mantenir un  diàleg tranquil amb l'alcalde sobre la despesa de política social a la ciutat: diferien en les xifres ja que Agramunt no comptava el cost del personal i Castells ressaltava que per oferir serveis socials "cal tenir treballadors socials". Malgrat ser l'únic candidat unionista, no es va estendre massa en referències al debat sobre la independència i es va limitar a parlar de les aportacions de l'Estat al Fons de Liquiditat Autonòmica.

Darío Castañé, estalviador

No va esgotar el seu temps i li van sobrar uns 90 segons dels 10 minuts que tenia a disposició. Va invertir els minuts en subratllar els principis de la seva candidatura. Va insistir sobretot en la política participativa i va atacar a Agramunt per la política laboral del PP. Es va replegar sobre el programa social de Decidim i va defensar també les sancions als bancs, el punt en que va mostrar més èmfasi. No se sentia còmode amb alguns temes, com el de la independència, i els va tancar d'una manera taxativa, posant per davant "l'eix social". 

Albert Mateu, contundent

Ha guanyat aplom respecte a les seves intervencions fa uns dies, quan debutava en el debat polític. Va manifestar que el seu partit té la voluntat de "fiscalitzar" el govern i va ser l'únic que va respondre que "no em presento per ser alcalde". Va ser especialment dur amb Castells pel que fa referència a les sancions als bancs "que no s'han aplicat". Va defensar "la feina de formiguetes de la CUP" i va apuntar que "compte amb les promeses" al respecte de les actuacions dels governs. Va exposar els números dels desnonaments amb contundència i va lloar la feina de la PAH per davant dels serveis d'intermediació. La reclamació de transparència i participació i el foment de cooperatives, entre les propostes que va desgranar. 

Toni Rosich, tímid

Excepte algun 'lapsus' com quan es va referir a Josep Maria Palau com a "Josep Maria Pou", Rosich va tenir un desenvolupament correcte i va marcar amb claredat les seves propostes sense escarafalls. Va assenyalar sobretot el parer de SI-Recuperem Igualada en el futur del Rec i també la seva proposta d'integrar i millorar la col·laboració entre els municipis de la Mancomunitat. Hauria fet falta que entrés més al cos a cos i arrisqués per pugnar pels vots, essent d'una formació que ho té difícil per assolir un regidor.


20 Comentaris

R

Ruth

Igualada

20 de maig 2015.11:22h

Respondre

Em va agradar molt el noi de la CUP, em va sorpendre!! El vaig trobar llest i honest, crec que tenia una imatge equivocada de la CUP. El senyor Palau també força bé, tot i que pel meu gust li... Llegir més manca una mica de mala llet, massa diplòmatic. La resta...ni fred ni calor!

C

Carles

IGD

19 de maig 2015.14:18h

Respondre

El problema rau en centrar el debat política en els persontages o persones candidats al numero u. Això és vella política i el debat de l’Ateneu s’enmarca una mica en aquesta idea al tractar... Llegir més el debat com un espectacle basat en els personatges. La nova política s’ha de centrar en la participació de tots i no en el personalisme dels candidats. En aquest sentit son pobres tots els arguments del tipus el candidat tal ha estat fluix, el altre semblava un no se qué, el altre no ha dit res… i no parlar gens dels continguts. Que van dir del POUM, i de la participació, I de la reindustrialització, etc…

G

Gustau

Igualada

19 de maig 2015.13:11h

Respondre

Parlem clar, algú sincerament creu que Igualada està millor ara que fa quatre anys ? Els igualadins vivim millor ? Tenim millors serveis ? Millors comunicacions ? Més equipaments de qualitat ?... Llegir més Més feina ? La resposta és evident. No. No. I no. Tenim un govern que ”estalvia” no fent res, que ”vigila les finances municipals” i no puja els impostos als ”rics” de la ciutat, però que no fa res.

