Teràpia de confinament: Faves a la catalana

Una altra recepta clàssica de la cuina del país, i que desperta passions. Molt més senzill del que sembla. Ara, per fer-lo ben feta, cal una feina prèvia: treure les faves de la tavella. Potser és la tasca que fa més mandra, però amb una mica de música de fons... arriba a ser relaxant.

A més us recomano que compreu les faves amb tavella i, si pot ser, collides del dia, millor. Les faves, com els pèsols, van perdent aigua a mesura que passen les hores d'ençà que s'han collit, per això cal que les triem tan aviat com es pugui; i us recomano que les escaldeu. Un cop escaldades, evitem aquest procés de pèrdua d'aigua i, per tant, evitem que quedin palloses. Per tant, les podrem guardar a la nevera si no les volem cuinar el mateix dia.

1 kg de faves ja pelades (3,5 – 4 kg de faves amb tavella)
2 talls de cansalada laminada
100 gr. de botifarra tallada a rodelles o dues costelles de porc tallades
100 gr. de botifarra negra tallada a rodelles
2 cebes tendres ben picades
4 alls tendres tallats a rodelles
brou de carn
1 copeta de xeres sec o vi ranci
2 fulles de llorer, 1 branqueta de menta
Oli, sal
Es pot afegir una mica de pebre vermell dolç o una cullerada sopera de tomàquet però, per mi no cal.



Començareu posant una cassola a foc mitjà i, quan sigui calenta, hi rostireu la cansalada i la botifarra. En cas que hi poséssiu costelló de porc, el posaríem a rostir una mica abans que la cansalada (les carns, ben salpebrades, és clar).

Un cop rostit, hi afegireu la ceba tendra i la fulla de llorer, si cal, abaixeu un pèl el foc. La ceba tendra es cou molt ràpidament, al cap de 2 minuts ja hi podreu afegir els alls tendres. Deixeu que es cogui una mica i de seguida ja hi podreu afegir el vi ranci o el xerès.

Un cop el vi hagi reduït, ja hi podreu afegir les faves i les podreu cobrir de brou. Tapeu la cassola i deixeu que vagin estofant. No les heu de remenar, si cal aneu sacsejant lleument la cassola de tant en tant.

Al cap d'uns 15-20 minuts, depenent de si les faves són grosses o petites, ja quasi estaran cuites. És el moment de rectificar de sal i afegir-hi la botifarra negra i la branqueta de menta, sacsegeu la cassola breument i ja podreu apagar el foc. Deixeu que reposin 5 minuts, tapades. Ja les tindreu a punt per menjar.

Una altra manera de coure les faves és escalivant-les. Però això només està a l'abast de les persones que tingueu llar de foc o pugueu encendre una barbacoa a casa.

Les heu de coure amb tavella i amb foc directe com els calçots, jo us recomano que ho feu sobre unes graelles sobre el foc. Un pic la tavella s'obri, les faves seran cuites.

En aquest cas, tingueu a punt salsa salvitxada, amb l'ajuda d'una forquilla o un enfilall suqueu les faves a la salsa. És una meravella.

Salut i visca la teca!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.