TORNAR
PUBLICITAT

Fem compostatge!

El Consell Comarcal impulsa la campanya per gestionar els residus orgànics a diversos municipis

Divendres, 26 febrer 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La nova llei de residus obliga tots els municipis catalans a implantar la recollida selectiva de la matèria orgànica. O això, o bé pagar més per portar els residus a l’abocador. Per això el Consell ha impulsat una campanya a la qual s’han adherit 20 municipis, 11 dels quals han optat pel compostatge. Als pobles anoiencs on ja gestionen la matèria orgànica des de fa un temps, la resposta és molt satisfactòria.

Compostadors a Calonge de Segarra, on gestionen l'orgànica des de l'octubre passat

Presentació de la campanya al Consell

Argençola, Bellprat, Castellfollit de Riubregós, Orpí, Rubió, Sant Pere Sallavinera, Santa Maria de Miralles i Veciana han optat pel compostatge com a única via de gestió de l’orgànica. Així, s’hi instal·laran compostadors casolans i comunitaris, depenent de la tipologia de cada municipi. En canvi, Montmaneu, els Prats de Rei i Sant Martí de Tous el compostatge serà per a les cases aïllades i per a tots els ciutadans que s’hi vulguin adherir.

L’empresa Spora serà l’encarregada d’acompanyar el Consell en aquesta implantació: farà els tallers informatius —el primer dels quals a Argençola, el proper 5 de març— i una campanya de seguiment personalitzat. La iniciativa del Consell compta amb una subvenció de 453.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya.

Amb contenidors i camió...

A d’altres municipis, ja fa temps que recullen l’orgànica. A Igualada van ser dels primers, ja que va començar el 1998. Segons expliquen des de l’Ajuntament, precisament ara s’està fent una campanya per repartir els nous cubells domèstics airejats, que eviten les males olors i la generació de lixiviats —això sí, si s’utilitzen bosses compostables, ja que el plàstic evita el pas de l’aire. També a Vilanova del Camí es recull l’orgànica des de fa uns deu anys, amb una bona resposta de la població tot i que recorden que encara cal molta feina de conscienciació, sobretot per rebaixar el percentatge de residus impropis, que no s’han de barrejar amb l’orgànica. Però no només els municipis més grans ja han implantat el sistema. A Calaf, per exemple, es recull la matèria orgànica amb contenidors i camió des del febrer del 2008, també amb resultats satisfactoris. Tots aquests residus són portats a la planta de compostatge de Jorba.

...o autocompostatge

Una altra de les solucions, sobretot adoptada pels pobles més petits, és el compostatge directe dels residus orgànics. Calonge de Segarra, Copons i Pujalt, per exemple, ja funcionen des de fa un temps amb aquest sistema, i la valoració que en fan és del tot positiva. Així, s’han repartit compostadors als nuclis urbans i a les masies que ho han sol·licitat. Els ciutadans aboquen els residus de matèria orgànica als compostadors, i al cap d’uns mesos, i amb un manteniment setmanal, s’obté compost. El funcionament dels compostadors és simple però necessita un manteniment setmanal que consisteix en airejar la massa, afegir-hi palla per fer-ne baixar la humitat i retirar els impropis que la gent hi pugui haver llençat.

Antoni de Solà, alcalde de Pujalt valora molt positivament l'experiència, i creu que ara només falta que els ciutadans acabin de veure el cicle que al seu municipi finalitzarà al mes de maig, quan es podran començar a recollir les primeres tongades de compost. Aquest es repartirà entre els habitants del poble que ho podran destinar a la jardineria o a l’agricultura.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.