Divendres, 8/12/2017
2767 lectures

De Montroig de Segarra a Agramunt

Mont-roig de Segarra és un dels pobles que formen part del municipi de els Plans de Sió. Per arribar-hi, des de Cervera es pren la carretera L-303 direcció Agramunt. És un nucli centrat per una plaça ben urbanitzada on hi ha l’església parroquial de Santa Maria, d’estil neoclàssic i portalada barroca, que porta la data del 1781. 

Santa Maria d'Agramunt Portalada de Santa Maria d'Agramunt

La caminada ens portà primerament a Bellver d'Ossó, o Bellver de Sió, una entitat de població del municipi d'Ossó de Sió.  El poble ha crescut al voltant de l'església romànica de Sant Pere de Bellver de Sió, esmentada ja el 1098 i es conserva una creu de terme gòtica datada del 1517. Està enfilat al vessant de migdia d’un tossal que corona l’església parroquial edificada sobre una gran roca i a uns 400 m d’altitud. Els carrers més antics del poble guanyen un accentuat desnivell en ziga-zaga i corriols amb graons.

Passem per Ossó de Sió, cap de municipi amb els nuclis de Bellver, Castellnou i Montfalcó. En destaquem la creu de terme gòtica a la plaça Major i l’església romànica parroquial dedicada a la Mare de Déu del Remei. És d’hora, la temperatura és de 9º, però hi esmorzem. A l’església; a l’altar major admirem unes modernes i interessants pintures.

A un a un kilòmetre del nucli del poble hi ha un turó amb les cases de Peraltes. A principis del segle XX encara hi vivien unes 17 persones, però ara tot són runes. Fem cap a Castellnou d'Ossó, un indret que fou un nucli fortificat des d'època romana amb les restes del castell de Castellnou quines muralles presenten un aparell ciclopi. Actualment només es conserva el semicercle oriental del que devia ser una estructura de forma circular amb un diàmetre d'uns 24 m i una porta al nord. Al centre se situa la torre medieval, actualment només d'uns 4 m d'alçada, però que devia ser molt alta. A la vora hi ha la petita església romànica de Sant Pere de Castellnou d'Ossó.

Per ampla pista que passa per extenses plantacions de blat de moro, segueix Puigverd d’Agramunt un poble que s’enfila en un tossal a 366 m d’altitud. La configuració dels carrers  i la constant presència de muralles ens indiquen la importància que va tenir antigament. La bonica vista que hi ha des del poble, reforçada pels edificis de l’església i la resta del castell crida l’atenció. Actualment els carrers  rodegen el castell, l’església de Sant Pere (d’inspiració neoclàssica i campanar de planta quadrada) i la plaça,  amb lleugers pendents i traçats en ziga-zaga.

Puigverd d'Agramunt

Finalment arribem a Agramunt, molt coneguda per les seves fàbriques de torró i xocolata de pedra. Hi fem l’itinerari turístic del que destaquem la plaça del Mercadal de forma quadrada i porticada amb vuit arcades per banda i la magnífica construcció i portalada de l’església de Santa Maria amb un ric conjunt de vuit arquivoltes i capitells esculturals. 

 

Resum de l’excursió: Participants 20. Distància recorreguda, 13,8 km. Desnivell quasi nul. Temps net de camí, 3 hores i 35 minuts. Perfecta coordinació de Francesc Sabaté. La pròxima excursió, dijous 29 de setembre, serà per Calafell (Baix Penedès) i els seus cims. Us agradarà.

 

Distància recorreguda: 13,8 km.

Temps net de camí: 3 hores 35 minuts

 
 
 
 
Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.