No us equivoqueu. Governar és fer coses, no paralitzar-ho tot. Tenim una ciutat plena de gent que remena els contenidors per trobar aliments perquè la cobertura social és mínima o inexistent. Aquesta és la vertadera carta de presentació de l’actual alcalde. Cal aire fresc i un canvi urgent. I que Igualada deixi de mirar-se el melic i comenci a fer comarca. Que ja està bé de veure sempre els mateixos ”dinosaures” a tot arreu.

M

Maria Ll.

Igualada

19 de maig 2015.18:33h

Gustau, el campus unibersitari i la recuperació de l’escola d’infermeria per exemple es no fer res, solament pregunto

J

Josep

Igualada

19 de maig 2015.13:02h

Respondre

és ben curiós que els que lluiten per fer una nova política siguin els que utilitzin els mètodes més antics i tronats per semblar forts i guanyadors. Vaig sentir vergonya aliena amb els... Llegir més aplaudiments exagerats i exacerbats de la claca de la CUP.

i

ignasi

igualada

19 de maig 2015.13:26h

josep de quins mètodes antics i tronats parles? em sembla que enveja és el que téns tu de que no aplaudissin els teus?

L

Laia

19 de maig 2015.13:57h

Se’n diu alegria i il·lusió, crec. I bona falta fa, penso.

E

Estanislau

Igualada

19 de maig 2015.12:53h

Respondre

Crec que no vas errat del tot i ha dut a terme un article prou objectiu el signant d’aquesta notícia.
Som nosaltres, els ciutadans, qui per sort oodem expressar-nos subjectivament.
Al meu... Llegir més entendre el debat d’ahir va deixar palesa una depriment i ja contínua fracassada manera de fer política, vaig escoltar atentament les propostes de tots els candidats i entre ’pitos i flautes’ només vaig sentir típiques promeses electorals i un debat econòmic i social de molt baixa qualitat...
Albert Mateu i la CUP no va desagradar-me, tot i tenir-ho relativament més fàcil ja que la sdva proposta al ser la més tremcadora sempre innova i aporta alternatives i idees.
Marc Castells va saber defensar-se prou bé, tot i que cal dir que els seus contrincants no eren grans lloses.
Palau va decepcionar-me, essent ERC una opció independentista molt important crec que no està a l’alçada de les circumstàncies.
Riba va encarnar un rol propi del vella política (com quasi bé tots els altres).
Dario Castañé i la seva coalició va semblar-me preocupant la manca de contingut en la seva proposta política, inclús no va esgotar ni els 10 minuts que disponia...
Agramunt va estar en la línia que se li suposa al del PP, més vella política...
Per últim,Toni Rosich, en fou el més malparat. Cada intervenció era pròpia del típic familiar que arregla el món els dies de trobada familiar
Preocupant panorama polític vaig veure per desgràcia dels igaualadins.

C

Carles

IGD

19 de maig 2015.15:00h

Sr Estanislau, qualsevol que estigui interessat per el programa electoral de Decidim ho pot trobar de manera extensa a la seva Web. Suposo que no esperava que el candidat de Decidim expliqués tot el... Llegir més programa en 10 minuts perquè es impossible, si consulta el programa podrà comprovar que es necessitarien unes quantes hores, mes que res perquè es ric en contingut precisament. Per cert, Decidim és dels pocs partit que ha publicat el seu programa extens.

En definitiva, pot criticar al candidat per altres qüestions però és ridícul criticar a la coalició Decidim que no te contingut si no l’ha consultat. Això si que es preocupant, criticar sense cap fonament.

a

antoni

igualada

19 de maig 2015.15:52h

carles, que diu Decidim sobre el procés? podem votar? no fa falta? entre el tema social i el nacional no hi ha color? ahir se li va preguntar i no va contestar? és així tal i com ho explica la... Llegir més crónica?

