Divendres, 5/7/2019
3909 lectures

De Salo a Claret de Cavallers

Ens traslladem al centre del nucli rural de Salo, on s’hi arriba fent la ruta Calaf-Enfesta-Puigpelat-Vallmanya i finalment entre els punts quilomètrics 9 i 8 de la BV-3002. En entrar-hi per una esplanada, hi ha un carrer on està ubicada l’església de Sant Pere i Sant Feliu, el cementiri i el Casal Social de SALO, lloc on aparquem. És un poblet que juntament amb Castelltallat, Coaner i Valls de Torruella pertany al municipi de Sant Mateu de Bages, té un centenar d’habitants amb una majoria de poblament disseminat en masies. El nucli del poble, es troba a 620 metres d'altitud.

Amb un Itinerari de pujades i baixades, d’inici repetjó que puja de valent per l’obaga de Salo i de Cal Gavarra seguint el GR-3 (sender Central de Catalunya, tram Manresa-Cardona) que en aquest punt és un caminoi ben joliu que transcorre per un territori que compta amb un patrimoni forestal important, el més dens i destacat de la comarca, tot i quedar afectat pels incendis del 1994, 1998 i 2005. Per fi arribem a la Plana de la Vena per descendir per corriol poc definit i un xic embrossat fins a l’antiga quadra de Claret de Cavallers (561 m). (Quadra era un districte especial o territori concedit a un cavaller sota jurisdicció dins d’un castell termenat)

 

Claret dels Cavallers és un nucli d'edificacions molt curiós i interessant, ja que s'hi pot observar l'estructura característica dels pocs agrupaments rurals de cases de la zona, d'hàbitat essencialment dispers. El seu origen medieval es fa ben palès. Les cases conformen un arreplec de disposició essencialment defensiva. Del castell o fortalesa al pujolet de sobre el nucli i església, documentat des del segle X, actualment sols se'n distingeixen dos panys de paret d’uns 6 m d’alçada fets de grans carreus. Segons una llegenda, la gent del castell i uns quants cavallers que defensaven l’indret derrotaren un poderós estol de sarraïns que els assetjaven de nit. La proesa fou possible perquè, inesperadament, la lluna en una negra nit va il·luminar a contrada i va permetre que els cavallers descobrissin les intencions dels moros, els quals van fugir cames ajudeu-ne. L’església de Sant Pere de Claret dels Cavallers situada sota el turó del castell enrunat, és dels segles XIII i XVIII. Presenta una nau rectangular sense absis, amb campanar d’espadanya doble per a dues campanes. Actualment el seu accés és una mica complicat; en un carrer que ocupa una estreta franja entre dues fileres de cases, petitó i amb un desnivell d’entrada, i que no té sortida, al final -a mà dreta- hi ha una espècie de porxo amb una porta amb forrellat, que dóna accés a l’espai, pati o placeta amb uns bancs de pedra i on per unes escales es puja a la capella de Sant Pere i l’antic fossar ara abandonat. 

Pel retorn se segueix paral·lel al traçat de la riera de Coaner per bona pista, recentment molt ampliada, per continuar després per senderó tot pujant a la masia de la Vena (o Lavena) que data del 1716. A continuació, també per molt bona pista es va descendint fins a la masia de la Rovira, ja situada a l’obaga de Salo.

   

 

Distància recorreguda: 10’4 km.

Temps net de camí: 3 h 45'

Altitud mín/màx.: 487/690 m. 

Acumulat: 391 m

 

Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.