Dijous, 23/7/2020
3573 lectures

De la por al progrés al floriment dels somnis

Abans de presentar la meva visió personal sobre el nou Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena, és necessari que m’aturi un instant en analitzar les aspiracions desgraciadament majoritàries d'una població conservadora i temerària al progrés com és la població de la Conca d'Òdena. A causa d’aquesta por al progrés ja s’ha demostrat any rere any que el deixar les coses tal i com estan no és un mètode útil per avançar, sinó que és una manera de fer que tan sols impulsa èxodes de persones emprenedores cap a comunitats on es pugui cultivar el seu talent, fet que no és possible en un entorn estàtic recelós als canvis i satisfet amb la monotonia com és el nostre.

És per això, per tant, que és més necessari que mai implementar un revulsiu a la Conca que capgiri la forma de viure i pensar de tots i totes per tal de ser pioners en el progrés industrial i tecnològic a Catalunya tal i com ho vam ser amb el sector de l’adoberia en una època daurada que molts recorden amb enyorança però que no s’atreveixen a tornar a reproduir. És obvi, doncs, que sense valentia i decisió mai farem realitat unes idees que, per desgràcia, tan sols són utopies pels que apostem pel desenvolupament. Des de la perspectiva d’una persona jove que no veu el desenvolupament del seu futur a la Conca, intentaré transmetre quant d’important és la redacció d’aquest pla i què hauria d’incloure per tal d’evitar que moltes persones com jo acabem marxant de la nostra llar.

Centrant-nos inicialment en el model industrial, és imprescindible que el nou PDUAECO introdueixi a la Conca l’acabada de néixer indústria 4.0 i no només la ja tradicional indústria 3.0, ja que sense apostar per la Quarta Revolució Industrial serem (de nou) irrellevants en el mapa al llarg d’uns anys. La “Quarta Indústria”, però, no pot tornar a estar assentada sobre grans hectàrees de formigó, és de vital importància que aquest nou model sigui capaç de conviure amb l’entorn natural i la sostenibilitat a partir d’estar impulsat per energies renovables provinents de panells solars instal·lats en la mateixa zona. Un exemple d’aquest tipus d’activitat industrial són les factories de Tesla, grans superfícies enmig de la natura que estan potenciades per energies renovables alhora que manufacturen productes no contaminants.

Aquesta forma de produir, però, no ha de ser l’única, ja que seria de gran riquesa cultural i artística el cedir un espai, probablement el més proper als nuclis de població, per a l’assentament de start-ups tecnològiques i design labs capaços de produir contingut majoritàriament digital, tot basant-nos en exemples pioners com Silicon Valley als EUA o Rhine-Main-Neckar a Alemanya. Els clústers tecnològics basats en les TIC són, en poques paraules, el futur i, en conseqüència, una aposta del Govern de la Generalitat de la mà del Govern Central pel potenciament d’aquest tipus d’activitat a la Conca podria convertir el nostre territori en el principal centre de R+D+I del sud d’Europa.

Un cop presentades les aspiracions, i imaginant que aquestes es fan realitat, serà també de necessària implantació un trajecte ferroviari entre la Conca i l’Àrea Metropolitana que sigui capaç de transportar mercaderies i persones de manera eficaç i ràpida. Encara que el principal objectiu sigui assolir els punts nomenats prèviament, és important recordar que actualment a la Conca d’Òdena el transport públic, eix vital de la sostenibilitat, és una eina poc útil que, per exemple, triga 1 hora i 30 minuts en efectuar el trajecte de 68km entre Igualada i Barcelona o 44 minuts en el trajecte de 35km entre Igualada i Martorell.

En definitiva, les aspiracions descrites al llarg d’aquest article no deixen de ser més que petits grans somnis que, probablement, s’oblidaran amb el pas del temps, aconseguint així que el territori visqui eternament en la melancòlica mirada a un passat industrial en què vam ser pioners a Europa i que, per desgràcia dels progressistes, pot no repetir-se.

La Conca d’Òdena podrà ser un lloc on viure, treballar i ser feliç. Lamentablement, sense arriscar-nos continuarem molts anys vivint en els monòtons i avorrits blancs i negres d’una societat que té por a somiar, deconstruir-se i evolucionar.

 

11 Comentaris

p

pepet

Igualada

23 de setembre 2020.11:05h

Respondre

”Progrés” socialista. Res més a dir.

J

Jordi

Vilanova del Camí

13 d'agost 2020.13:35h

Respondre

Així que les fabriques de bateries “manufacturen productes no contaminants”…. Explica’ns mes!!

Insultar a tots aquells que no estan d’acord amb el teu model de creixement anomenant-los... Llegir més “població conservadora i temerària del progrés” et defineix.

I el to aquest ploramiques de si no es fa el que ens manen m’aixafeu el meu futur idil·lic …et ridiculitza.

