TORNAR
PUBLICITAT

L'Ateneu Cooperatiu es presenta a l'Anoia amb l'objectiu de crear 30 empreses d'economia social

Plantejaran la solució cooperativa com a opció per a empreses o entitats properes al tancament

economia
Dimarts, 4 abril 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Sis cooperatives de la Catalunya Central arrenquen el projecte de l'Ateneu Cooperatiu del territori, que inclou la comarca de l'Anoia. De fet, dues de les entitats impulsores hi tenen presència. Un dels objectius per aquest 2017, constituir una trentena d'empreses d'economia social; l'objectiu global a mig termini, un canvi de paradigma en favor del creixement sostenible.

Dos ajuntaments de la comarca, el Bruc i Calaf, més el Consell Comarcal, acompanyaran a sis cooperatives en l'impuls d'un òrgan que fomentarà l'economia solidària a la Catalunya Central. L'Ateneu Cooperatiu d'aquest territori -un dels deu que sorgeixen a tot Catalunya- tindrà seu a Manresa i conjumina els esforços de sis societats cooperatives: Gedi, l'Arada, Sambucus, Dies d'Agost, Frescoop i Set-C. Dues d'elles, Frescoop i l'Arada, tenen implantació a l'Anoia. La seva tasca a partir d'ara serà conrear l'economia solidària i cooperativa a les comarques de la demarcació. A l'Anoia, ja han contactat amb la recent Cooperativa Integral i amb Àuria per cercar acords de col·laboració. A les sis comarques, la intenció és crear una trentena d'empreses i 50 llocs de treball ja aquest 2017.

Jordi Badia, amb Alba Rojas (esquerra) i Dolors PujolsEl nou organisme neix en el marc d'un programa de la Generalitat que s'ha iniciat a deu zones del país. L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central farà principalment en aquest primer any una tasca d'assessorament a nivell formatiu i també d'enllaç "entre diferents projectes cooperatius que puguin tenir sinergies" explica Alba Rojas, que donava a conèixer el projecte aquest dilluns, en un acte a la Tossa de Montbui amb Dolors Pujols, de l'Arada, i el batlle calafí Jordi Badia. 

L'Ateneu també s'atansarà a gestories i en centres docents als que facilitarà el material necessari per adequar-se a les necessitats de les cooperatives. Ara bé, una de les potes més importants i que exploraran en la fase de diagnosi que s'obre ara és "empreses que puguin ser susceptibles de reciclar-se en cooperatives". És a dir, projectes empresarials o associatius que passen un moment delicat "i que poden ser assumits pels seus treballadors i cercar una nova via a través del cooperativisme". Una possibilitat important en comarques que han patit una desindustrialització traumàtica com l'Anoia.

L'alcalde de Calaf, Jordi Badia, va ressaltar l'oportunitat que dóna l'economia solidària en l'escenari actual "en el que les desigualtats són cada cop més acusades. Si es competeix, algú hi surt perdent; cooperant, hi guanya tothom. Les solucions no vindran de dalt. Vivim en un moment de desigualtats extremes, indecents, cal un model vàlid per repensar l'economia".

El programa Aracoop

La Generalitat, amb la col·laboració dels diferents ens del territori, entitats com Coop57, ha plantejat el programa Aracoop que compta amb un pressupost de 3,3 milions d'euros pel conjunt de Catalunya. La xarxa d'Ateneus Cooperatius, distribuïts arreu del país, donaran servei, atenció i cobertura a persones, empreses, cooperatives i societats laborals interessades en convertir-se en cooperatives o fomentar l'economia social i solidària en el territori. Els Ateneus també presten suport a aquelles empreses o entitats que tinguin capacitat per incentivar la creació d'empreses cooperatives i societats laborals, com ara entitats públiques, assessories, gestories, escoles de negoci, entitats formatives, empreses en transformació, associacions i fundacions.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.