TORNAR
PUBLICITAT

Només sis carrers d'Igualada estan dedicats a figures històriques femenines

Maria Trulls, Carme Verdaguer, les germanes Castells, Sor Rita Mercader i Paquita Madriguera, les igualadines que tenen un vial amb el seu nom

societat
Divendres, 8 març 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Si atenem a l'arrel del seu nom, "aigua", Igualada té nom de dona, però els seus carrers tenen poca presència femenina. Més de 80 carrers d'Igualada porten nom de figures històriques masculines, moltes d'elles vinculades amb la ciutat; en el cas femení, els carrers es poden comptar amb els dits d'una mà.

Si el 8-M és una jornada per reivindicar l'equitat de les dones, en la llista de carrers d'Igualada, per raons històriques, aquesta equiparació queda força llunyana. Els vials d'Igualada tenen una important presència femenina amb diverses santes i verges, d'aquestes almenys una quinzena. El ressò femení també es troba en el carrer Minerva, en record a la deessa romana. En canvi, les figures històriques de dones vinculades a Igualada o a Catalunya queden acotades a sis carrers. El 2016, hi va haver una iniciativa de substitució puntual de cartells de carrers amb noms de dones per reivindicar un canvi i més presència de figures femenines. Les Germanes Castells, Paquita Madriguera, Sor Rita Mercader, Santa Joaquima de Vedruna, Carme Verdaguer i Maria Trulls són les sis dones que tenen un carrer dedicat en el prop de dos centenars de carrers que hi ha a la ciutat.

La presència de figures masculines històriques de la ciutat o personalitats de relleu del Principat que també tenen un carrer és desproporcionada en relació a la de dones. Hi ha els herois igualadins com Antoni Franch, militars de renom com el Capità Muntaner i personalitats vinculades al camp de l'empresa, l'ensenyament o la medicina, com Pere Galí, Doctor Botet, Doctor Pujadas o els Germans Garcia Fossas, i al conreu de diverses arts, com Joan Serra i Constansó, Josep Campeny o el Mestre Muntaner. Personalitats catalanes de primer nivell sense relació amb Igualada com Salvador Espriu, Joan Maragall, Prat de la Riba, Lluís Companys, Antoni Gaudí i Àngel Guimerà tenen també vials amb el seu nom, homes, mentre que només hi ha un carrer per a dones de la resta del Principat, Santa Joaquima de Vedruna.

Les sis denominacions de carrers amb figures històriques femenines a Igualada són per Maria Trulls i Alguer, escriptora nascuda a Osona el 1861 i que va morir a la capital de l'Anoia, amb una important trajectòria com a pensadora d'idees republicanes; les germanes Castells, Magdalena, Dolors i Concepció, impulsores de l'Asil del Sant Crist; Sor Rita Mercader, religiosa nascuda a Igualada que va ser molt propera a la família reial d'Alfons XIII; l'escriptora Carme Verdaguer, igualadina d'adopció i amb descendents encara a Igualada; i la pianista Paquita Madriguera -la figura més recent-, també amb naixement a la capital anoienca, que va desenvolupar una important carrera internacional; Santa Joaquima de Vedruna, sense clara vinculació històrica amb Igualada, completa aquesta llista. 

 


1 Comentaris

R

Rosa

Igualada

8 de març 2019.17:38h

Respondre

La Sra Carme Verdaguer, escriptora, escriptora, no em consta que ho fos. Com a orgullosa descendent seva, em consta que li van posar el nom al carrer perque aquelles terres eren seves i les va donar... Llegir més gratuïtament. Per això li van dedicar el carrer

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.