//Plugins sense CDN ?>
L’il·lustrador Ivan Pommaux presenta, juntament amb Christophe Ylla-Somers, historiador, un llibre que vol ser una síntesi de la història de la humanitat. No ens trobem, però, amb un llibre de coneixements clàssic, tot al contrari: malgrat que està escrit de forma cronològica, des de fa 150.000 anys fins a l’actualitat, no segueix l’estructura típica d’un llibre de coneixements. El text es presenta com un únic bloc, sense capítols. No hi trobem un sumari i un índex per recuperar informació concreta, sinó que se’ns proposa de fer-ne una lectura lineal, com faríem amb un llibre de ficció.
El gran format del llibre i el recurs a la doble pàgina i a sang permet a Pommaux crear una narració visual molt potent. Text i il·lustració elaboren un discurs únic, seguint la seva línia clara característica, fent ús de vinyetes i bafarades, mapes i canvis de plans. Les escenes retratades transmeten autenticitat però sense resultar distants ni fredes. La poesia, el toc d’humor i l'emoció hi són presents.
A més, en el llibre no trobem noms propis, ni reis, ni líders polítics, socials ni religiosos. Com ja insinua el títol, el llibre vol ser un homenatge a tots els homes i les dones que de forma anònima han escrit la nostra història. Això també explica l’ús de la primera persona del plural. Aquest «nosaltres» solidari ens agermana i ens fa protagonistes del llibre i de la història.
Els autors no volien afavorir ni destacar ningú i han fet un complicat exercici de síntesi, procurant no oblidar-se de cap moment clau, científic o històric, cap civilització... Han intentat reflectir fets simultanis, donar a conèixer grans contribucions dels pobles, similituds i contradiccions, relativitzant el progrés, no oblidant períodes foscos i batalles pendents.
Amb relació a aquest gènere que es mou entre la ficció i el documental, hem d'afegir que aquesta obra és hereva de la coneguda col·lecció francesa «Archimède», on diversos autors sintetitzen esdeveniments històrics per a infants de 6 a 10 anys.
Sens dubte, una línia editorial que vindria a cobrir les necessitats de molts infants curiosos que no se senten atrets per la ficció.
Glòria Gorchs. ClijCAT /Faristol / AMIC