Dimecres, 23/11/2016
1981 lectures

Carta al nen que exigeix reciclatge

Hola, nen que amb to seriós apareixes a la tele massa sovint, a vegades acompanyat d'una nena que també surt amb to seriós, plantejant el tema del reciclatge.

Fas el paper que et fan fer, però qui t'ho fa fer m'ha fet venir ganes de tirar paper, vidre, plàstics i demès en el contenidor del rebuig.

El motiu és que no tinc per què aguantar les bronques que la Generalitat em fa utilitzant-te com a ninot.

Em dius quelcom semblant a "qui espero que ho faci si no ho faig jo" i dius "Els teus fills? Els fills dels teus fills?"

Doncs sí. També espero que els meus fills ho facin i com que aquest anunci el deuen veure els teus pares, que de ben segur et troben molt mono, simpàtic i deuen pensar que ho fas molt bé, espero que els fills dels teus pares, entre els que hi ets tu, també ho facin.

Saps que passa? Que tinc una edat per saber que està molt bé ensenyar que s'ha de reciclar, però aquesta mateixa edat és la que em permet saber que a part d'ensenyar-ho s'ha de fer i que tu també ho pots fer, maco.

És a dir, la majoria de fills demanen als pares que se separin els residus per tal de fer-ne un posterior reciclatge. Però la majoria de fills si els dius vés a tirar els papers al contenidor blau, o aquestes ampolles al verd, et diuen que hi vagis tu.

Eps! Que quan dic la majoria dels fills fan això, no m'estic referint als teus fills, benvolgut lector, que ja sé que els teus fills rasquen la perfecció. Em refereixo als fills dels altres.

Però ara que se sobreprotegeix a la infància i que el nen és aquella floreta delicada que es neula si fa un esforç, tinc una idea psico-pedagògica que pot ajudar a introduir sense traumes a l'infantó, al món de reciclatge. Es tracta que nens i pares i si potser avis, també, vagin a visitar al senyor contenidor, dir-li al nen que el contenidor té moooooolta gana i que li hem de donar el menjar que més li agrada. I quan s'acaba de donar-li menjar, se li pot cantar una cançó.

Així doncs, estimat nen de l'anunci, espero que no hagin de ser els teus pares o els teus avis qui reciclin. Espero que el mateix sermó que fas als altres te l'apliquis a tu mateix i vagis a reciclar. Si potser tu solet, o no ets tant responsable com ens vols fer veure?

Acabo. Si en aquest anunci es diu de forma tràgica que a Catalunya encara no es reciclen tots els residus, tranquils. Tots els residus no es reciclen ni a Catalunya ni enlloc.

M'agradava més l'envàs o vas.

Altres articles de Lambert Jorba

4 Comentaris

J

Joan T

igualada

29 de novembre 2016.07:13h

Respondre

Doncs si, Lambert, tens raó. També jo em sento ofès per aquesta campanya que fa servir els nens per a traslladar la responsabilitat als ciutadans amb la súplica de tractar be el medi ambient.... Llegir més
ECOEMBES (que és qui està darrera l’anunci), és una entitat sense ànim de lucre, que organitza, administra i acredita els percentatges de reciclatge i els seus estats econòmics per concessió – monopoli- a tot l’Estat Espanyol. Te una participació accionarial majoritària dels principals envasadors del país (Coca Cola, Mercadona, Danone, ...). Indubtablement aquest pool empresarial condiciona que es mantingui el sistema actual enlloc de promoure de forma massiva i extensiva a tots els envasos un SDDR (Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn). Lo que es feia abans, vaja. Tornar las ampolles de Coca-Cola, llet, iogurts, .... Doncs no. Lo que ECOEMBES promou –i consumeix via publicitat i sous la totalitat del cànon que, repeteixo, cobra per concessió única- , és el recuperar, gratuïtament, els envasos que torna a vendre amb un nou cànon.
Som molts els que reciclem –personalment són molt poques les deixalles que llenço al rebuig per convenciment no pas per imposició- però, igualment m’indigno observar un món en el que majoritàriament ens traslladem en vehicles per fer la compra setmanal i en el que no sigui possible trobar els articles, molt principalment les begudes, en el format més fàcilment recuperable, el vidre.
Per cert, en defensa de les preteses visions ‘trumpianes’ del comentari anterior dir que, per enlloc, llegeixo en l’article la teva oposició al reciclatge. Però una cosa és la fi pretesa en la publicitat i l’altre utilitzar l’innocència dels infants en la seva presentació. Ciutadans responsables sí. Anar amb el lliri a la mà, no.

J

JOSEPM RAMONJOAN

IGUALADA

23 de novembre 2016.17:38h

Respondre

Hola Lambert,
Tot i que no gaudeixo del plaer de la teva coneixença -i a Igualada quasi tots ens coneixem- dir-te, per si ho ho saps, que la generació que ara remena les cireres (la dels 60-70)... Llegir més tindrà el plaer de ser la PRIMERA que deixarà un mòn pitjor als seus hereus. Pitjor en molts aspectes. Un medi més degradat, més endeutament, més desequilibri social. I jo vaig nàixer al 62.
Certament la nostra generació ha sigut auto-complaent, tot ho teníem fàcil. I, en general, hem mal-educat als nostres hereus. És obvi que si els haguéssim educat millor en els valors socials (compartir, progrés comú, etc) tot aniria millor, però SOM EGOISTES i per tant no podíem fer-ho millor.
A mi l’anuncia em fa remor al cor. Per què el que diu és que el què fa l’individu és important pel col·lectiu, la societat. La teva visió és ”trumpiana” (de Donald Trump), nego la realitat i m’estalvio l’esforç. És la característica d’una societat egoista. Primer jo, després jo i sempre jo. Fins i tot per davant dels fills -els meus avis mai ho haurien fet, els meus pares tampoc-
Recicla i no oblidis que moltes gotes fan un mar.

M

Marius

Igualada

23 de novembre 2016.12:49h

Respondre

Dons a mi em cau be l’ anunci, i espero que sensibilitzi a alguns dels que encara passen del reciclatge. AH, i no em vingueu amb l’ excusa que es un negici.

R

Roser Penyes

23 de novembre 2016.10:11h

Respondre

Si, la veritat és que aquella cara de males puces no provoca ganes de res positiu. I és que s’atrapa més mosques amb una gota de mel que amb vinagre.
De fet, n’hi ha molts d’anuncis... Llegir més espifiats que em fan sentir incòmoda ja sigui pel llenguatge o per la imatge (Rac1, tots som 1, i resulta que tots són homes). O aquell del nen que li pregunta al veí si el cotxe porta wifi i com que li diu que no, llavors el nen amb una cara la mar d’innocent li respon ”és que no t’has pogut comprar un Opel?” (mala baba, oi?). Ara els pructors ja s’han adonat de la impertinencia i ho han canviat per: ”I per què no t’has comprat un Opel?”, menys bronca i uuuuuna miiiica menys impertinent.
En fi, amb això dels anuncis seria un no parar...

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.