//Plugins sense CDN ?>
A partir de 9 anys. Escriptor/a: BLOM, Kirsti; WING GABRIELSEN, Geir. Traducció: Meritxell Salvany. Editorial: Takatuka
Us heu preguntat on va a parar tot el plàstic que no reciclem? Doncs, senzillament, al mar. I n’hi ha tants, de residus de plàstic, que en tots els oceans s’hi han format una mena d’illes flotants enormes, la més gran de les quals té una dimensió que triplica la superfície de la península Ibèrica.
A partir d’aquesta constatació, el llibre explora l’origen d’aquestes illes i els riscos que suposen i ens aporta tota la informació que ens cal per entendre la dimensió del problema. Davant d’aquest repte mediambiental, són moltes les iniciatives que han sorgit per buscar-hi solucions: les prohibicions de plàstics d’un sol ús, el reciclatge, la recuperació dels plàstics de les illes per mitjà de xarxes especials o per evitar que arribin al mar... En aquesta línia, l’autor ens proposa petites accions individuals que podem dur a terme i que poden ser molt eficaces.
Tota aquesta informació es complementa amb un text que ens explica la quotidianitat d’un fulmar, un ocell marí que viu en perill per la ingesta de materials plàstics de tota mena. La narració, que obre i tanca el llibre i que es diferencia tipogràficament de les seccions, busca generar en el lector una empatia amb els animals afectats pel problema dels residus, i ho aconsegueix plenament, d’una manera gens forçada.
El llibre té un aspecte clàssic; això no obstant, la fotografia és el mecanisme ideal per representar la realitat, per crua que sigui. En aquest cas, les imatges generen un contrast entre una realitat plàcida i bella i una altra que ens impacta i ens interpel·la com a consumidors que hi contribuïm: la visió d’un ocell marí esventrat, mostrant el contingut del seu estómac ple de plàstic, o d’una xarxa de pesca en què gairebé hi ha més plàstic que peix.
Mònica Baró. Clijcat / Faristol / AMIC