TORNAR
PUBLICITAT

Les colles de foc de l'Anoia s'afegeixen a la manifestació de Berga

Pressió contra la normativa europea que limita l'ús del material pirotècnic

cultura
Dilluns, 9 febrer 2009. 11:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les colles de foc i de diables de l’Anoia han participat aquest dissabte en la multitudinària manifestació a Berga en contra de la normativa europea que limita l’ús del material pirotècnic sense fer-ne distinció entre l'ús privat i l'ús popular i festiu. Segons els organitzadors, es van aplegar fins a 10.000 persones per reivindicar la cultura del foc (fotogaleria).

La plaça de Sant Pere en ebullició

El Drac de Capellades

Els Diables i el Drac d'Igualada, durant la manifestació

Els Diables d'Igualada, els Petits Diables d'Igualada, els de Capellades, els de Vallbona d'Anoia i els Mal Llamp d’Igualada van participar dissabte en la marxa convocada pels organitzadors de la Patum i per més de 400 colles de diables d'arreu del país, perquè consideren que la normativa amenaça seriosament aquestes festes de cultura popular vinculades al foc.

Actualment, Catalunya celebra milers d'actes de foc anuals, per part de centenars de grups de diables, bèsties de foc i colles infantils, uns grups de cultura popular i tradicional que segons reivindica aquest col•lectiu relacionat amb la cultura del foc desapareixeran si la Directiva de la UE finalment entra en vigor l'any 2010, tal com està previst. També es veurien directament afectades festes com La Patum de Berga, considerada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, o les Falles de València, entre moltes altres.

Les milers de persones que s'han reunit aquest dissabte a Berga reivindiquen la importància d'una tradició, la del foc i els materials pirotècnics, que són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part patrimoni immaterial de la cultura catalana, segons defensen des d'aquest col·lectiu. Les reivindicacions s'han estès també al País Valencià i a Mallorca.

Limitacions de la normativa

La normativa restringeix l'accés a qualsevol tipus de material pirotècnic als menors de 12 anys, i estableix una distància de seguretat de 15 metres entre els elements pirotècnics i les persones. També restringeix els indrets on tenen lloc aquest tipus de festes, regulant-ho segons la potència del material pirotècnic, de manera que explicita les metres que han de tenir els carrers per on han de passar aquest tipus de celebracions amb foc, i en el cas dels grans espectacles com La Patum és necessari que hi hagi un mínim de trenta metres entre el lloc on es duguin a terme els espectacles pirotècnics i els edificis. Aquest requisit no el compleix la plaça de Sant Pere, fet que obligaria a traslladar La Patum a un altre indret.

La Generalitat fa una crida a la calma

El director del Centre de promoció de la cultura popular i tradicional catalana de la Generalitat de Catalunya, Ramon Fontdevila, ha expressat el suport del Govern amb aquesta reivindicació i s'ha mostrat optimista davant la possibilitat de rebaixar les exigències de la Directiva. Segons Fontdevila, la Directiva 'retalla coses' però ha assegurat que 'si es negocia bé' permetrà fer 'moltes coses'.

El següent pas, segons ha explicat, és que el Ministeri d'Indústria, encarregat de recollir totes les aportacions d'arreu de l'estat espanyol, escolti les aportacions del Govern que ha redactat en 'ampli consens' amb el col•lectiu de Diables i Bestiari i tot el municipalisme. Unes aportacions en què s'especifiquen les competències culturals catalanes juntament amb una llista de tots els esdeveniments que contenen pirotècnia a Catalunya i el 'compromís' que 'mitjançant una formació' es puguin aconseguir rebaixar 'els nous sostres d'edat que s'havia proposat la UE'.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.