Divendres, 14/12/2018
2680 lectures

Sant Quintí de Mediona: El castell i les deus

Arribem amb cotxe fins al centre històric del municipi de Sant Quintí de Mediona, concretament al Castell de Mediona (427 m d'altitud). Amb més de mil anys d’història, el castell segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, encimbellat dalt d'un turó a la dreta de la riera de Mediona. Sortim de l’aparcament de les escoles de Sant Quintí i pugem en ziga-zaga al barri del Pujol, passant per Cal Sala (Freixenet). Encetem el camí de vinyes per la Plana d’en Sala (camí del Xamaio) i en arribar a la indústria de Paviments Canigó (Mosaics Torra) se segueix pel camí de Santa Anna que per sota el Serral del mateix nom va resseguint el congost de la riera (Torrent del Duc) per dalt de l’engorjat, des d’on es pot admirar l’estampa del castell des de la distància. En baixar al Torrent del Duc i seguir el bonic camí del Riu hem de creuar-lo a gual fins a quatre vegades i zigzaguejant pujar al Castell de Mediona.

La majoria dels castells presideixen la contrada en la qual estan edificats, des de les altures. No és el cas d'aquesta edificació, enclotada en la vall. El que feia aquest castell del segle X fortificat pels sarraïns, era controlar el pas pel camí resseguint el curs de la riera. Encinglerat damunt aquest antic camí, durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Fou una fortificació roquera extensa. S'entra al recinte superior per un portal de mig punt de dovelles ben tallades protegit per una torre quadrada. Vora seu hi ha l'església del castell dedicada a Santa Maria dels segles XII-XIV (En Ramon, guarda-guia-hostaler, ens facilita la visita interior. Va ser profanada i destruïda el 1936 i restaurada el 1940 convertida en santuari. És un notable exemplar construït en època romànica i ampliat en període gòtic. Conserva d'aquella construcció la nau amb la portalada, mentre que la coberta i l'absis poligonal, cobert amb volta nervada, són del segle XIV. Malmesa l'any 1936, va ser restaurada un cop acabada la Guerra. Dins el recinte hi ha un restaurant que si s’encarrega, es pot fer un bon àpat.

Continuant pel camí cimentat que surt del castell arribem al peu de la Torre Grossa edificada al segle XV (alt. 424 m). Al seu costat surt un caminet que es dirigeix cap a un barranc amb l’amagada font dels Capellans, recuperada l’any 1989. Després les urbanitzacions de Can Verdaguer i la Talaia ens obliguen a trepitjar un bon tros d’asfalt fins a una ampla pista que puja per dins del bosc i, més enllà, per un joliu corriol i després un de ben pedregós que va descendint amb trams força dreturers on els bastons van molt bé, cap al circuit botànic de les Deus. Les fonts de les Deus són brolladors d’aigua que provenen de la riera de Mediona o del riu de Bitlles. Hi ha un brollador destacat, distribuït en 23 brocs que aboquen l’aigua al riu Mediona, però que no sempre ragen tots. L'aigua prové d'una surgència subterrània, la qual discorre per unes grutes plenes d'estalactites i estalagmites. Es troben també el pèlag de les Deus i el pèlag i cova dels Degotalls i unes zones rocoses on hi ha petits circuits d’aventura que guarneixen l’abrupte i engorjat congost que ha creat l’aigua al llarg del temps. Des de l’any 2000 una empresa d’aventures (Les Deus Aventura) ha creat un parc ple d’emocions amb diversos itineraris i circuits d’aventura amb tirolines, ponts penjats, lianes, circuit acrobàtic, vies ferrades, etc. Quina llàstima no ser més joves!

 

Distància recorreguda: 12,7 km.

Temps net esmerçat aproximadament: 3 h 20'

 

 

Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.