TORNAR

El 'cas Gürtel' amenaça l'estrena dels parcs eòlics de l'Alta Anoia

Red Elèctrica proposa una subestació mòbil com a solució provisional

economia
Divendres, 7 agost 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Era públic que la subestació elèctrica per descarregar l'energia dels 37 nous aerogeneradors que hi ha a l’Alta Anoia aniria amb retard, i això no permetria posar en funcionament els dos parcs eòlics aquest mateix estiu, com recollia el termini inicialment previst. No obstant, darrera els problemes financers s’hi han afegit els problemes jurídics, després que l’empresa Begar, subcontractada per Red Eléctrica de España (REE) per a executar el moviment de terres de la subestació, hagi entrat als jutjats pel cas Gurtel. Ara, una subestació elèctrica mòbil és la solució provisional que proposa REE per poder estrenar els molins eòlics a l’octubre.

Camps de blat i molins, el nou paisatge de la zona

El cas Gurtel

Red Eléctrica de España (REE), l’empresa que ha de gestionar l'oferta i la demanda de l’electricitat produïda pels 37 nous molins eòlics de l’Alta Anoia, va encarregar el moviment de terres de l’estació subelèctrica que ho ha de fer possible a l’empresa constructora Begar.

Aquesta, però, ha tingut dobles dificultats que han afectat de ple el projecte. Com explica el diari econòmic Expansión, primer Begar va entrar voluntàriament en un concurs de creditors al mes de juny, que va provocar un retard de dos mesos en l'entrada en funcionament dels quatre parcs eòlics de l’Alta Anoia i, ara, quan ja havia iniciat els treballs i només li quedaven dues o tres setmanes per concloure, ha entrat als jutjats pel cas Gurtel; concretament, el seu president ha estat imputat per un concurs de sòl en un municipi de Madrid.

A més, REE no pot prescindir de Begar, perquè aquesta companyia no ha renunciat al contracte.

La solució provisional: una subestació mòbil

Els promotors dels quatre complexos eòlics (Veciana, Turó del Magre, Pujalt i Alta Anoia) estan a punt de finalitzar la instal•lació dels molins i la corresponent línia elèctrica d'evacuació més els equips necessaris per injectar l'energia generada a la subestació de REE.

Amb una inversió propera als 200 milions d'euros, els promotors, que en un 75% són locals, ja fa temps que estan neguitosos fruit dels endarreriments de la companyia elèctrica.

L'alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, critica l'actuació de REE perquè ‘no ha fet els deures’ i, en cas de trobar-se amb tot a punt excepte la subestació es generarien pèrdues d’uns 2 milions d’euros cada mes. El propi ajuntament deixaria de beneficiar-se de les compensacions econòmiques i el pagament d'impostos que generarà aquesta activitat industrial.

Esperar el muntatge de la subestació prevista comportaria uns cinc mesos més de treball, així que, amb la mediació de la Direcció General de la Generalitat, REE ha acabat proposant una subestació mòbil com a solució provisional, com ja va fer després de l'apagada de juliol de 2007 a Barcelona, que permetria evacuar l’energia generada a l’octubre, fins a la construcció de la subestació definitiva.

Un camí molt llarg

Per a De Solà, la solució de la subestació mòbil seria acceptable, en cas d’executar-se dins el termini anunciat i de poder estrenar els parcs eòlics a l’octubre.

Ara bé, l’alcalde de Pujalt, com ja havia fet temps enrera, avisa que si no es compleix aquest nou termini de la subestació mòbil emprendran les accions que calguin contra REE per, finalment, poder veure estrenada aquesta infraestructura energètica, després de set anys de tràmits administratius.


3 Comentaris

d

des de l´alta anoia o segarra

7 de setembre 2009.16:20h

Respondre

Si a la serre de Rubió -les mayoles- se i an instalat també es poden a Pujal, estarem boltats de molins com a l´ epoca d´ Cervantes amb El Quijote, el mon al reves.VIVE LE PEPA.

j

josepm ramonjoan

igd

8 d'agost 2009.07:36h

Respondre

Espanya ha firmat protocols de reducció d’emissió de gasos contaminants a l’atmòsfera. Hores d’ara els incompleix notablement.
Si el tràmit administratiu per endagar un projecte eòlic... Llegir més dura 7 anys. Si aquest projecte, conclosa la inversió, resta pendent d’inaugurar-se per que l’empresa que gestiona la distribució d’electricitat te els deures per fer, què podeu esperar d’aquest país?
No és estrany que dins UE siguem tercermundistes.

Per cert Voltaire, a mi no em molesta verure molins a dalt dels turons. De fet em complau tenir climatització a la llar.

Si files prim, segur que també ets sents molest per les carreteres que retallen les valls, les masies i poblets que creixen com bolets i els camps de producció agrària que tants boscos han cercenat. Però jo no renunciaria a la possiliblitat de comunicar-me, ni aniria a viure a cap cova ni em dedicaria a la cacera cada matí per menjar.

Salutacions

V

Voltaire

Igualada

7 d'agost 2009.20:59h

Respondre

Me n’alegro. Ja està bé de tan fer malbé el paisatge de la terra. Que no hi penseu, vosaltres? O potser només us interessa poder fer servir l’aire condicionat?
Prou agressions al paisatge... Llegir més català!!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.