//Plugins sense CDN ?>
Després d'una frenada necessària, torno aquesta setmana, amb dues receptes que he fet aquests últims dies.
La desescalada per fases d'aquest confinament ens ha donat una mica d'aire. Ja podem trobar-nos amb grups d'amics i coneguts a les terrasses o a les cases.
A més, ha coincidit, en el temps, amb l'inici de l'època de l'any en què podem trobar més varietat de productes d'horta i de les fruites de primavera i estiu. En definitiva, aquesta desescalada ha acabat sent un esclat vital en molts sentits, una alenada d'aire fresc.
Si encara no ho heu fet, segur que ja esteu planejant amb familiars o amics una trobada en un jardí o en una era d'alguna masia propera. Un espai propici per poder fer unes brases i poder gaudir d'un àpat informal. On us toqui l'aire i el sol tan enyorat i la canalla pugui córrer i jugar. En definitiva, un retrobament amb una normalitat que, aviat farà tres mesos, no li donàvem la importància que li donem ara.
Per fer-ho una mica especial, jo us proposo que sortiu de la típica botifarra a la brasa o les costelles de xai i ho canvieu per una hamburguesa de carn picada de poltre.
De base només us caldrà carn vermella picada de qualitat, en aquest cas, de poltre de Cal Fum. I un bon pa rodó individual per hamburguesa, amb llavors o sense, però de forner. Sigueu previsors, perquè depenent de la quantitat que en vulgueu, l'haureu d'encarregar. Però eviteu, de totes, totes, el pa d'hamburgueses industrial. No és un pa consistent, i es desfarà als dits mentre mengeu l'hamburguesa. A part, segur que és de tot, menys saludable. Un pa que al cap d'un mes no s'ha assecat i probablement no s'ha florit, no és gaire de fiar.
Per gaudir d'una hamburguesa, aquesta ha de ser gruixuda. En mossegar s'ha de notar la carn i ha de regalimar una mica. Jo us recomano que, segons les edats, compreu entre 180 i 200 grams de carn per cap. Pels més petits, amb 100 o 150 grams en tindran prou. I com que la carn de poltre no és molt greixosa, us recomano que hi afegiu una mica de cansalada curada i empebrada, picada ben fina.
Els ingredients que necessitareu per a poder-ho cuinar us els dono per una família de quatre persones. Vosaltres feu els càlculs, si sou més o menys:
700 gr. de carn de poltre acabada de picar
40 gr. de cansalada curada sense la corna
1 cullerada de postres de salsa Perrins, just per donar-li un punt sense que es noti
Sal i pebre
Per a l'acompanyament, us recomano que el poseu com un bufet i cadascú que triï el que més li vingui de gust:
Ceba tendra i espàrrecs escalivats
Unes fulles d'enciam netes i tallades a trossos grossos
Unes rodelles de tomàquet
Un bon formatge, sigui curat, de pasta tova o tupí
1 ou ferrat per qui en vulgui
Les salses:
Tot i que a mi no m'hi agrada, per la canalla no pot faltar el quètxup o la salsa barbacoa. Però també heu de tenir mostassa, alguna salsa picant i fins i tot pesto o guacamole, casolà és clar!
La resta és molt fàcil.
Per amanir la carn us caldrà un bol prou gros perquè us hi càpiga tota de cop. Poseu-hi la carn picada, la cansalada ben picada, la salsa Perrins i ho salpebreu, però no molt.
Un cop tot estigui ben barrejat, feu-ne boles amb el pes que hagueu calculat per cada hamburguesa, en aquest cas en són dues de 150 gr. i dues de 200 gr., i les aixafeu lleugerament per donar-los la forma. Per anar bé, haurien de tenir entre 1 cm i mig o 2 cm. Deixeu-les en una safata i tapeu-les amb un drap net. Si no falta massa per coure-les, deixeu-les en un lloc fresc, fora la nevera; millor que no les poseu del tot fredes a la brasa.
Abans de coure les hamburgueses, obriu els pans per la meitat i torreu-los a la brasa per la part de dins.
Quan estigueu a punt per menjar, poseu les hamburgueses a la brasa, coeu-les al gust de cadascú però, per xalar quan us les mengeu, millor que les cogueu al punt o una mica crues. Si les coeu massa, per molt bona que sigui la carn, us quedarà una hamburguesa eixuta. I mireu de no girar-les massa vegades. L'ideal és fer-ho una vegada i treure-les quan siguin cuites al punt que vulgueu pels dos costats. Per aconseguir-ho heu de controlar la potència de la brasa, si va massa forta haureu d'alçar les graelles per aconseguir una bona cocció.
Un cop cuites que cadascú que es munti l'hamburguesa com vulgui i, a gaudir, que després de tot el que hem passat i del que ens hem hagut de privar durant aquests mesos ens ho mereixem.
Salut i visca la teca!