El nen que vol ser president de la Generalitat.

"Jo voldria ser president de la Generalitat de Catalunya". Ho ha dit de manera espontània quan el presentador del concurs de televisió, li ha preguntat que voldria ser de gran.

I el Magí, dotze anys potser, nen i adolescent a la vegada, amb ulleres i camisa de quadres, ha concretat. "Voldria fer alguna cosa de profit pel meu país, per Catalunya". Ha somrigut lleugerament i s'ha disposat a contestar les preguntes del concurs "Atrapa'm, si pots".

Ho recordem ara, justament en dies d'eleccions. Era un dissabte el vespre de vigílies de Nadal. En aquella hora els carrers i les places del país que li agrada, eren plenes de gent, tot i les circumstàncies. Bosses i paquets de regal en l'últim cap de setmana abans de les festes. Mascaretes a les cares i oblit, o així ho semblava, que som en una pandèmia global.

Al Magí, li agradaria ser president d'aquest petit país. El president de tota aquesta gernació que passeja adelerada perquè Nadal s'ha convertit en la festa més gran del consum. El fet religiós que l'origina es va difuminant de manera visible. Tot canvia i va quedant en records indefinibles.

Perdria aquesta mirada neta i serena el Magí, si fos president?, perdria i també la simpatia que discretament transmet mentre contesta les preguntes del concurs? Quan les endevina, respira profundament, alliberat i se'l veu més tranquil. Guanyarà la final de la nit, amb senzillesa, responent moltes preguntes i fallant-ne d'altres, sense per això desanimar-se.

Sorprèn que, a la seva edat, hagi dit que voldria ser president del país que estima. Molts haurien dit, segurament, que la seva aspiració és ser futbolista, cantant, presentador de televisió, empresari o fins i tot, com hem sentit a vegades, dir "el que sigui mentre guanyi molts diners". I hi ha pares i mares que somriuen amb la resposta.

Al Magí li agradaria ser president d'aquest país. D'un petit país, complicat i difícil de governar, com ho són tots sense cap dubte. D'un país amb gent i fets extraordinaris i ombres tristes i dramàtiques també. Un país tan estimat per uns i tan odiat per d'altres. Un país maltractat des de fa segles i que, així i tot, malda per conservar la seva identitat, la seva història i la seva llengua. I que aspira a una llibertat que li és negada com si la llibertat fos un delicte.

D'aquest país en voldria ser el president, el Magí. Dirigir un país, però, ho sap tothom, és més difícil que participar en un concurs de televisió i guanyar-lo, tot i algunes errades. Com a president, no se'n poden tenir d'errades. I si se'n tenen, mai no es perdonen. Com a president mai res es fa prou bé per a tothom. Ser president no és un camí de roses. I potser menys, qui ho sap, d'aquest país anomenat Catalunya.

Però, també la política, tot i l'espectacle tristíssim que ens ofereixen els actors massa sovint, ple d'odis, de venjances, d'ambicions, de punyalades, de traïdories, de mentides i de mals exemples, mereix, malgrat tot, esperança. Hi va el batec de la vida dels pobles.

Un nen, amb aire d'adolescent, pensa i diu públicament que, quan sigui gran, allò que més li agradaria és ser president de la Generalitat. I justifica el desig amb les ganes de fer alguna cosa de profit pel seu país. Potser la seva generació farà el que no sabem fer nosaltres.

