TORNAR
PUBLICITAT

Buiden l'embassament de Sant Martí de Tous

La comunitat de regants i l'Ajuntament, molestos per la mesura del Departament d'Agricultura

Dimecres, 11 març 2009. 16:54. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Per ordre del Departament d'agricultura, avui s'ha començat a buidar l'embassament de Sant Martí de Tous. Sembla que les fuites d'aigua que hi ha fan perillar la presa, però tant la comunitat de regants com l'ajuntament estan descontents per com s'ha portat aquesta qüestió. Assenyalen que fa temps que es coneix aquesta pèrdua d'aigua i que buidar-lo a tan poc temps de l'estiu suposa un perjudici pels conreus de regadiu i un perill pel risc d'incendis que comportarà la calor en un territori on les ventades han deixat llenya i pinassa per tot arreu.

"La previsió és que divendres estigui completament buit" han assenyalat des de l'Eucaria, que avui veien amb els seus propis ulls com l'aigua que tan ha costat d'emmagatzemar se n'anava riu avall.

Perill pel regadiu

En Martí Guberna és un pagès que ha viscut del camp tota la vida. "Aquest és un terreny sec, de poca aigua - ha explicat -. Sempre havíem regat lo just, i quan van fer l'embassament, molt més gran del que inicialment havien previst, vam canviar el tipus de conreu passant a arbres fruiters i verdures, conreu de regadiu en 7 o 8 hectàrees. Ara, sense aigua la collita es perdrà, però el pitjor és que no ens han avisat, no en sabíem res". Guberna, s'exclama que ara vegin que l'embassament té pèrdues, quan de sempre s'ha sabut que aquella terra és plena de guixeres: "Un embassament així no l'haurien hagut de fer mai, els que hem viscut sempre a aquesta zona ja sabem pel què dona el terreny, sabem que és sec i que l'aigua es filtra, ha passat tota la vida. Si la riera baixa gairebé sempre seca...". Reconeix que sabia que aquesta buidada s'havia de fer, ja que el Departament havia alertat de les fuites, però els mateixos pagesos van demanar al Departament que tinguessin en compte que la buidada es fes en una època que no necessitessin l'aigua i es pogués tornar a omplir. "Ara, a quatre dies de l'estiu només tindrem pèrdues, i com que les coses del govern van tan lentes, amb una mica de sort estarem dos estius així" ha lamentat Martí Guberna.

L'ajuntament molest per la planificació

L'Alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar, s'ha mostrat molt molest per com el departament d'Agricultura ha portat a terme la buidada. L'ajuntament va rebre aquest dilluns un fax alertant que buidarien l'embassament, i des del consistori es va parlar amb el Departament alertant de la situació. "Hem parlat amb el Departament perquè no ho fessin ara, és un any difícil, no només pels conreus sinó que la ventada ha deixat uns boscos plens de brossa i a l'estiu hi haurà un elevat risc d'incendis, i no tindrem aigua" ha explicat l'alcalde.

Alquézar ha lamentat les maneres i que s'hagi fet sense avisar amb antelació. per aquest motiu faran arribar una carta de queixa al mateix departament.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.