TORNAR

El Mestral nega que discriminin als alumnes, tal i com argumenta el Tribunal Suprem

Jordi Viladrosa, director del col·legi

Dilluns, 17 setembre 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Fa unes setmanes el Tribunal Suprem va rebutjar el concert a dues escoles concertades que separen per sexes els alumnes. Argumenta que no es pot discriminar els alumnes per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altre motiu i que, en limitar l’admissió a nens o a nenes, s’incorre en una d’aquestes discriminacions. El director del col·legi Mestral d’Igualada nega que facin cap tipus de discriminació.

Col·legi Mestral

Jordi Viladrosa, director del Mestral d’Igualada afirma que al col·legi 'no fem cap tipus de discriminació', tal i com argumenta el Tribunal Suprem. ‘Nosaltres som una opció més dins el sistema educatiu i les famílies poden escollir lliurement’.

Per Viladrosa ‘discriminar significa excloure’ i al Mestral ‘això no ho fem’, sinó que ‘només separem els nois i les noies’. El director del centre argumenta que si es fes un tracte discriminatori ‘la formació seria diferent i això no passa pas’. Per ell, el motiu d’aquesta sentència no és el fet que separen per sexes els alumnes sinó que ‘ens relacionen amb l’Opus Dei’.

Per què separació per sexes?

En aquest sentit el director del Mestral explica que el motiu pel qual veuen positiu separar els nois i les noies a l’hora d’estudiar ‘no té cap explicació ideològica’ sinó que és per ‘potenciar els alumnes’ i ajudar-los a ‘augmentar el seu nivell acadèmic’.

Segons Jordi Viladrosa, els nois tenen un ritme d’aprenentatge diferent al de les noies, per tant ‘si agrupem a les noies aconseguim que avancin al seu ritme, sense haver de quedar-se frenades’.

Viladrosa afirma que els centres amb escolarització separada estan ‘elevats en matèria d’estudis i són eficients’ i una prova són ‘els estudis que ho demostren’.

L’elitisme és una fal·làcia

Un altre aspecte que desmenteix el Mestral és que són elitistes. ‘Això és una fal·làcia per que al col·legi hi venen famílies de tots els perfils’, assegura el director. La majoria són de classe mitjana ‘que també ho passen malament per la situació econòmica actual’. Jordi Viladrosa diu que al centre ‘hi pot venir qui vulgui’.


29 Comentaris

I

Imma

26 de setembre 2012.17:59h

Respondre

Igualasta..... no em cansaré de defensar les escoles concertades, no entens que si no hi portéssim els nostres fills, utilitzaríem les públiques? No saps que els diners que passa l’estat a les... Llegir més concertades, els gastaria igualment en publiques? Pensem. I perquè si jo no tinc un sou mileurista i vull una escola determinada et sap greu? Pensa.

i

igualasta

igualda

26 de setembre 2012.16:13h

Respondre

A la gent li importa poc si aquests pares trien una opcio o altre, dins la llivertat que tenen i que han de tenir pels segles dels segles.
El que es indecent es que aixo es pagui amb DINER PUBLIC.... Llegir més
Els pares tenen dret a triar, pero no a que l’estat els pagui aquesta opcio.
A part, que tothom sap que no son justament classe mitja... al contrari, no se per que amb el meu sou de mileurista haig de subvencionar una escola de elit.
Despres ells com a pares que facin el que vulguin exercint la llivertat que reclamen, pero aquesta llivertat no te per que anar associada a que els hi paguem les coses.

U

Una mare

19 de setembre 2012.10:39h

Respondre

Llegint el testimoni d’aquests alumnes de Mestral he recordat la primera reunió de curs amb la llavors directora Sra. Mireia Lodroño, quan feia molt incís en que teníem que educar amb autoritat... Llegir més i respecte, feia pensar.... calia que els nens tinguessin llibertat per decidir i escollir, recolzament i ganes d’anar a escola....
A les meves filles, a vosaltres , a nois i noies que com vosaltres valoren l’educació en llibertat i tenen el valor d’expressar-ho, gràcies, me’n orgulleix està al vostre costat.

