TORNAR

Projecte pilot d'autocompostatge en 8 municipis de l'Anoia

Fer compost al jardí o a l'hort

Dimecres, 13 maig 2009. 04:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Vuit municipis de l'Anoia participen d'un projecte pilot per tal d'implantar l'autocompostatge entre els veïns dels pobles. Es tracta del sistema de gestió de la fracció orgànica més econòmic i còmode per als petits municipis que s'hauran d'adaptar a la normativa obligatòria que entrarà en funcionament l'any vinent. Aquests mesos, una persona de l'ajuntament de cadascun dels municipis implicats, disposarà d'un compostador per poder comprovar-ne i controlar-ne el seu funcionament abans d'extendre-ho a la resta de ciutadans. En aquest projecte pilot hi participen Rubió, Argençola, Castellfollit de Riubregós, Sta Maria de Miralles, Veciana, Bellprat, Orpí i St Pere Sallavinera.

Fàcil de muntar

El compostador

El Consell Comarcal de l'Anoia ha entregat 8 compostadors amb capacitat per a 300 litres, un per representant de cada municipi. Juntament amb l'ens comarcal, se'n farà un seguiment i un control del funcionament, per poder identificar millores i necessitats a l'hora de fer un pla de gestió per l'any vinent, on ja hi estaran implicats els veïns dels diferents municipis.

Es tracta d'una estructura de plàstic, quadrada sense fons, que s'haurà de tenir prop de la zona on generem més residus, prop de la cuina o al jardí, però en un espai sense asfaltar, en contacte amb la terra. El compactador servirà per convertir en compost la matèria orgànica que generi cada família, residus verds d'horts i camps, però també alimentari i cendres de les llars de foc. El compostador està fet dels plàstics que no es poden reciclar, de manera que es reutilitza un material molt difícil, o gairebé impossible, de fer desaparèixer.

Segons els tècnics de Medi Ambient del Consell Comarcal de l'Anoia, el sistema no produeix 'olors fortes' si es fa correctament i remarquen la importància de barrejar residus humits amb altres de secs perquè el compostatge funcioni correctament. Així, es recomana posar un quart de matèria orgànica seca com palla o fusta i tres quartes parts de restes humides. S'entrega també un remenador metàlic, útil i molt important per oxigenar la matèria que quedarà dins el contenidor mentre es composta; per millorar el procés i evitar problemes d'olors és molt important remenar sovint el compost.

Què s'hi pot posar

Restes vegetals, fruita, verdura, gespa, herba, oli (la que sobra de l'amanida), cendra de fusta no tractada, serradures, bosses d'infusions, suros, paper de cuina,...

No és recomanable posar-hi

Carn o peix en quantitats grans, podrien provocar olors si no es remena bé, plantes mamaltes (podrien infectar el compost i transmetre la malaltia a la terra adobada amb el compost), males herbes (les llavors o espores continuarien al compost i tornarien a créixer), el resultat de passar l'escombra...

És important voltejar el compost amb el remenador de manera continuada. Si s'hi posa fusta o branquillons, haurà d'estar tallat en fragments menuts. Cal controlar la humitat, si està sec o massa moll, no es fa bé el compost.


1 Comentaris

A

Aina

Igualada

13 de maig 2009.10:01h

Respondre

Em sembla una molt bona iniciativa. Tenim una casa al camp, espero que quan estigui en marxa a banda del pla pilot en podrem disposar tots els veïns per poder fer el propi compost.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.