TORNAR

Imaginar. Conèixer.

cultura
Divendres, 22 abril 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Encara que la davallada econòmica i de l’estat del benestar sigui l’eix de les nostres preocupacions, no hauríem de deixar de veure que ens trobem davant d’una de les revolucions de més abast de la història. Fa més de 2.000 anys, abans que els nostres avantpassats parlessin llatí, l’alfabet va imposar-se sobre altres sistemes d’escriptura com la jeroglífica. Ara, tant temps després, la nostra manera d’escriure està canviant i es compagina amb les possibilitats que ofereixen els dispositius electrònics mòbils. Les emoticones i els altres codis de comunicació desplacen cada cop més en aquests aparells l’escriptura tal com l’entenem. I els grans damnificats són els llibres.

El perill que representa per a la cultura catalana –i per al llibre com una de les eines fonamentals de la nostra civilització- és més que obvi i amb aquest especial des d’AnoiaDiari hem volgut reivindicar els nostres autors, la nostra literatura i un món que pot perillar en un futur proper, però que batega fort. La metàfora del cavaller que lluita contra un drac enorme és el de tota la història dels catalans i la seva petita llengua, que pugna contra uns mitjans molt poderosos i un aparell estatal que no tan sols la descuida, sinó que l’arracona (per quan el català a la UE?)

Sant Jordi, patró de Catalunya, doncs, és el dipositari de moltes més coses que no pas les parades de llibres i roses. La col·lectivitat no pot deixar perdre el llegat que significa el llibre, ni deixar de mantenir la literatura viva i l’expressió escrita com a mitjà per reproduir i convertir en art allò que vivim. Alguns volen convertir la Diada de Sant Jordi en festa nacional per esvair l’Onze de Setembre; mentre que Sant Valentí agafa força com a jornada per als enamorats. Sant Jordi ha de continuar com una data única, tant de l’ideal romàntic com de la reivindicació dels llibres com a eina per imaginar i, a la vegada, conèixer.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.