A

Alumne de Mestral

Igualada

18 de setembre 2012.23:41h

Respondre

Quina vergonya veure tanta gent tan mal informada i criticant d’aquesta manera una cosa tan positiva per la societat com la diversitat d’ofertes. Tinc 16 anys i he anat tota la vida a aquest... Llegir més colegi. Mai he tingut cap problema per relacionarme amb les noies i mai he vist ni un sol indici d’elitisme. Te raó el director al dir que pot venir qui vulgui: hi ha molta gent amb dificultats econòmiques que ve al colegi. Tots els que critiquen l’escola per la vinculació a l’Opus Dei o per l’ensenyansa de la religió crec que haurien de replantejarse profundament la seva vida. El motiu de la separació (no segregació, ni discriminació, si us plau, que no som a la II Guerra Mundial) no radica tan sols en la diferencia en el ritme d’aprenentage sinó en la diferencia en la maduració, en l’atenció personalitzada del professor/a , i també, no ens enganyem, perquè les noies als nois i a l’inreves provoquen una sana distraccio que, crec, es perjudicial en l’aprenentatge. I pel que fa a la preparació te tota la raó el Sr Directorc al afirmar que els alumnes de Mestral surten molt ben preparats (l’any passat la mitjana del alumnes de Mestral en la selectivitat superava ampliament la mitjana catalana i espanyola). Tot i això llibertat d’opinió.

I

IanDG

18 de setembre 2012.20:54h

Respondre

Jo sóc exalumne del Mestral i gràcies a que és una escola concertada he pogut rebre un nivell educatiu que els meus pares, si haguès sigut privada, no s’haurien pogut permetre. Jo en els 12... Llegir més anys que vaig estudiar allà no vaig notar cap tipus de discriminació entre sexes, races, religió... com aquí s’esmena, sinó tot el contrari. Si he tingut algun problema amb alguna cosa m’han ajudat i ara que estic a la universitat segueixo tenint contacte amb companys i amb mestres que em segueixen ajudant si ho necessito. Personalment he d’estar agraït al tracte que vaig tindre a la escola i de la manera que ens van preparar educativament i crec que parlo en nom de tots els meus companys de promoció, ja que erem 18 a classe i d’aquets 18 tots els que ens vem presentar a la selectivitat la vem aprovar i estem fent la carrera que hem volgut fer. Si el dia de demà tinc fills, i m’ho puc premetre, ells aniran en aquesta escola. Moltes gràcies i segueixo estant molt orgullós d’haver estudiat en aquesta escola.

R

Ramon Valles

IGUALADA

18 de setembre 2012.15:53h

Respondre

Bon dia. Tinc tres fills. Un nen, que va a Mestral, i dues nenes, que van a Montclar.
Totes les escoles poden tenir coses mes bones i altres no tan bones.
Gairebe sempre, depend del gust del... Llegir més consumidor. Allò que a tu t´agrada, a mi no em sembla gens bé. I al contrari altres cops.
No oblidem que els veritables consumidors de l´escola son els nostres fills.
Nosaltres, com a pares, nomes desitjem el millor per ells. Per això, davant diferents opcions, escollim. Repeteixó, nomes escollim.
Qui passa hores dins l´escola, es el nen/a.
Jo, tot sovint, els hi pregunto com es troban dins l´escola, i sempre es mostran força satisfets. I quan els hi pregunto si es troban mes bé o malament en un entorn de nomes nens o nomes nenes, resulta que estan encantats en el seu entorn diferenciat.
Fora de l´escola, es bellugan perfectament en altres activitats dins d´un entorn mixte.
No vol dir que sempre sigui aixi per tots els nens i nenes. Per això, hi ha diversitat de models. I gracies a això, els pares podem escollir, i els nens, gaudir-ho. I per molts anys sigui així.
Es que potser el Tribunal Suprem m´ha de dir a mi quin model de cotxe haig de fer servir?. Soc lliure d´escollir. Doncs amb mes motiu quan parlem d´algo tan sensible com els nostres fills.
Salut a tots.

