Divendres, 3/3/2017
2490 lectures

Per les serres de Fontfregona i Feixes (Orpí)

En aquesta ocasió us presentem una ruta circular amb sortida i arribada des del castell d’Orpí. El nucli del castell d'Orpí es troba a 447 m d'altitud, dalt d'un roquer que domina la riba dreta de la riera de Carme, formada per l'església romànica de Sant Miquel, la casa rectoral, un gran casal i torre que corresponen a l'antic castell i altres edificis (unes poques cases), tot encinglerat sobre el torrent de Morei.
 
Encetem l’itinerari fent el camí que discorre per l’agradable obaga del Coll d'Orpí, dominat per vegetació de pi, pi roig, pinassa, ginebrons... S’enfila a la carena i es descendeix desprès i durant una estona fins a la finca de Fontfregona al peu de la serra del mateix nom, ja entre la Llacuna i Miralles. Se segueix la vereda que condueix cap a la Serra i plans de Feixes, als peus del Puig d'en Cabeça, el punt més alt del municipi d'Orpí (768,2 m) enmig de l’espaterrant verdor dels camps de cereals.
 
Durant aquest recorregut es poden veure certes cases disseminades, com cal Simón, Ca la Magina, Feixes i al fons sobre un turó la Casa Alta de Feixes que s'alça dominat la situació. A Feixes avui dia no hi viu ningú i els antics masos estan abandonats i ben enrunats. A dalt del turó, a 672 m, hi ha el gran casalot, una antiga casa forta, que els de la zona sempre han anomenat la Casa Alta de Feixes, des on es domina una impressionant vista, amb Orpí a baix, Carme més avall i fins i tot el castell de la Roqueta seguint la serra prelitoral, el castell de Queralt més enllà, i a l’altre cantó, la muntanya de Montserrat. Si el dia es clar 9 i net es divisa el Pedraforca i els Pirineus. Aquesta antiga fortalesa crida l’atenció, per la seva grandària i pel lloc estratègic on es troba. S’hi puja per un camí vorejat per uns castanyers (bords) alts i forts que tenen ja un munt d’anys. A prop els castanyers hi ha un cedre molt gran que fa anys va escapçar un llamp, era tan alt que es veia de tots els voltants. La Casa Alta té un pati d’entrada i la porta de l’antic mas és adovellada. Dins, la casa s’ensorra, però encara s’hi poden veure unes arcades de pedra que testimonien l’antiguitat de la casa. A l’esquerra hi ha una habitació on hi ha el forn que és molt gran i que es pot veure des de fora per la seva paret corba en que sobresurt. A la casa hi vivien, abans de quedar abandonada, tr es famílies. Ara, de lluny encara impressiona dalt del turó dominant tot l’entorn amb Montserrat al fons, però de prop fa molta llàstima. Als anys 70 encara estava forç a sencera i hi vivia gent que treballa va la terra; si s’hagués conservat la teulada, encara avui dia estaria dreta.
 
El retorn i baixada a Orpí es fa pel camí de la obaga que habitualment serveix de pujada a Feixes.
 
Distància recorreguda: 9 km.
Temps net de camí (descomptant les aturades): 2hores i mitja. 
 
Text: Joan Mollà
Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 
 
 
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.