TORNAR

El primat 'Laia', trobat als Hostalets, és al top 10 de noves espècies de 'Science'

La relació inclou tant espècies descobertes i vives com espècies extintes

cultura
Dimarts, 24 maig 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

'Pliobates cataloniae', la nova espècie d'hominoïdeu descrita a la revista 'Science' per investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont a partir de l'espècimen que els investigadors van batejar amb el sobrenom de "Laia", ha estat inclosa dins de la llista de les 10 espècies més rellevants d'entre les més de 18.000 que es van descriure durant el 2015.

La prestigiosa revista 'Science' ha col·locat a l'hostaletenca "Laia", el primat descobert al jaciment de Can Mata, com una de les deu espècies més rellevants descobertes el 2015. Laia va viure fa uns 11,6 milions d'anys i pesava de 4 a 5 quilograms. El College of Environmental Science and Foresty de la universitat estatal de Nova York publica anualment aquesta llista que enguany també inclou la nova espècie d'humà 'Homo naledi', una tortuga gegant de Galàpagos o una planta carnívora del Brasil, entre d'altres noves espècies. L'objectiu d'aquest rànquing és cridar l'atenció sobre les noves espècies que es descriuen cada any, però també advertir sobre l'elevada taxa d'extinció i la pèrdua de biodiversitat que s'ha produït al planeta els darrers 50 anys.

La llista es publica des del 2008 i es dóna a conèixer mundialment el dia 23 de maig per commemorar l'aniversari del naixement de Carl Linnaeus, botànic suec del segle XIX i que és considerat el pare de la taxonomia moderna. Un comitè de taxònoms és el responsable d'elaborar la llista, escollint 10 espècies de les més de 18.000 que es van descriure l'any 2015. La relació inclou tant espècies actuals com extintes i l'objectiu és cridar l'atenció sobre les noves espècies que es descriuen cada any, però també advertir sobre l'elevada taxa d'extinció i la pèrdua de biodiversitat que s'ha produït al planeta els darrers 50 anys.

Els científics que formen part del jurat estimen que poden haver-hi més de 10 milions d’espècies desconegudes, cinc vegades més de les que es coneixen actualment. "La taxa de descripció d'espècies no ha canviat de forma significativa des de la II Guerra Mundial i les espècies desapareixen al mateix ritme que en descrivim de noves", ha explicat Quentin Wheeler, president del College of Environmental Science and Foresty. "Hem d'augmentar el ritme, el coneixement que genera descriure noves espècies és essencial per la seva conservació a gran escala", afirma Wheeler.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.