Si que t’espera un futur ben negre si… però per ser servil al poder i un ignorant! Una mica d’amor propi homeeee

D

Dani

Igualada

3 d'agost 2020.15:21h

Respondre

el Singla té algo a veure amb aquest article? digali que ens deixi en pau Victor.
Que volem feina a on toqui, no alla on ell s’enriqueixi

viictxr

Víctor Recio Rodríguez

Igualada

17 d'agost 2020.12:32h

Gràcies pel comentari, Dani. No obstant, jo no tinc res a veure amb el nom que has mencionat i no sé qui és ni a què es dedica. Simplement soc un jove de la comarca que presenta una proposta de... Llegir més futur pel territori sense saber gran cosa sobre economia o requalificacions urbanístiques.

j

josep

igd

31 de juliol 2020.10:50h

Respondre

Bones Víctor,
“JA S’HA DEMOSTRAT any rere any que el deixar les coses tal i com estan no és un mètode útil per avançar, sinó ...”. On i com s’ha demostrat?. No passa de sensació i... Llegir més no té credibilitat perquè la realitat és molt més complexa. És simplista la premissa i la conclusió: o ens acollim al somni que tu dibuixes o sinó aconseguirem “que el territori visqui eternament en la melancòlica mirada a un passat industrial...”. Per favor!
El que sí que tenim experiència directa, s’ha demostrat en els darrers deu anys, és que projectes ideats de dalt a baix, com el “hub” d’automoció al voltant del parc motor o l’invent del nou polígon ”dels adobers” a la sortida de Fàtima, poden fracassar estrepitosament a costa de les arques del contribuent. I també, s’ha demostrat amb una crisi global que les sortides endavant liderades pel negoci immobiliari són de recorregut molt curt i tòxiques.
És tant important somniar com tocar de peus a terra. Simplificar tant ens estafa molta de la realitat.

viictxr

Víctor Recio Rodríguez

Igualada

17 d'agost 2020.12:36h

Josep, gràcies per compartir la teva opinió. Comparteixo plenament que després d’aquesta crisi el creixement socioeconòmic no pot basar-se una altra vegada en el negoci immobiliari i el totxo,... Llegir més seria molt millor obrir un debat entre tots els agents implicats i la ciutadania per decidir en consens com volem desenvolupar-nos per molt dispars que siguin les posicions inicials de cadascú.

m

miquel

igualada

29 de juliol 2020.05:43h

Respondre

Sempre interessant, Alfons.

Desafortunadament, sembla que l’únic que es farà és empastifar de plaques solars la comarca. Ja hi ha dos projectes, amb centeners d’hectàries implicades, a la... Llegir més zona: un a Òdena, l’altre a Castellfollit. Potser més, en el marc de la nova bombolla especulativa de les granges (sic) solars. Pregunteu a pagessos de la zona i les visites d’una empresa (GNIS) per comprar / arrendar els sus terrenys per a implantar aquestes plaques. Segurament l’Alfons ho sabrà, però si arriben a més d’una determinada quantitat d’ha, crec que 60, poden tirar endavant fàcilment el projecte.

No hi haurà polígons amb empreses. Però aquest sól ara d’ús agrícola que ”se salva de les empreses”, i que potser ja està bé que sigui aixi, anirà a enormes extensions de panells solars en els que, en aquests cas de totes totes, ni hi treballarà absolutament ningú. Per descomptat, amb les seves torres d’alta tensió. Imagineu, des d’Igualada, i mireu cap a la Serra de Rubió, a on hi ha els molins, i imagineu el reflex d’una inmensa manta de plaques solars amb les torres d’alta tensió.

D

David

Vilanova

24 de juliol 2020.20:34h

Respondre

Em sembla perfecte sempre quan es respeti una organització ben pensada del territori de la Conca. Fer el que calgui tenint en conpte una bona ordenació del territori. I no pujarnos al carro dels... Llegir més especuladors de sempre que ja han estat a la presó per casos d’aqests. Tenim polígons buits i ens volen vendre que anem malament per falta de poligons. I si calen més poligons fem-los però alla on toca. pero diria que no és auqest el problema

viictxr

Víctor Recio Rodríguez

Igualada

28 de juliol 2020.16:06h

Exacte, un desenvolupament socioeconòmic del territori amb base especuladora i erròniament plantejada no serà mai la postura per la qual em posicioni a favor. Si no s’apostés per la indústria... Llegir més digitalitzada 4.0 lligada a la transició ecològica, seria molt més beneficiós per la Conca un model d’explotació del producte agrari KM0 enlloc de nous polígons manufacturers com els que s’han fet fins ara.

J

Josep Escolà

Igualada

23 de juliol 2020.17:42h

Respondre

Noi, quin fart de riure. Tòpic rere tòpic. Almenys haurieu pogut trobar un fons de paisatge mediterrani, que aquest fons d’arbrat no ens és massa propi i més a finals de juliol. Per no parlar... Llegir més de la topografia que ara sembla que la zona no té ondulacions. Siusplau, agafeu la bici, feu un tomet per la zona i gaudiu de l’aire i el paisatge real. Que si mai tireu endavant aquesta infame proposta els igualadins us trobareu atrapats i sense aire per respirar. Sóc badaloní d’origen. No compteu amb mi per fer aquí el que ja van fer allà. Igualadins, teniu un tros de món bastant millor que el que jo vaig patir de petit. No l’espatlleu per vosaltres i sobretot pel vostres fills.

viictxr

Víctor Recio Rodríguez

Igualada

28 de juliol 2020.16:12h

Josep, la imatge no pretén en cap moment simular de forma realista el que seria aquesta implantació industrial en el nostre territori, sinó que vol servir com a exemple per ilustrar com seria... Llegir més possible l’existència d’una nova indústria del futur lligada al medi ambient. Personalment, si aquest model gairebé utòpic que he plantejat no es tira endavant, em posicionaré en contra de malmetre la terra per no aconseguir res innovador que capgiri la nostra forma de viure a millor. Gràcies per l’opinió constructiva.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.