Altres articles de Carles Maria Balsells

6 Comentaris

M

Marius

Igualada

2 de febrer 2021.08:10h

Respondre

Carles, com sempre, delicios i suggeridor de reflexions. Gràcies !

m

maria josefa

Vallbona d'Anoia

1 de febrer 2021.21:14h

Respondre

Una empenta a les nostres ilusions..Necessitem molts Magi’ns..Quins ejemples o converses a escoltat a casa seva..? Quins llibres ha llegit? Quines xarrades te amb els seus companys/es de ... Llegir més Institut?.. Tenim uns adolecens que apart del ordinador, ......tenen ulls, orelles i el cor obert per arrivar on nosaltres sembla que no arrivarem. En Magí i altres com ell, son el nostre presen i futur.L’empenta i l’esperança que necessitem.....
Gràcies Carles...el teu article es per aixecar la moral.
fefa

E

Eduard Ruiz

Igualada

7 de febrer 2021.10:43h

Maria Josefa, cabdal per entendre el que passa, els teu comentaris:

“Una empenta a les nostres il·lusions. Necessitem molts Magi’ns..Quins exemples o converses a escoltat a... Llegir més casa seva..? Quins llibres ha llegit? Quines xarrades te amb els seus companys/es de Institut?..

Molts adults, també adolescents (la qual cosa és més delicada perquè estan en fase de construcció), vivim en un cercles (culturals, identitaris, ideològics, religiosos, sòcio-econòmics, etc.) tancat, reacis al intercanvi d’opinions (actituds sovint fomentats per activistes polítics i socials, amb interessos “inconfessables” o simplement “enganyosos” - fake news - que s’aprofiten dels més vulnerables emocionalment, com el recurs arguments tant sensibles la pàtria i la unitat de destí), creant “bàndols” que impossibiliten el diàleg racional i els pactes en favor de les majories, i pel contrari fomentant la confrontació i el distanciament.

Som una societat diversa: metropolitana, provincial; urbana, rural; centres urbans benestants i degradats; barris residencials i marginals; etc. etc.), de catalans amb 8 cognoms de rel - la gran minoria – i dels nous vinguts en successives onades immigratòries i el resultat dels seus descendents, a la qual s’ha de donar una resposta justa i raonablement satisfactòria.

UNA SOCIETAT PLURAL CONFRONTADA, 50 % - 50 %, UNA SOCIETAT MALALTA, no té projecte de futur: si continuem així el pitjor està per arribar. i els més perjudicats els més vulnerables (econòmica, social i/o emocionalment)

Com va manifestar fa poques setmanes el filòsof Rafael Argullol: “Poques vegades la intel·ligència ha estat tant allunyada de la política”.

Sí, necessitem molts Magi’ns que canviïn l’actual paradigma, i que sàpiguen que compten amb el recolzament de una majoris (gran ??) fins ara silenciosa. I també persones com Carles Maria que ens motivin a reflexionar i prendre posició sortint de la nostra habitual “zona de confort”.

X

Xavier Sala Gaudier

Terrassa

1 de febrer 2021.19:29h

Respondre

Els escrits d’Carles sempre tocant el moll del os.
Sempre et posaran als peus a Terra.
Això demostra la gran humanitat d’Carles.
Enorhabona

J

JOAQUIM TRIAS I MAS

SANTA COLOMA DE FARNERS

1 de febrer 2021.18:02h

Respondre

Els articles d’ en Carles Mª están amarats d’ humanitat. Els seus escrits revelen un esperit crític, lliure i responsable.
Practica una ética com una disciplina de reflexió i coneixement... Llegir més que és creible perquè coincideix entre el que diu i el que fa.
Respira afecte, respecte i rebel.lia tot alhora.
Des del país que estima i que vol respectat, denuncia aquells que li volen imposar una manera de ser i de viure que no és la nostra, i ho fa i ho diu amb claredat i elegància.

M

Marisol

Igualada

3 de febrer 2021.19:35h

Susbcric del tot aquest comentari, i la majoria dels publicats. Només els nois, noies i joves trobaran la força per reprendre la il·lusió (i esperem que ens l’encomanin). Només aquells/es a... Llegir més qui se’l diu contínuament que no faran res de bo (en l’entorn proper) tindran feina a retrobar l’autoestima necessària per tirar endavant (i per tant per esforçar-s’hi). I això desgraciadament en alguns entorns passa molt més sovint del que pensem.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.