TORNAR
PUBLICITAT

L'Ajuntament compta que la primera fase del Parc Central estigui feta per l'EBF del 2017

Castells afirma que en un quinquenni la transformació de l’Avinguda Catalunya es completarà

societat
Dimecres, 15 juny 2016. 13:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El futur parc vol esdevenir alhora espai natural d'esbarjo, pulmó verd de la ciutat i àrea per al desenvolupament d'activitats de gran format.

L'Ajuntament destinarà 400.000 euros a la primera fase de modificació el Parc Central d'Igualada i la Conca a l'Avinguda Catalunya. Es presentava el projecte aquest dimecres, 15 de juny, per transformar els dos terrenys que es troben a l'Avinguda de Catalunya, entre els carrers de Guimaraes i França, dividits pel carrer d'Itàlia. Es convertiran en un espai que al seu interior s'hi desenvoluparan esdeveniments de gran format però també "renaturalitzaran" Igualada, amb diverses àrees ajardinades i d'arbrat. Una zona, explica l'encarregat del projecte, Enric Batlle, on "es recuperaran biòtops i permetrà que hi hagi una nova biodiversitat a l'espai urbà".

Batlle, junt a l'alcalde Marc Castells, donava els detalls de la iniciativa als mitjans aquest dimecres. Segons Castells "aquest mandat es desenvoluparan les diverses fases del projecte. Es podria concloure a principis del vinent. La idea, però, és que la primera fase estigui conclosa l'estiu de l'any vinent per l'European Balloon Festival". Una fase inicial que afectarà els terrenys on ara es fa l'EBF i que constarà d'allisar la zona i posar ecotravesses, amb la instal·lació de grades pel públic, però sense que les obres trenquin l'entorn natural de la zona.

L'estudi d'arquitectura i paisatgisme Batlle i Roig, que ha redactat la proposta, ha pres part en altres projectes d'important valor natural, com la recuperació mediambiental dels marges de riu Llobregat, l'adequació del riu Ebre al seu pas pel recinte de l'Expo de Saragossa o el Parc Atlàntic de Santander, entre
altres. Segons Batlle, "serà el parc més gran de la ciutat, integrant-se en l'Anella Verda i enllaçant el nucli urbà amb l'entorn natural de la riera d'Òdena". Per això, el parc incorporarà espais diferenciats per a l'ús per part dels ciutadans i consolidarà les zones naturalitzades per atraure'n la biodiversitat. El projecte segueix les propostes del concepte Ciutats Biofíliques (Biophillic Cities), que activa el moviment entre l'entorn urbà i el natural, afavorint la presència de flora i
fauna, facilitant les connexions de les persones amb els espais oberts propers. La millora ambiental de les zones urbanes i el desenvolupament d'activitats saludables promou, allà on s'implanta, una ciutat més sana on els ciutadans viuen millor.

Gespa no, un jardí natural

L'alcalde, Marc Castells, afirma que "aquest concepte encaixa perfectament amb la nostra obsessió per fer d'Igualada una Ciutat Amable" i afegeix que "volem el parc de l'Avinguda Catalunya es converteixi en el nou espai de referència perquè els igualadins gaudeixin de la natura i dels esdeveniments més espectaculars en el millor entorn possible". No serà un espai amb gespa a l'ús, sinó "un jardí natural. És una inversió en salut, benestar i felicitat". Una obra que es farà, remarca, "amb recursos propis de l'Ajuntament i sense augmentar el deute".

Al límit Sud es consolidarà el Passeig Arbrat que ja existeix actualment, fent-lo més agradable per als vianants i bicicletes. Aquest passeig formarà part del traçat Central de l'Anella Verda d'Igualada, actualment en desenvolupament. La gran Esplanada Central tindrà el caràcter d'un prat viu de grans dimensions i
servirà de catifa per a múltiples activitats i esdeveniments de gran format, com l'European Balloon Festival. La intervenció agrícola i ramadera generarà una dinàmica verda, on la gestió de les segues marcarà el calendari estacional d'usos.

Entre el passeig i l'esplanada, es planeja crear l'anomenat Jardí dels Amfibis, ja en una segona fase de la que "és aviat per fixar el cost". El drenatge del parc es preveu que sigui superficial, mitjançant canalitzacions vegetades i àrees deprimides d'acumulació, que facin visible l'aigua i afavoreixin l'aparició de biòtops naturals, amplificadors de la biodiversitat. A l'extrem Oest, en l'espai que queda més proper a l'Hospital i que serà la porta principal del parc, s'ha previst un espai anomenat La Plaça, dedicat als Jocs del Paisatge.

Permetrà un recorregut per l'entorn pròxim i estarà equipat amb jocs d'aventura dedicats a les muntanyes de Montserrat, una pineda i espais d'ombra per al
descans, un recorregut d'aigua dedicat a la riera d'Òdena, fonts interactives i ressalts d'aigua a través dels desnivells existents, transformats en amfiteatre-mirador sobre la gran esplanada. El conjunt permetrà albergar petits actes i espectacles a l'aire lliure. Finalment, al llarg del límit Nord es crearà un Marge Biodivers, arranjant el talús existent i formant una nova façana davant dels edificis industrials, amb noves grades i talussos enjardinats amb vegetació autòctona, que seran de gran utilitat per a presenciar esdeveniments.

S'hi reforçarà la vegetació medicinal i aromàtica, en un nou Olorètum natural que tindrà floracions estacionals i incorporarà zones d'estada amb grades d'ecotravesses de fusta. Les papallones i les abelles, a més d'altres insectes, trobaran el seu hàbitat en aquest jardí terrassat.

L'actuació total afectarà un terreny total 5 hectàrees que, un cop arranjades, permetran a la ciutadania gaudir d'un entorn natural atractiu i acollidor i, a més, seguir celebrant-hi esdeveniments que no requereixin modificacions de la superfície, com l'European Balloon Festival i altres cites esportives o culturals. El procés de licitació de les obres es durà a terme aquest estiu i es calcula iniciar l'actuació durant la propera tardor, de manera que aquest espai quedarà
inhabilitat per a la celebració d’esdeveniments durant els mesos que duri. Posteriorment, en una segona fase, s'actuarà en el terreny que va del carrer
Guimaraes al carrer d'Itàlia i que requerirà una intervenció més profunda. El tercer terreny d'aquesta zona, que s'estén entre el carrer de França i la zona
esportiva de Can Busqué, de moment no serà objecte de cap actuació, i seguirà permetent la celebració d'altres esdeveniments que sí requereixen moviment de terres, com per exemple la Matinal de 4x4.


10 Comentaris

D

David

Igualada

22 de juny 2016.11:39h

Respondre

Si està clar que els diners on estan millor és a la butxaca dels contribuents...

Deixin-se de tants parcs i jardins i redueixin el deute que té l’Ajuntament, que quan les coses es posin... Llegir més lletges un altre cop - i que si posaran - no tindreu ni per pipies, i a qui tornareu a fotre el ”sablazo” som els de sempre...

Menys postureig i més responsabilitat sr Castells!!

P

Pepet

Igualada

16 de juny 2016.19:36h

Respondre

Es una gran noticia! Una de les arteries més importants de la ciutat més que una carrer semblava una cicatriu.
Dit això, no entenc el motiu pel qual el tram se passeig devant de l’hospital... Llegir més roman incomplert al seu pas pet l’Amèrica. No seria més correcte acabar allò que es comença aband de fer quelcom nou?
En la mateixa linia, s’han ajardinat el laterals més enllà de la DABSA. Està bé. Però se fa a bocinets d’any en any i fins que arribin a la gasolinera potser serà la propera dècada. Petò el pitjor de tot es l’estat de l’asfalt. Especialment el dels laterals. Lamentabe.
En resum: una gran noticia però no arribo a entendre l’ordre ni la prioritat de les actuacions en aquest eix.

P

Pere

Igualada

16 de juny 2016.16:28h

Respondre

Tenir un parc així sempre està bé, peró costa veure que avui sigui una prioritat.

Si l’Ajuntament té ”recursos propis” (és a dir, els nostres impostos), suggeriria que els destinés a... Llegir més fins més productius o urgents, com ara reducció del deute, baixada d’impostos o millora del manteniment de les infraestructures de la ciutat. Per exemple, millora de l’asfaltat, que en general està en un estat llastimós.

J

Joan Giner ITV

Igualada

16 de juny 2016.10:38h

Respondre

Curiós! aquest tipus d’anuncis de grans projectes sempre venen en plena campanya electoral

P

Petra

Igualada

16 de juny 2016.08:58h

Respondre

Mentre els arbres no siguin plataners!

r

ramon

16 de juny 2016.15:59h

Els arbres, no se si seran plataners, però las ovelles, seran de ”raza merina” ,
(De fons fidedignes ,el Sr Castells,ja te la llana, de les ovelles, compromesa ,a un ”marchante de... Llegir més matalassos” per poguer fer uns dinerets, que ajudin a equilibrar la despesa, de les obres,........, es que el Lucky Luke, se las sap totes!)

c

carme

Igualada

15 de juny 2016.22:15h

Respondre

Els senyors de l’ajuntament els aniria molt bé passejar pels parcs que ja tenim per veure en quin estat tan lamentable es troben i segur que veurien que realment seria mes just i de sentit comú... Llegir més fer una bona remodelacion i crear un bon seguiment en el manteniment ja que és molt trist veure a la decadència que es troben tots ells.

J

Joanma

=ada

16 de juny 2016.07:47h

M’apunto totalment al plantejament de la Carme, i afegeixo la gran incompatibilitat de les abelles amb el parc infantil.

p

pep

15 de juny 2016.20:48h

Respondre

Els Igualadins ja estem farts de ”maquetes”.
Una mica de serietat, Sr Castells, prou de ”globus” i no ens vengui mes motos.
Com a minin, esperi, a vendre Fum, quan comencin les obres!

j

jab

ig

15 de juny 2016.16:35h

Respondre

Les ovelles patorant també van incloses al parc? :-D

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.