//Plugins sense CDN ?>
Abans de Nadal em van trucar del Centre Cívic del barri de Montserrat i, em van proposar de fer un curs de cuina telemàtic. No n’havia fet mai cap en aquest format, però em va picar la curiositat. Ja havia vist alguna recepta en directe de “Cuina en Barnús” de l’Ada Parellada i em va semblar que podia ser divertit. El vam anomenar secrets de cuina, però clar, quins secrets de cuina? El tema se’m complicava i ja havia dit que sí.
Em vaig tirar de la moto i, un cop ja sabia qui s’havia apuntat al curs em vaig atrevir a demanar suggeriments. Una d’aquestes persones em va demanar si podia explicar com es feien les conserves de carxofes. Jo, fa temps que en faig, però no n’estic gaire content, per tant, no era adequada per explicar-la. Apa arremanga’t i busca.
Sort que Internet no te l’acabes i, en vaig trobar una del blog taulaposada.com que em va cridar l’atenció. En vaig fer una prova, però no la vaig poder tastar abans de fer el curs. Ho he fet avui, i com que el resultat crec és més que bo i, a més a més estem en temporada de carxofes, aquí us la deixo.
Per fer dos pots de conserva d’uns 220 ml us farà falta:
4 carxofes grosses i tancades
1 gra d’all
Pebre negre en gra, rosa o de Jamaica
Llorer, orenga o altres herbes aromàtiques
Bitxo de caiena o un tros de bitxo vermell
Oli verge
1 llimona
Un raig de vinagre blanc (com més bo sigui més bona quedarà la conserva)
Sal
2 pots de vidre de tapa de rosca nets d’uns 220 ml.
Poseu els pots de vidre i les tapes en una olla, ho cobriu d’aigua i els feu bullir per esterilitzar-los.
Amb l’ajuda d’un espremedor extraieu el suc de la llimona i reserveu-lo.
Netegeu les carxofes de les fulles més dures, fins que arribeu a les fulles que són més clares. Repeleu-ne les restes que queden al voltant del cor i talleu-ne les puntes més verdes.
Talleu les carxofes en quarts o en 6 parts, poseu-les en un recipient i mulleu-les amb el suc de la llimona perquè es quedin ben impregnades.
Un cop les carxofes siguin netes i a punt, traieu els pots de l’aigua bullent, aboqueu l’aigua i ompliu-los amb les carxofes, mirant de no comprimir-les massa. Entremig intercaleu el gra d’all i els grans de pebre, les herbesaromàtiques i el bitxo.
Poseu un pessic de sal dins els pots, un raig de vinagre blanc (més o menys 1 dit) i acabeu de cobrir les carxofes amb l’oli verge fins a quasi vessar.
Tapeu els pots i poseu-los a bullir durant 30 minuts. Passat aquest temps deixeu-los refredar dins l’aigua.
Quan l’aigua ja no cremi, traieu els pots de l’olla i deixeu que s’acabin de refredar cap per avall, ajudarà que acabin de fer el buit.
Un cop els pots siguin freds, eixugueu-los i etiqueteu-los amb la data d’elaboració. Ja els podeu guardar de sis mesos a un any en un lloc fresc i fosc.
Són unes carxofes ideals per posar en un aperitiu o en una amanida.
Salut i visca
la teca!