Divendres, 6/1/2017
2042 lectures

Priorat

El "sense ficció" de TV3 d'aquesta setmana explica la sorprenent aventura d'un grup de visionaris emprenedors que als anys vuitanta s'instal·len a la comarca del Priorat, i com fan realitat el seu somni (que ningú més hauria gosat tenir), i com reneix el conreu de la vinya i la producció de vi, que havia anat en decadència fins a l'abandonament en molts casos.

És un relat maco de seguir, i ben segur que en un futur es recordarà com una part de la història del nostre país. Persones preparades, il·lusionades, i amb un objectiu clar; que lluiten contra els elements per aconseguir fer un dels millors vins del món en una terra inhòspita, i lluiten contra tot per vendre'l a un dels millors preus del món en un mercat inhòspit.

De com cinc persones comencen un projecte del no-res, planten ceps i elaboren la primera anyada de vi en comú se n'ha fet un documental, i se'n pot fer un llibre...i una peli i tot. Aquesta història corre de boca en boca per la comarca i el seu entorn, els amants del món del vi la coneixen i s'hi recreen, però ha arribat l'hora que aquesta sigui explicada arreu perquè és un fet digne de ser conegut. Han passat prou anys des que l'aventura va començar, l'èxit ja està consolidat, i això dona prou perspectiva perquè aquesta història pugui ser explicada i analitzada.

Es tracta de fets i de sentiments. El fets poden ser els mateixos de començar qualsevol empresa en qualsevol lloc del món. Hi ha les dificultats econòmiques, la manca de coneixements pel fet de fer una cosa nova, la difícil comercialització i la tossuderia a fer les coses ben fetes i buscar el màxim valor afegit.

Els sentiments poden ser els mateixos de qualsevol que realitza una activitat relacionada amb la producció agrària. La passió que descriuen els seus protagonistes pel fet de viure i treballar en l'entorn natural, i collir els fruits de l'esforç i de la terra és comparable al que sent qualsevol pagès o ramader que avui produeix els aliments que demà consumirem.

Però el cert és que el mèrit de la seva gesta, i el seu coratge són molt grans. A la seva estela han anat sorgint un gruix d'emprenedors que han fet que en els darrers vint-i-cinc anys hagin sorgit al Priorat més de cent cellers nous. I molts pagesos que han retornat de les seves feines a la ciutat per treballar aquelles terres tan difícils, tal com havien fet els seus pares. I joves que no els ha fet falta marxar de casa per poder-se guanyar la vida dignament.

I a aquest motor econòmic que és el procés productiu de la vinya i del vi, s'hi afegeix el fet de voler-lo conèixer des de la proximitat, i això està activant el sector del turisme, amb l'anomenat enoturisme que també està suposant un revulsiu per a la comarca. Amb el valor afegit de ser un territori que no ha estat tocat pel boom de la construcció de fa uns anys i conserva l'encant dels pobles del segle passat.

Us recomano que conegueu la història dels cinc magnífics que van embotellar vi per primera vegada al Priorat l'any 1989; això ho podeu fer mirant el documental del sense ficció...i us recomano que conegueu el Priorat; això ho podeu fer visitant-lo i trepitjant un territori que avui té anomenada arreu del món. Ah, i tot això assaborint un bon vi del Priorat.

Altres articles de Joan Vidal Marsal

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.