TORNAR

Masquefa endega un Pla Local de Prevenció de Residus amb l’objectiu de reduir la generació de deixalles

L’Ajuntament vol elevar el percentatge de recollida selectiva, ara sobre el 30%

societat
Dimarts, 26 març 2019. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El programa es marca que el 2023 hi hagi un 10% de reducció en el pes de la generació de residus respecte el 2010. La vila és una de les que genera més residus per habitant de la comarca. 

La Junta de Govern Local de Masquefa ha aprovat el 18 de març el Pla Local de Prevenció de Residus Municipals. El projecte compta amb la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya i té com a objectiu establir estratègies concretes que potenciïn un ús més eficient i racional dels recursos i fomentin la reducció de deixalles al poble involucrant tots els agents implicats: veïns, empreses, comerços, entitats, associacions i administracions.

La vila de l'Anoia sud té una generació de residus per càpita molt alta, 1,97 quilograms per habitant i dia, segons xifres de l'any 2017. Una dada superior a la mitjana de Catalunya (1,39 kg/habitant i dia). Mentrestant, pel que fa a la recollida selectiva, l'any 2017 la xifra a Masquefa se situava en el 30%; lluny de la mitjana catalana, 39,92% l'any 2017.

Un dels contenidors de Masquefa, l'any passatPer això, el consistori s'ha fixat com una de les seves prioritats fomentar la prevenció de residus i evitar els impactes i els costos mediambientals i econòmics que se'n deriven de forma directa. Una línia d'acció que s'ha traduït en l'adopció d'un nou model de recollida de residus i en l'elaboració d'un Pla Local de Prevenció de Residus Municipals encaminats a complir amb els objectius de reducció dels residus municipals establerts en el PRECAT20: assolir l'any 2023 un 10% de reducció en el pes de la generació de residus respecte a l'existent l'any 2010; és a dir, passar de les 6.608,62 tones/any del 2010, a les 5.947,76 tones/any el 2023.

El pla inclou una diagnosi exhaustiva de l'actual generació de residus a Masquefa on s'analitzen i quantifiquen els processos de generació de residus
i els punts forts i febles del municipi al voltant de la gestió de residus. I en un segon bloc, es detallen les principals actuacions de millora a portar a terme; entre elles el foment de l'ús del 'mulching' o encoixinat a habitatges amb jardí i parcs i jardins municipals; conscienciar a la població envers el malbaratament alimentari; l'anàlisi de l'estat actual de la socialització de llibres als centres escolars; promoure l'utilització d'elements reutilitzables (bosses, carmanyoles, malles per la fruita, per a realitzar la compra; fomentar l'embolcall reutilitzable per l'esmorzar als centres educatius, fomentar l'ús de la deixalleria i del servei de recollida de voluminosos; ambientalitzar les compres, contractes, a més de les activitats de l'Ajuntament; formar als treballadors de l'administració municipal en l'àmbit de la prevenció de residus i impulsar una cmpanya de comunicació del PLP i de conscienciació envers la prevenció.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.