Divendres, 20/1/2017
3723 lectures

Lindy Hop (swing), un ball simpàtic

A qui li agrada la música, el moviment i l’exercici i té ritme, li agrada ballar. Jo soc un d’aquests.

Vaig tenir la sort que els pares em varen portar a un esbart als 6 anys, i als 16 em varen ensenyar el vals. Amb això vaig perdre la por que tenen molts homes, i vaig aprendre a tenir contacte amb el cos femení amb tota naturalitat. Vaig adquirir el desig de ballar per ballar. Em vaig fer un tip d’anar a festes majors de poble a ballar, cosa que és el màxim del ball social. I a l’època dels casaments de veritat, només esperava que els músics comencessin  a tocar per ballar i ballar.

M’agrada ballar i aprendre passos en una escola. Per això fa 3 anys quan em parlaren del Lindy Hop vaig córrer a apuntar-m’hi. El Lindy Hop es balla amb música swing, i és un derivat del Charlestone dels anys 20. És un ball amb moltes virtuts: té una música alegre, balles amb parella, però a cada música canvies de parella, tant treus tu a la noia com la noia et treu a tu, hi ha moltes figures que pots exercitar i lluir, i fas un sa exercici de cames, cos i braços.

Abans que digui alguna cosa més deixeu-me fer un glossari perquè pugueu anar pel nou món del lindy com un entès:

  • Lindy hop: ball de parella dels anys 20 a Nova York que es balla amb música swing però també es pot ballar amb música jazz i altres.
  • Kicks (patadetes) i triple step (triple pas): passos, per música més ràpida (kicks) i més lentes (triple step)
  • Balboa: ball de parella que es popularitzà a la península de Balboa (prop de Los Angeles) que també es balla amb música swing molt ràpida, que no es pot ballar amb  kicks o triple steps del Lindy Hop.
  • Frankie Manning: un dels divulgadors principals del lindy hop. La data del seu naixement (26 de maig) és el dia internacional del swing.
  • Taxi: ballador que s’afegeix quan els que ballen estan desaparellats i falten homes. Van molt buscats a les escoles de Lindy Hop, i acostumen a no pagar per un curs que ja han fet abans i se’ls proposa que repeteixin.
  • Leader: qui porta la iniciativa de les figures a fer; ha de tenir un domini de les figures per poder portar la iniciativa.
  • Follower: qui segueix al leader en les figures a desenvolupar. Requereix l’habilitat de, a través del contacte corporal, intuir la figura que el leader vol realitzar.
  • Jam: festa o ballada fora d’una classe de l’escola.
  • Clandestí: ballada o jam al mig d’una plaça al ritme de la música swing que sona en uns altaveus o equip portàtil de música portat exprés per la ballada.

Bé doncs, si us agrada ballar coses noves proveu el lindy hop. I ara teniu la oportunitat amb el curs que s’ha iniciat a l’Ateneu Igualadí,o el següent que obriran aviat. I si de moment només us ho voleu mirar, teniu una primera oportunitat de presenciar una jam o clandestí a la plaça de Cal Font aquest diumenge 22 de gener, diada dels Tres Tombs, de 12 a 14h.

Pot ser que faci fred, però si us llenceu a ballar us passarà! I gaudireu d’un ball simpàtic i molt social.

Jo particularment, m’alegro que finalment a Igualada s’hagi creat una escola de swing a l’Ateneu Igualadí. Deu ser la última població de Catalunya que no s’ensenyava lindy o swing, i que no tenia jams o clandestins al carrer els dissabtes o diumenges. Hi ha escoles i grups a Barcelona (Gracia, Sants, Les Corts, Poble Nou, Sant Andreu, Raval, etc), a La Garriga, Granollers, Mataró, Vic, Manresa, Esparreguera, Sitges, Vilanova i La Geltrú, Calafell, Castelldefels, Terrassa, Sant Cugat, etc, etc. Cliqueu a Internet “swing i nom de la població” i trobareu que totes tenen escola de swing, i tenen jams mensuals o setmanals. I si no sabeu on anar cliqueu www.bcnswing.org i trobareu la finestra del Calendari que us diu totes les ballades del mes, especialment les de l’àrea de Barcelona.

Si els vostres fills ja no volen sentir a parlar de les sardanes, animeu-los a ballar lindy hop. I us facin cas o no, animeu-vos vosaltres, us ho passareu molt bé. És un ball per a totes les edats, de 20 a 80! I els homes no tingueu por, aprendreu els passos i figures aviat, i les dones us mimaran i uns trauran a ballar, ja que els homes van escassos.

El lindy va néixer a Amèrica i ha arrelat amb força a casa nostra. Proveu-ho diumenge a la plaça de Cal Font d’Igualada!

 

1 Comentaris

M

Mireia

BCn

27 de gener 2019.19:08h

Respondre

Només una precisió: Taxis se’n poden necessitar tant de leader, com de follower (els 2 rol que es poden fer en el lindy hop), de fet, als nivells d’avançat moltes vegades el que falten son... Llegir més persones que facin de follower. Avui, al festival Lindy Hoppers delight i havien 4 extra leaders! Aquests 2 rols no tenen res veure amb ser home o dona, tot i que tradicionalment els homes feien de leader i es dones de follwer, els bons balladors saben fer tots 2 rols, i a les ballades i a les classes això s’ha anat desdibuixant, cada cop més dones fan de leaders i més homes fan de follower.

També, i cada cop més, s’ha anat desdibuixant la línia entre ”qui proposa” i qui segueix, per tendir més cap a un ball on 2 persones proposen, esconlte, parlen i ”conversen” mitjançant el ball. El paper de la ”follower” s’ha enriquit i aporta no només ”variacions” que no ”destorbin” el pla que tenia el leader per a ”decorar” el ball, sinó que la tendència, ara, és a ballar junts, aportant, tots dos i modificant inèrcies des de les dues bandes del ball.

Per als escèptics, dir-los que funciona, perquè tothom escolta i surten coses precioses i imprevistes!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.