TORNAR
PUBLICITAT

Pressió contra una normativa europea que regula correfocs, revetlles, falles i castells de focs

Limitacions per l'ús de petards

cultura
Dimarts, 20 gener 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l'Agrupació de Bestiari festiu i popular, posen de manifest que la nova directiva europea que regula l'ús de material pirotècnic fa perillar la continuïtat dels espectacles de foc que de manera tradicional i cultural es continuen fent arreu de Catalunya i a la resta de l'estat. Demanen suport a traés d'un manifest perquè els governs català i espanyol estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicional.
PUBLICITAT

El drac

L’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del parlament Europeu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la comunitat europea, ha comportat per part del Govern Espanyol la transposició d'una directiva mitjançant que limita de manera important l’ús dels artificis pirotècnics, sense fer distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet limita i podria arribar a impedir la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens, etc.

Aquesta normativa, segons apunten des de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l'Agrupació de Bestiari festiu i popular també limita la normativa de les colles de Diables marcant que les colles infantils no seran legals ja que l'edat mínima serà de 16 anys i a les colles gran volen que la distancia entre els Diables i el públic sigui de 9 metres per la carretilla i 15 pel sortidor.

Davant el fet que els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterials de la cultura Catalana, demanen, a través d'un manifest, que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern espanyol com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.

A més a més han organitzat un acte en suport de la cultura popular i tradicional amb l'ús de materials pirotècnics el proper 7 de febrer a Berga.

PUBLICITAT

1 Comentaris

r

ricard

igualada

20 de gener 2009.11:08h

Respondre

voleu dir que aquests de Brusel.les no es passen una bon troç amb tanta normativa?... No tenen coses més importants per fer?...per exemple controlar la fabricació i venda d’armes. Uns mínims de... Llegir més seguretat d’acord, pero s’estan passant tos pelgats amb tant de control al ciutadà.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.