TORNAR
PUBLICITAT

Els negocis anoiencs no noten la tensió política excepte amb el sector públic

Els mesos posteriors a l’estiu acostumen a ser de baixa facturació

societat
Dimecres, 15 novembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'estrés per la situació política no afecta de moment a les empreses anoienques excepte en el cas, sobretot, de les que depenen de comandes del sector públic. La 'crisi estacional' dels mesos posteriors a l'estiu, molt més present.

Amb l'actualitat bolcada en el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol, les empreses de la comarca estan expectants per saber-ne el desenllaç i quina afectació pot tenir. El cas és que les firmes i negocis apunten grans diferències entre sectors en l'evolució dels darrers mesos, atribuïbles en part a la conjuntura estacional. Joan Gabarró, president de Fagepi, exposa que "no hi ha davallada de comandes en relació amb l'Estat espanyol fora de casos concrets". En el sector tèxtil "es treballa amb moltes empreses amb vocació internacional, on el ressò del conflicte no hi arriba". 

Gabarró remarca que "els que fabriquen i treballen amb els empresaris de l'Anoia cerquen agilitat i proximitat. Que hi ha hagut decisions puntuals, motivades per la situació política? Sí, ens consta que alguna botiga en concret. Però en general, la immensa majoria no qüestiona un producte si és bo i competitiu. Aquests mesos, el que més s'ha notat a nivell econòmic ha estat la calor". 

Les sensacions són diferents al sector de la construcció. Josep Maria Pujol, de Constructora de Calaf, explica que  "la conjuntura política ens afecta bastant. No es detecta immediatament, però ho veurem a la llarga". La clau de volta en aquest cas "és la incertesa total que hi ha en el sector públic. Són mesos en els que es deixa d'invertir en el cas de la Generalitat i depenem en exclusiva dels ajuntaments". 

Les vendes del sector tèxtil es mantenen aquests mesosLa incertesa afecta "també en el negoci de les residències, en especial a Barcelona. Pel que fa a les inversions industrials, em consta que es frenen algunes operacions, sobretot de capital estranger". Pujol afegeix que "en el comerç també es notarà un ralentiment" perquè "els negocis necessiten estabilitat política". No hi ha hagut ruptures amb clients de fora del Principat perquè "depenem molt del mercat català i sempre hem tingut problemes per expandir-nos a fora. Ja no ho intentem si no és per un client privat que ens ho demana". Pujol corrobora que "si marxen empreses és principalment per la inseguretat jurídica. Els canvis de seu social que hi ha hagut és perquè a la factura hi aparegui 'Madrid' i poder seguir captant clients espanyols". 

Aquests setembre i octubre els comerços i la restauració han vist una baixada de facturació però el principal factor és estacional. Joan Fontanella, president de Vadefoodies -entitat que promou la cultura gastronòmica a Igualada- considera que "no hem notat cap diferència pel tema polític. Com a molt, que les jornades on parla el president o es manifesta la gent contra l'empresonament dels consellers, vénen menys persones a sopar, perquè la gent és a davant la televisió a casa". Fontanella creu que "el que ressenteix més aquestes setmanes és el factor estacional. Octubre i novembre són mesos on Igualada no es mou gaire, molts universitaris van a viure a Barcelona i moltes famílies consumeixen menys perquè han fet inversions per l'inici de les escoles", factors que se sumen a que s'estalvia de cara a festes "o el canvi horari, que es fa de nit més aviat i convida menys a sortir".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.