C

Carles

IGD

19 de maig 2015.16:36h

La crònica afirma que Darío no se sentia còmode en el tema de la independència, bé, una opinió totalment subjectiva, potser per remarcar al lector que Decidim té diverses opinions dins de la... Llegir més seva candidatura respecte aquest tema i clar això pot ser un problema per qui no entén que la Democràcia es basa en el diàleg. En qualsevol cas si visiteu el seu programa http://decidimigualada.cat/programa-ampliat/ en lletres ben grans posa: dret a decidir i procés constituent català. Més clar l’aigua. Es més la majoria de membres de Decidim és independentista, això sí, es vol un Catalunya social e independent i com bé va dir el de la CUP, no son incompatibles.

i

igualadi

Igualada

19 de maig 2015.18:30h

Carles, el programa pot ser molt extens, però ahir es tractava de veure com es comportava el candidat de cada formació i d’explicar-ne al menys una part i la veritat es que el Sr. Dario va tenir... Llegir més la oportunitat de fer-ho a l’igual que els altres i no se si no se’l coneix prou o no el va saber resumir però la resulta que dels 10 minuts que disposava li van sobrar més de 90 segons per tant si tant extens és el programa penso que no hagués estat malament que hagués aprofitat tot el temps per explicar-nos-el

C

Carles

IGD

19 de maig 2015.19:02h

Igualadí, potser tinguis raó, però altres candidats van gastar el seu torn en discutir qui ho ha fet pitjor (CIU I PSC) , en qualsevol cas Dario no és un polític professional, és un ciutadà... Llegir més que representa un col·lectiu (com els de la CUP) i això forma part de la nova política. I en aquest escenari és comprensiu que pugui cometre algun error de retòrica i càlcul del temps, però ens hem de començar a acostumar que la política ha de ser més que pura retòrica.

S

Sergi

Igualada

20 de maig 2015.11:04h

de fet, el que no vaig veure van ser propostes programàtiques.
els únics partits que varen donar vertaderes i concretes propostes varen ser DECIDIM i CUP, tot i que la CUP va fer patxoca,... Llegir més DECIDIM va donar més propostes.
Llàstima que el vot encara es medeixi en la persona que representa el col·lectiu, com si fos un superheroi. On queden les assemblees a que tant s’apel·len? el show va ser molt maco però jo vull propostes, vull concrecions, vull noves idees i més participació ciutadana. Em sembla que DECIDIM i la CUP van per bon camí

r

roger

igd

19 de maig 2015.11:49h

Respondre

en Mateu de la CUP el més incisiu i directa! ja n’ hi ha prou del color de sempre i de tractar els ciutadans de canalla com bé vas dir! a casa et votarem els 8 a tú! amb molta il.lusió i... Llegir més esperança de com ens va agradar com vas definir el com t’ agradaria que fos Igualada amb 3 adjectius: valenta, popular i justa! endavant cup!!

P

Pep

Igu

19 de maig 2015.11:25h

Respondre

Per mi els guanyadors del debat van ser els candidats de la CUP i Decidim. Van ser els únics que realment van fer oposició sense entrar en el ”tu Mas y tu mas”

i

igualadi

Igualada

19 de maig 2015.18:18h

Pep, ja em perdonaràs però si el guanyador va ser el de Decidim veig un fotur molt complicat

A

Albert

19 de maig 2015.09:58h

Respondre

Doncs crec que no vam ser al mateix debat.

Palau, molt fluix, com és habitual.

I l’estira i arronsa entre Riba i Castells només era per parlar del passat i de política partidista a la... Llegir més Generalitat. A mi no m’interessava gens. Típica política de retrets entre partits de sempre. I per tu Francesc sembla que va ser el millor. Anem bé doncs.

M

Maria

Ig

19 de maig 2015.09:21h

Respondre

Aquests competidors que basen la seva política principal, atacant als altres, no son de fiar...

C

Carles

Igualada

19 de maig 2015.11:26h

Ah no Maria... clar... llavors és millor no dir les veritats, callar i anar fent, no? De tot atac en pot sortir una proposta de millora i, en vistes de la MANCA DE TRANSPARÈNCIA d’aquest... Llegir més Ajuntament, trobo que el punt d’atenció (l’atac que tu dius) és necessari perquè els i les igualadines coneguem les veritats.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic