Divendres, 14/6/2019
1641 lectures

La guerra dels botons

A partir de 13 anys. Escriptor/a: AVI, Edward Irving Wortis. Editorial: Bambú.

L'any 1962 s'estrenava a França una pel·lícula que aviat va esdevenir tot un referent del cinema per a infants: La guerre des boutons, dirigida per Yves Robert i basada en una novel·la original de Louis Pergaud. Gairebé 40 anys més tard se'n feia una nova versió amb el mateix títol. I començo citant aquesta referència perquè a molts de nosaltres la primera imatge que ens vindrà al cap llegint el títol del present llibre serà el film. Però aquesta novel·la d'Avi (Nova York, 1937), autor de literatura juvenil de referència de la qual ja vam tenir el goig de poder gaudir a Bambú amb Ciutat d'orfes i La veritable confessió de Charlotte Doyle, només té de semblança amb el film que la història també té per protagonistes una colla d'infants «recol·lectors» de botons.

Avi ens trasllada a una petita localitat de Polònia durant la Primera Guerra Mundial, malauradament situada al bell mig dels dos fronts de batalla. I el conflicte intern de la novel·la esclata quan entre la colla de nens es juguen aviam qui pot aconseguir botons de soldats, i no qualssevol, sinó que han de ser especialment lluents i variats. Però a voltes el cost d'un botó pot ser molt i molt alt. 

L'autor té l'habilitat de mostrar-nos la innocent juguesca, gairebé un joc de nens, dels protagonistes amb la crueltat i la violència de la guerra. I quan ambdós sentiments es contraposen és quan agafen més i més força; és aleshores quan el lector pot quedar més sobtat davant la incongruència de determinades decisions durant un conflicte bèl·lic i com, per contra, la simplicitat de la vida dels infants ressalta especialment enmig de sang, bombes i afusellaments aleatoris. Avi aconsegueix atrapar i deixar en el lector un evident mal gust de boca, amb clara voluntat de portar-nos a la incomprensió de la guerra quan, a més, l'emmiralles a la simple vida dels protagonistes. Una obra que manté el nivell a què fins ara ens té acostumats l'autor.

Joan Portell. Clijcat / Faristol / AMIC

Altres articles de AMIC

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.