Divendres, 9/4/2021
3370 lectures

El nostre vot de cada dia

Cada quatre anys, les urnes serveixen per elegir les persones que ens representaran a l’Ajuntament, el Parlament o el Congrés. Però cada dia, amb les nostres decisions quotidianes, també decidim com és el barri, la ciutat i el país que volem. El lloc on comprem, la companyia de subministraments que triem o la forma com habitem poden reforçar les grans multinacionals o donar suport a projectes col·lectius arrelats al territori i amb vocació de transformació social. A l'Anoia tenim projectes que demostren que una altra economia és possible perquè hi ha molta gent que manifesta, a través de les petites decisions del dia a dia, que vol una altra manera de viure. 

En plena pandèmia, les grans multinacionals energètiques han disparat els seus beneficis i entre Endesa, Iberdrola i Naturgy han guanyat el 2020 més de 6.800 milions d’euros. Es tracta d’un model molt allunyat del que proposa la cooperativa Som Energia, que ha impulsat una compra col·lectiva per instal·lar plaques solars fotovoltaiques als terrats dels habitatges d’una cinquantena de famílies de l’Anoia. És una aposta col·lectiva per l’energia renovable, impulsada pels propis consumidors i que no genera impacte en el territori; una proposta molt diferent a les centrals eòliques i solars que grans multinacionals volen instal·lar en municipis com Rubió, Copons, Argençola, Òdena i Sant Martí de Tous. Enfront d’uns projectes que impliquen l’abandonament de sòl agrari i tenen un fort impacte paisatgístic, hi ha una forma més sostenible de produir energia: aturar els projectes de centrals eòliques i solars i sembrar les cobertes d’indústries i habitatges de plaques solars fotovoltaiques.

Així com hi ha qui tria Som Energia en lloc d’Endesa, també hi ha qui compra la verdura al pagès en lloc de comprar l’enciam que ha viatjat milers de quilòmetres fins al Mercadona. Per poder consumir productes agroecològics cal que hi hagi productors locals i perquè els productors locals puguin viure dignament del seu treball cal comercialitzar els seus productes de manera eficient. En definitiva, cal establir circuits comercials curts, que són els que permeten vendre productes locals a consumidors locals de manera viable econòmicament. Una de les petites decisions quotidianes, que fan possibles les veritables revolucions, és comprar a l'hortalà directament, al Mercat de la Masuca o en productors com Horta Lliure, l’Ecomercaderet o el Forn de Jorba. Per fomentar el consum de productes de proximitat ha nascut el Parc Agrari de la Conca d’Òdena, coordinat tècnicament pel Col·lectiu Eixarcolant, i que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Anoia i quinze ajuntaments. El Parc Agrari de la Conca d’Òdena té per objectius aconseguir un preu just per als productors, connectar els productors amb els consumidors, apostar per una cuina saludable, honesta i autèntica, i augmentar la consciència del producte que tenim a la comarca.

Som el que comprem i també com habitem. Que l’accés a l’habitatge és un dels problemes més greus i persistents que tenim a Igualada i a Catalunya és ben sabut, però del que es parla poc és d’un model d’habitar col·lectiu: l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. La cooperativa s’ocupa de la construcció o rehabilitació d’un edifici i, acabades les obres, els pisos són adjudicats als socis de la cooperativa, que poden gaudir del pis per temps indefinit a canvi d’una entrada inicial retornable i una quota mensual. Hi ha un afegit a aquesta fórmula: hi ha més espais comuns que en un bloc de pisos convencional, alguns serveis estan centralitzats i els residents han pogut participar activament en el disseny dels pisos i dels espais comuns. És una forma de viure que impedeix l’especulació, perquè els pisos no es poden vendre, i és una fórmula d’èxit a països com Dinamarca, on una de cada tres persones viu en un habitatge en règim de cessió d’ús. Es tracta d’una proposta per al problema de l’habitatge que posa l’economia al servei de les persones i no dels interessos de grans empreses que es dediquen a especular amb l’excés de demanda d’habitatge. A l’Anoia, ja tenim el primer projecte d’habitatge cooperatiu, la cooperativa d’habitatge “Viure juntes” que omplirà de vida Cal Valls a la Llacuna, una iniciativa finançada per Coop57.

Avui hem exposat exemples de sobirania en tres àmbits ben diferents - energètica, alimentària i habitacional- perquè massa sovint ens oblidem del poder polític que els consumidors tenim amb el nostre vot de cada dia. 

 

Toni Olivé Tomàs   Pau Ortínez Martí

Toni Olivé Tomàs i Pau Ortínez Martí

 

 

 

 

2 Comentaris

J

J

Igd

19 d'abril 2021.06:36h

Respondre

Desprès de la taca d’imatge que tenen, ni pa ni vot

C

Cristina

10 d'abril 2021.10:00h

Respondre

El nostre PA de cada de dia. Que sou cristians ara? Aviat us veiem defensant el sant

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.