Divendres, 1/12/2017
3242 lectures

Pel Penedès: Les Casetes d’en Raspall i les Estoses

Just al costat de la carretera que enllaça Igualada amb Vilafranca del Penedès, al nord-est del terme municipal de Font-Rubí, s’hi emplaça un nucli anomenat les Casetes d’en Raspall (300 m alt). Envoltat per tots costats de vinyes , aquest poblet l’integren un carrer de cases, un molí d’oli i un mas que porta el nom de Fontanals, del que en derivà la propietat agrícola de “Lo Mas”.

Aparquem al nucli urbà i sortim en direcció al Torrent del Salt que travessem per un pont. arribant a Can Figueres dels Barrancs, una gran masia del segle XVI formada per un cos residencial principal més un grup de cases per treballadors, uns cellers i coberts: A la dovella central del portal d'entrada  té gravat un escut amb un lleó i el nom de "Miquel Saumell, any 1579”. En un principi aquest mas es deia Pujó (per la pujada que feia el camí en aquest indret) i la primera notícia coneguda és de l'any 1395. El nom de can Figueres dels Barrancs es deu als dos barrancs que hi havia a banda i banda de la casa. Ha sofert reformes i ampliacions posteriors que li han atorgat el seu actual aspecte. A uns 400 m i a frec d’una gran bassa d’aigua hi ha la capella moderna de la Mare de Déu del Roser, bastida l'any 1954, ben arranjada i cuidada. 

Avancem en direcció per sota del Turó del Rei Moro (369 m) que gràcies a la boira només intuïm, per trencar i entrar a l’altiplà de Les Estoses, un gran pla de paisatge netament rural, on hi ha les Estoses Noves (dit també Cal Mànegues) un allotjament rural i granja d’animals. N’hi ha molts animals recollits: conills, oques, gossos, cavalls, ponis, rucs, porcs... És un bon lloc per anar a passar el dia o muntar a cavall fent rutes des d'aquí per conèixer tot l'entorn. Seguim vers la casa de les  Estoses Velles, ben enrunada, amb parada tècnica per esmorzar. No hem sabut trobar cap referència del significat de la paraula “Estoses”.

 

Estem en ple l'Alt Penedès on hauríem de poder gaudir del paisatge propi de la denominació d'origen, d’interessants muntanyes de les serralada prelitoral i de l’imponent mirada de la muntanya de Montserrat. 

Deixem enrere la font de l’Eucaliptus, que hem obviat perquè no raja i està deixada de la ma de Déu, i passant ran del Turó d’En Guilló seguim fins la font del Barber que tampoc raja, per enllaçar novament amb l’ermita del Roser, Can Figueres i retornar als cotxes.

 

 

Distància recorreguda: 9,5 km.

Desnivell acumulat: 200 m. 

Temps net de camí: 2 hores 30 minuts

 
 
 
 
Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.