I

Imma

Igualada

18 de setembre 2012.10:09h

Respondre

Els nens i nenes més avançats sempre tiben la resta, però nens i nenes maduren diferencialment.
Els nens i nenes es relacionen a la sortida.... no he vist mai discrimació, i a certa edat també... Llegir més festegen a la sortida, al bus, no són d’un altre món, són canalla i els adults amb segons quins comentaris només els hi fem mal i fomentem diferències entre escoles.
Per segons què ens unim com un poble que som, sapiguem respectar-nos si us plau.

J

Jo

Igualada

18 de setembre 2012.09:44h

Respondre

Quina rabia hem fa llegir alguns comentaris... Sou uns ignorants, Esta demostrat que el rendiment escolar es mes alt, surten mes ben preparats.. I a part de tot aixo, heu vist l, escola?? Quines... Llegir més instal.lacions... Ja us agradaria poder tenir aixo vosaltres..visca la meva escola!!!!!

s

susana

odena

22 de juny 2015.16:24h

Estic amb tu fa pena..... no han trepitjat l’escola i es creuem que o saben tot. Esta clar que amb aquesta gent li faltan molts valors a la vida.....

A

Agnes

Sydney

18 de setembre 2012.09:06h

Respondre

No em posaré amb si una escola així és discriminativa i ha de poder ser concertada o no, però si el motiu de la separació és ’per potenciar els alumnes’ perquè ‘si agrupem a les noies... Llegir més aconseguim que avancin al seu ritme, sense haver de quedar-se frenades’, què passa amb el nois que són tan o més intel·ligents que les noies (ep, que diria que n’hi ha uns quants!)?? No es veuen frenats? o és que en aquest cas poden anar al Montclar on el ritme d’aprenentatge és més similar al seu? I les noies menys intel·ligents que la majoria (crec que d’aquestes també n’hi ha alguna) no els aniria millor assistir al Mestral on el ritme és més lent?

En fi, si volen separar nois i noies que busquin una altra motiu que aquestno s’aguanta per enlloc...

J

Jordi Viladrosa i Clua, director del Mestral

Jorba - Igualada

17 de setembre 2012.20:57h

Respondre

Moltes gràcies a totes les persones que heu tingut interès a comentar la notícia, també a aquells que discrepen de la nostra manera d’entendre l’educació. El model d’educació mixta és... Llegir més alternatiu al de l’educació diferenciada, no antagònic. No som ”la contra” de ningú, només faltaria! Excloure –com voldrien alguns- aquest tipus de centres del sistema de concert afectaria principalment a les famílies amb menys recursos, que veurien limitada per motius econòmics la possibilitat d’elegir lliurement aquest model educatiu si és el que desitgen per a les seves filles i fills. Una societat com la nostra, que és tan avançada en tants aspectes, hauria d’assumir la possibilitat que coexisteixin enfocaments diferents com el que ens ocupa i que està creixent amb força a tot el món en països, cultures i realitats polítiques molt diverses; i el que és més significatiu: a l’escola pública en especial. Portem 39 anys a la comarca i ens esforcem per fer-ho bé i per aprendre dels nostres errors. I no passa res per tenir opinions diferents en temes opinables. No cal dir que estem oberts a tothom que ens vulgui conèixer, encara que no hi matriculi els seus fills. Us rebré encantat!

P

Pau

Anoia

17 de setembre 2012.18:29h

Respondre

Gerard, això de tirar la pedra i amagar la mà és de covards. A quina escola et refereixes ? Prou mentides de gent mal informada (suposo que no ignorant).

