TORNAR

El govern d'Igualada aprova les ordenances, ara sense acords

Els Socialistes i el PP voten en contra de les ordenances fiscals

economia
Dijous, 19 octubre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

S'ha acabat la lluna de mel entre el govern igualadí del PDeCAT i els Socalistes d'Igualada: aquest any no es reedita el pacte per les ordenances fiscals que hi va haver pel 2016 i el 2017. Amb tot, el govern n'ha tingut prou amb la seva majoria d'11 representants per fer prosperar el punt. En aquesta ocasió, Socialistes votava 'no' com a resposta a la manca d'incentius per fomentar el lloguer, mentre el PP per l'augment de la recaptació. 

Les ordenances fiscals del 2018 van ser aprovades aquest dimecres a la tarda en el ple d'Igualada. La sessió va ser de tarda i no de vespre, perquè venia de ser ajornada degut a l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i els actes de suport als dos presos. En el plat fort de l'ordre del dia, la votació de les ordenances fiscals, es va evidenciar un canvi de guió radical respecte al de fa un any. Ni Socialistes d'Igualada ni PP van recolzar, com fa 12 mesos, la proposta del govern del PDeCAT. Es van posicionar amb un 'no' que van compartir amb la resta de grups de l'oposició: ERC, CUP i Decidim.

El batlle Marc Castells, en una de les intervencions al pleLa polèmica sobre la recaptació i el gravamen de l'IBI va monopolitzar el debat sobre els impostos. La proposta d'ordenances ja havia estat especificada fa tres setmanes pel govern: en primer lloc, es baixava el gravamen de l'IBI de 0,92 a 0,90. Amb tot, aquest punt ja va generar la crítica del primer grup de l'oposició, Esquerra, que per boca de Josep Maria Palau va criticar que malgrat aquesta rebaixa, el rebut de l'IBI "segueix pujant un 1,8%, cosa que suposa que igualment ingressen 400.000 euros més enguany". El govern replicava que era la rebaixa del gravamen, de fet, que feia "que es deixessin d'ingressar 400.000 euros", si no, "n'hauríem ingressat 800.000".

Palau va retreure al govern que no s'haguessin fet seves la majoria de les propostes de fiscalitat progressiva que es van presentar fa un any conjuntament amb CUP i Decidim i que "sols s'hagi incorporat aspectes del pagament per generació". En aquest punt va incidir també Albert Mateu (CUP) que va recordar al PDeCAT que "encara esperem respostes per la nostra proposta de fa un any" en els que "volíem donar progressivitat als impostos per corregir la desigualtat, però ja sabem que aquest no és el seu objectiu". Els cupaires asenyalen que "no s'han imposat criteris de bonificació per rendes, sinó per a col·lectius" i també criticava la manca d'accions de promoció en l'habitatge social. En una línia similar es va pronunciar Darío Castañé (DI), que subratllava "es congelarà abans l'Infern que el rebut dels igualadins i igualadines".

El PSC, ara d'esquena

La postura en contra del PSC, tot i que no inesperada vistos els xocs que hi ha hagut amb el govern els darrers mesos, va ser frontal i es va cimentar en crítiques especialment "a la manca de disponibilitat d'habitatges de lloguer" a Igualada i que volien impulsar "recàrrecs a habitatges buits". El portaveu Jordi Riba admetia que "hi ha una continuïtat en les ordenances respecte 2017, però que el context ha canviat i així ho haurien d'haver fet les ordenances". 

El popular Joan Agramunt, per bé que no va ser el més crític, va repassar l'evolució del tipus impositiu i es va queixar que no es baixés el gravamen al 0,88, cosa que hauria deixat la recaptació en la mateixa quantitat. Va considerar que "és cosa de voluntat política que no hagin baixat més el tipus, com l'any passat". 


2 Comentaris

M

Marià

Igualada

19 d'octubre 2017.17:33h

Respondre

Ara i amb la independència a la mà i al nostre alcalde “independentista” el poble podrà dictar les seves normes i ordenances.
De moment ens declararem insubmisos a tot tipus d’impostos que... Llegir més ens puguin imposar a la força i sense el concents dels ciutadans.
El poble també decidirà quins son els sous màxims i les feines que han de fer els representants del poble.
Ja en tenim prou de escanyar al poble mentre la classe política te sous molt per sobre del salari interprofessional
Els ajuntaments de menys de 100.000 habitants els alcaldes i regidors no han de ser de dedicació absoluta ja que la feina la fan el funcionaris i en aquesta tasta poder ajudar gent qualificada com els jubilats o voluntaris, en aquest cas l’alcalde i regidors tindran una compensació econòmica que estableixi la assembla del poble
Els pressupostos del ajuntament hauran de ser aprovats per assembla popular i si cal per sufragi popular
Prou de malbaratar els diners dels treballadors

A

Amadeu

Igualada

19 d'octubre 2017.08:30h

Respondre

És una vergonya que l’alclade tingui els nassos de dir que ”la rebaixa del gravamen fa que es deixin d’ingressar 400.000 euros, si no, n’hauríem ingressat 800.000”. Quin afany... Llegir més confiscatori!!

Que el soroll d’aquests dies no ens amagui la sol·litud d’aquest govern igualadí que actua amb prepotència i que prioritza donar diners als bancs (ui, com ens repeteix l’alcalde que disminueix el deute!) que rebaixar els impostos altíssims als ciutadans!!!

N’estem farts de pagar la contribució/IBI més alta de Catalunya!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.