TORNAR

L'Anoia creix el 2015 gràcies a l'impuls del sector serveis

Ha crescut un 3,6% segons l’Anuari Econòmic Comarcal

economia
Divendres, 30 desembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El balanç econòmic del 2015 a l'Anoia, segons l'Anuari Econòmic Comarcal, revela la continuïtat de la recuperació esboçada els dos anys precedents. El valor agregat brut de la comarca (VAB) es va recuperar fins al punt que és superior als increments dels dos anys interiors. 

El VAB de la comarca, variable que analitza el creixement dels diferents sectors econòmics, va créixer un 3,6% a l'Anoia durant el 2015. Les dades que s'han publicat recentment en l'Anuari Econòmic Comarcal, que elabora el BBVA sota la supervisió del catedràtic Josep Oliver, reflecteixen una clara recuperació de l'economia anoienca, almenys segons les xifres. L'increment de les variables es nodreix principalment del sector serveis, que durant aquest exercici es va enfilar un 5,1%. L'Anoia va ser la vuitena comarca catalana on aquest àmbit de l'economia es va potenciar més.

Una de les jornades 'Off Rec', el 2014Amb tot, els serveis no tenen ni de lluny la importància en els sectors productius que ostenten a la mitjana catalana, un 74,6%. A l'Anoia no arriben al 55%, i val a dir que la seva importància ha augmentat durant els anys forts de la recessió. L'increment en els serveis és sobretot gràcies a l'ascens dels privats, que suposaven tres quartes parts del VAB del terciari. Aquests augments són el reflex directe de l'elevada expansió del comerç (pes sobre el VAB terciari del 28,7% i augment del 6,8%), ajudada pels augments de les activitats immobiliàries (2,4%), professionals i administratives (3,4%), l'ascens de l'hostaleria (13,5%) i també per l'increment dels transports i l'emmagatzematge (5,3%). 

L'informe assenyala la forta expansió dels serveis de l'administració pública i Seguretat Social (4,5%) i dels educatius (4,1%) i els avenços més petits de les activitats sanitàries i serveis socials (1,8%). A l'Anoia, l'afiliació al terciari va avançar molt intensament el 2015 (4,5%), per sobre la mitjana del país (3,9%). 

La indústria, el fet diferencial

També seguint la dinàmica del país, però en sentit contrari, hi ha la davallada de les activitats agrícoles (les ramaderes milloren) que arrossega el sector primari, amb un 2,5% menys. La caiguda a Catalunya ha estat de l'1,2% però afecta a la majoria de comarques, amb excepcions cridaneres com les de Barcelonès (un 10% més). L'Anoia millora lleument en indústria, 1,8%, i construcció, 2,6%, per sota del promig nacional en tots dos casos. 

En la participació en el producte interior brut de l'Anoia, els serveis són quasi el 55% (xifres similars a Osona), quasi vint punts per sota de la mitjana de Catalunya. Aquesta diferència es deu al pes que encara té la indústria al territori. A Catalunya, la indústria és el 19,7% del PIB -segons dades del 2014-, mentre que a l'Anoia puja al 37%. És la dotzena comarca on aquest sector té més importància. La que més, la Ribera d'Ebre amb un 81%.

 


1 Comentaris

A

Antoni Martí

Igualada

1 de gener 2017.04:03h

Respondre

Carai, ja fa uns quants dies del 2015 no?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.