I

Imma

Igualada

17 de setembre 2012.17:32h

Respondre

Joanma primer informat ja que als autocars no hi van separats x sexes.

m

montse

igualada

17 de setembre 2012.16:43h

Respondre

Perquè es mixte el Petit Montclar????, es que quan son petits no cal potenciar el sexe masculí o el femení per separat???. Els pujen junts i després els separen.

A

Albert

Igualada

17 de setembre 2012.15:13h

Respondre

Jo no porto el meu fill en una escola que separin els nens i les nenes i això és decisió de la meva dona i meva. Tot i això penso que els pares que vulguin portar els seus fills en una escola que... Llegir més els separin estan en el seu dret en una societat que es diu ser lliure. Penso que també aquestes escoles han de tenir el concert si porten a terme tota la tasca educativa que han de portar. Repeteixo jo no portaré el meu fill aquestes escoles, però, sóc del parer que ha d’haver llibertat en aquest sentit. Cada escola té la seva línia pedagògica i si ens fiquem amb això podríem començar i no parar ja que cada escola té les seves coses i llavors que, tots fent el mateix? Això em sona a un senyor que vam tenir per aquí no fa masses anys i que espero que no es torni a produir.

J

Joanma

Igualada

17 de setembre 2012.15:01h

Respondre

I als autocars perque tambe i van separats per sexes?.Tambe es per potenciar els alumnes?.

A

Ana

Igualada

17 de setembre 2012.14:54h

Respondre

Jo penso que tothom es lliure de portar als seus fills on vulguin el pares!!! ningu obliga a ningu a portar-los a un col-legi mixtes i això es una decició familiar. Esta be que a Igualada es pugui... Llegir més tenir aquesta opció cosa que no passa en altres localitats.
Per un altra banda, penso que es millor això que no portar als fills a un col-legi que no t’agradi nomes per viure en una zona o un altra. Aixo per mi si es discriminació!!!!

m

montse

igualada

17 de setembre 2012.11:23h

Respondre

Per favor que és això de que s’haguin de separar els nois/noies per potenciar-los, que preteneu amb la vostra ideologia???, ja m’agradaria saber els resultats de notas comparats amb els d’una... Llegir més escola ”normal” i quan dic normal vull dir una escola sense uniformes, una escola on estan barrejats nois/noies, una escola on la religió forma part d’un segon pla o senzillament ni s’imparteix aquesta assignatura. Pretenen formar-los perque siguin els millors???? crec que així no s’aconsegueix. Quina gracia el sr. director del Mestral diu ”al nostre centre hi pot venir que vulgui”, en tot cas hauria de dir al nostre centre hi pot venir qui pugui pagar.

s

susana

odena

22 de juny 2015.16:19h

Hola montse. Per parlar torno a dir que s’ha de sapiguer. I tinc clar que no o saps per que el centre esta obert a tothom i son preus molt raonaples.

C

Cristina

Igualada

17 de setembre 2012.11:02h

Respondre

He estudiat al Montclar, i puc assegurar que no m’ha suposat cap trauma/discriminació que a la meva classe fóssim totes noies...
Efectivament, si la justícia no aconsegueix treure el concert... Llegir més per aquesta via, no cal que patiu, perquè farà el possible per trobar-ne una altra per tal de DISCRIMINAR la llibertat d’alguns pares que també paguen impostos...
D’altra banda, recomanaria que una revisió en l’edició d’aquesta notícia, ja que s’hi detecten força errors. Moltes gràcies!

i

imma

Igualada

17 de setembre 2012.10:43h

Respondre

Les meves filles van al Montclar, i no oblideu que portem uniforme !! No ens discrimineu pq no pensem com la majoria. En el nostre cas, no som de l’Opus.

Sentit lògic i tolerancia.

