TORNAR

L'estudi d'un bacteri present al riu Anoia dóna el premi de Recerca de l'EEI a Adrià Gassó

El segon premi, per David Valls i el seu treball de ’La publicitat ens influeix?’

cultura
Dimarts, 3 maig 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Adrià Gassó, un jove de l'INS Pere Vives Vich, ha guanyat el segon premi de recerca de l'Escola d'Enginyeria per un estudi sobre el bacteri 'escherichia coli'. Un bacteri que té una important presència a les aigües del riu Anoia.

Els premis de Recerca Jove d'Igualada, lliurats aquest abril, van guardonar a joves estudiants de la comarca que han fet aportacions de nivell científic i cultural interessants en els seus treballs de Batxillerat i de Cicles Formatius de Grau Superior. Un dels estudis reconeguts en aquesta convocatòria ha estat el d'Adrià Gassó, alumne del Pere Vives Vich. La particularitat del treball d'aquest jove és el seguiment que ha fet de la qualitat del riu Anoia, a través de la presència d'un bacteri. El treball, 'Estudi de l'escherichia coli i la seva presència al riu Anoia' ha estat tutoritzat per Meritxell Tudela. La tasca del jove ha estat fer una sembra en base a l'aigua de l'Anoia al seu pas per la Conca on ha detectat l'alta presència de l'escherichia coli', degut a l'important contingut d'aigües fecals que té el riu.

David Valls, esquerra, i Adrià GassóAdrià explica que "la meva idea era treballar amb un bacteri i enfocar el seu estudi des d'una perspectiva en concret. I a partir d'aquí vaig pensar veure quina quantitat d'aquesta tipologia de bacteri hi havia al riu". Va partir de l'anàlisi del bacteri, amb unes mostres a partir d'un tub obtingut d'un laboratori de Barcelona: "vaig fer créixer aquest bacteri en plaques per poder saber com eren les colònies del bacteri".

Unes sembres que servirien de comparació amb les que obtingués del riu. Va fer nombroses sembres i observacions al microscopi per tal de conèixer-ne les seves característiques morfològiques, bioquímiques, de creixement i de resistència als antibiòtics. La tasca d'observació va ser minuciosa, per establir quantes colònies n'hi havia al riu en diversos trams, tant a Igualada com a Vilanova. 

En els diferents trams de l'Anoia al seu pas per la Conca, les quantitats de l''escherichia coli' són semblants, aproximadament les mateixes. Una part del seu treball també va ser "anar a una potabilitzadora i fer-ne la comparativa: hi havia una disminució clara". Els alts valors del bacteri "són per la presència d'aigües fecals". Una diferència que es pot veure "si s'analitza l'aigua de les fonts". 

No era la primera vegada que experimentava amb les sembres, el treball però l'havia pensat fer de biologia mol·lecular, però mancaven recursos per fer-lo amb garanties. El futur de l'Adrià és "en les ciències biomèdiques, em vull dirigir cap a aquests estudis".

L'altre treball d'estudiants del Pere Vives guardonat va ser el de David Valls. Tutoritzat per en Joan Ramon Noguera, el treball s'endinsa en l'estudi de la publicitat i com aquesta afecta als hàbits de consum de la població. Analitza diversos anuncis i en busca els paràmetres distintius, fa també un estudi de com ha evolucionat la publicitat al llarg dels anys, i finalment per posar en pràctica tot el coneixement teòric desenvolupat, dissenya, enregistra i publicita un anunci per tal de comprovar si realment hi ha canvis en el coneixement del producte per part de la població. L'anunci que fa va destinat a fer conèixer el banc de queviures d'Igualada, n'explica la funció que realitza i anima al telespectador a fer un donatiu per tal d'aconseguir un món millor.

Es van presentar 23 treballs

Aquests premis els ve convocant cada any l'Escola d'Enginyeria d'Igualada en col·laboració amb el Consorci Escola Tècnica (CETI), el Centre d'Estudis Comarcals (CECI), Rotary Club, l'Ajuntament i el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Es van presentar 23 treballs i, a més dels esmentats, es va premiar en el primer lloc de l'àmbit científic tecnològic a Manel Román Checa de l'Escola Pia d'Igualada amb el treball 'Túnel de vent. Estudi aerodinàmic de 5 perfils alars' i en aquest mateix àmbit hi havia una menció especial per Mario Gasco Durán de l'Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí amb el treball 'Braç robòtic amb Arduino'. A l'àmbit social humanístic, el primer Premi se'l va endur Tamara Mesa Moreno de l'Institut Alexandre de Riquer de Calaf amb el treball 'El paper de l'astúcia a l'Odissea'.

 

Un article de Gassó al diari en paper de Sant Jordi

El jove estudiant Adrià Gassó va fer aquesta crítica en l'especial paper de l'AnoiaDiari en motiu de Sant Jordi.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.