TORNAR

S'inicien les obres de la nova depuradora de l'Espelt

La inversió que farà Aigua de Rigat es xifra en 382.000 euros

societat
Dissabte, 7 abril 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La depuradora d'aigües residuals de l'Espelt serà una realitat en breu. L'execució de l'obra anirà a càrrec d'Aigua de Rigat que també costejarà l'import. L'Ajuntament confia que l'ACA pugui acabar aportant una part del finançament.

S'han engegat les obres de les noves instal·lacions de depuració que tractaran les aigües residuals del nucli de l'Espelt. Es preveu que les obres finalitzin aquest estiu. La nova infraestructura està dotada de tecnologia biodisc, un sistema de baix consum energètic i amb altes prestacions. Unes instal•lacions pensades per a donar servei a tot el nucli tenint en compte el seu futur creixement demogràfic.

Les obres a la zona ja han començatL'obra l'executarà Aigua de Rigat, S.A, actual operadora del servei d'abastament i sanejament d'aigua al municipi d'Òdena, pel preu de 382.020,70 euros. La infraestructura, que es fa prop del pou de Santa Magdalena, la finança l'empresa concessionària. Amb l'acord amb Rigat es posa final a una necessitat històrica. La resolució del problema arriba després d'un llarg i complex procés.

En un principi, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) assumia el projecte en el marc del seu programa de finançament de sistemes de depuració a nuclis de menys de 2.000 habitants, però amb la crisi, l'any 2013, van comunicar que el projecte no es tirava endavant. Així i tot, l'ACA va manifestar el seu compromís de finançar en un futur l'obra si aquesta es construïa sota els criteris marcats per ells. Així doncs, es va decidir tirar endavant la construcció de la depuradora a través de l'empresa concessionària del servei, Aigua de Rigat, però seguint el model proposat per l'Agència Catalana de l'Aigua. Aigües del Rigat emetrà un cànon en el rebut de l'aigua dels contribuents a raó de 0,0685 euros per metre cúbic d'imputació en funció dels metres cúbics consumits. Es calcula que en 32 anys, la infraestructura estarà pagada. Tot i que l'equip de govern confia que l'ACA complirà el seu compromís i "tard o d'hora arribarà el finançament públic".


1 Comentaris

pepsolev

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

9 d'abril 2018.09:19h

Respondre

El Govern de Guisado explica la seva versió, però la realitat en té d’altres.

Els odenencs han de saber que actualment ja paguen un cànon de sanejament amb el rebut de l’aigua. Aquest... Llegir més cànon, que va a parar a l’Agencia Catalana de l’Aigua (ACA), serveix precisament per construir depuradores.

Vet aquí però que com que el Tripartit del PSC/ERC/ICV a la Generalitat van deixar un forat negre descomunal a les arques de l’ACA, aquesta depuradora no s’ha pogut fer, com vora mil depuradores més de Catalunya. L’obligació de fer la depuradora és de l’ACA, i la responsabilitat que no es faci també.
Amb tot això Guisado decideix que si no la fa l’ACA amb els diners del cànon que paguem , ja la farà ell, però pagant els odenencs, dues vegades pel mateix.

Els odenencs pagarem doncs dos canons, el de l’ACA com tots els catalans i un nou cànon durant 32 anys per pagar a Aigua de Rigat aquesta depuradora que és responsabilitat de l’ACA.

Abans, tots els governs d’Òdena, els de Guisado, Casanova i Solé vam fer tot el que estava a les nostres mans per facilitar a l’ACA la construcció de la depuradora, molt més inclús del que ens pertocava.
Guisado i el seu govern són covards a l’hora d’exigir a l’ACA les seves obligacions i les seves responsabilitats.

Què us penseu que farà l’ACA durant els propers 32 anys si la depuradora ja està feta i n’hi queden prop de 1.000 més per construir?. Res.

I suposant, només suposant, que un dia l’ACA torna els diners avançats per la construcció de la depuradora, no se sap si també el cost del manteniment, de quina manera es tornaran als ciutadans els 380.000€ pagats a Aigua de Rigat per fer la Depuradora?

Aquesta depuradora és evitable quan es faci el Polígon dels Adobers ja que el col•lector del polígon estarà a 200 metres i per un cost ridícul s’hi podria enllaçar, com es va preveure el 2014 amb alcalde de CiU. Per tant aquesta solució estalviaria 380.000€ que costa la depuradora i, més important encara, el manteniment de la resta de la seva vida.

Als odenencs el govern de Guisado ens costa doble ració de cànon de l’Aigua.

La nova depuradora de l’Espelt serà un bona noticia pel medi ambient i per tota la conca del riu Anoia. És però, una mala noticia per la butxaca dels ciutadans d’Òdena.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.