R

Robert

Igualada

17 de setembre 2012.10:41h

Respondre

Susana, si et cobren 3 euros per l’agenda t’estan prenent el pèl. I Gerard, un euro és el preu real d’aquesta agenda.
A la teva escola, com a màxim et podrien fer pagar un euro, i això en... Llegir més el cas que el teu ajuntament no li hagi pagat aquest euro que val a la Diputació. Conec bé el tema i sé que molts ajuntaments de la comarca compren aquesta agenda -la paguen ells- i a moltes escoles es reparteix gratuitament. A Igualada desconec si això passa o no. Però el que està clar és que si pagues 3 euros per una agenda així, algú s’està quedant 2 euros per la patilla.

S

Susana

Igualada

17 de setembre 2012.10:13h

Respondre

Gerard, els meus fills van a una escola pública i l’agenda l’hem pagat sempre. Aquest any, concretament, val 3 euros.

M

Maribel

Igualada

17 de setembre 2012.10:02h

Respondre

‘si agrupem a les noies aconseguim que avancin al seu ritme, sense haver de quedar-se frenades’. Au va, i això no és discriminació?. Donar per sentat que tenen un ritme d’aprenentatge... Llegir més diferent...
Ara que potser sí, perquè sovint les nenes són més llestes... però en cap cas exclourien els nois o aquelles noies que els costa més de seguir. en això rau la tasca educativa. O no?.

S

Sílvia

17 de setembre 2012.09:40h

Respondre

Sí, clar; suposo que si jo munto una escola concertada i separo les classes segons origen ètnic dels alumnes tampoc discrimino... perquè els accepto tots (encara que després els segregui amb tals... Llegir més criteris).

És això, oi??

Ni un duro per aquests centres fonamentalistes! No amb els meus impostos. L’Opus ja té prou calers i poder en aquesta ciutat-comarca.

G

Gerard

Igualada

17 de setembre 2012.09:36h

Respondre

És penós veure algunes coses que només es permeten en alguns centres privats o concertats. Jo en aquest tema del Mestral crec que no se’ls hauria de concedir cap ajut, ja que segreguen als... Llegir més alumnes.
Per altra banda, alguns centres educatius concertats de casa nostra fan el que volen a l’hora de treure’ns els quartos. Per exemple, algú sap si és correcte que ens cobrin un euro -repeteixo, en un centre concertat d’Igualada- per la famosa agenda que edita la Diputació de Barcelona i que regalen -que jo sàpiga- a totes les escoles públiques de la comarca ?. Si no estic mal informat aquesta agenda és gratuïta a tot arreu, menys en aquesta escola. És just que ens facin pagar per l’agenda si ha estat finançada amb fons públics i a l’escola li surt gratis ??

A

Antoni

Igualada

17 de setembre 2012.09:18h

Respondre

No veig discriminació de sexe en el que fa el Mestral/ Montclar a Igualada. Es podria arribar a entendre discriminatori, si només tinguessin un col.legi (per a nens, o bé per a nenes), tota vegada... Llegir més que llavors hi hauria un sexe que no podria accedir al seu tipus d’educació. Però és que a més, amb l’oferta educativa variada que tenim a la nostra ciutat, no veig perquè la justícia s’hauria de posar en aquests temes, doncs a la fi, en aquest cas, cadascú porta els seus fills on li plau. Em sembla que és un tema excessivament polititzat.

T

Toni

Igualada

17 de setembre 2012.08:21h

Respondre

Cadascú es lliure de opinar el que vulgui (jo penso que separar nois i noies es de l’epoca mitjaval), però el que no pot fer ningú es menystenir al Tribunal Suprem. Així, que a veure si el... Llegir més Mestral es fica les piles i començar a fer canvis en el seu model.

s

susana

odena

22 de juny 2015.16:15h

Mira toni. Jo crec que opunar es lliure pero per poder criticarla escola mestral has de tenir una mica de coneixemen del que es i no crec que o s’apigues aixi que jo. Et puc dir que com a nivell de... Llegir més estudis i de valors a igualada no hi ha un com el monclar i el mestral.gracies....

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.