//Plugins sense CDN ?>
Grup d’Autogestors d’Àuria Fundació: Alba Nieto, Jaume Ricart, Angel Malpartida, Vanessa Santamaria, Frederic Sanchez
El grup d’autogestors de la Fundació Privada Àuria han realitzat dues formacions sobre el dret a vot per a les persones amb discapacitat, de la mà dels dos tècnics de la Fundació, Sílvia Soler i Toni Font, a partir de la formació feta a Dincat. En aquestes sessions es va analitzar les bases del Dret a Vot, què impliquen unes eleccions, les principals ideologies polítiques, els candidats i programes electorals.
El grup d’autogestors és un espai de participació i escolta on cada un dels seus membres aprenen a conèixer i acceptar les seves limitacions i, al mateix temps, descobreixen les seves capacitats, aptituds i responsabilitat per prendre les seves pròpies decisions. Empoderament, autonomia i realització per participar de l’entorn i ser-ne transformadors.
D’aquestes trobades, n’ha sortit aquest article conjunt.
El 18 d’octubre de fa tres anys, el 2018, va ser un dia important. El Congrés dels Diputats reformava la LOREG per unanimitat, la Llei Orgànica del Règim Electoral General, que retornava el dret a vot a prop de 100.000 persones amb discapacitat a tot l’Estat Espanyol. Les persones amb discapacitat intel·lectual havien vist vulnerat el seu dret a vot com a conseqüència de declaracions d’incapacitació o tutela, a cop de sentència judicial. La modificació de la llei seguia les recomanacions del Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides que, des de l’any 2011, denunciava aquesta restricció de dret.
Per a nosaltres, que som joves, la recuperació del dret a vot és una victòria, perquè hem passat de veure com se’ns excloïa del cens i no rebíem la documentació per poder votar, a fer-ho. És un dret universal i estem contents i contentes de poder-lo exercir; això ens fa sentir que som persones vàlides i que no poden anul·lar-nos. Però les consecucions mai no venen soles i ja hem après que els drets a vegades s’han de reclamar per poder exercir-los. És important recordar la feina que va fer la nostra companya Dolors Torrens que ens va ajudar a reivindicar-lo i la seva lluita ens va donar veu a tot el col·lectiu.
Les persones amb discapacitat tenim més dificultats per excedir a gaudir de tots els drets de la ciutadania. Encara que la nostra societat avança, massa vegades ens hem sentit a dir que nosaltres no hi enteníem o no teníem prou criteri per decidir qui votar i què o entendre quins partits representaven més i millor els nostres interessos. Hi ha molt per fer: se’ns ha de fer visibles a les meses si ens toca ser-hi i estaria molt bé adaptar a la lectura fàcil algunes de les propostes electorals o les paperetes dels sufragis. Però participar ens fa sentir ser part i ajuda a deixar de ser discriminats.
La política afecta tothom i, a nosaltres, en molts aspectes del nostre dia a dia. Viure en residències o a la pròpia llar, treballar en un centre especial de treball o fer-ho en una empresa ordinària, poder exercir el dret al lleure, poder expressar la nostra opinió, tenir dret a la manifestació i participació a la vida pública, poder decidir què fem amb la nostra vida. Tot el que ens passa té a veure també amb la política, amb el sistema que regula com vivim, com ens relacionem amb els altres, què implica una tutela legal o com podem autodeterminar-nos. Per això, som avui més conscients que mai que per poder defensar els nostres drets, el dret a vot és la millor manera de prendre part d’una societat democràtica, que volem més justa, més representativa, més igualitària i més tolerant.
Estem pensant què votarem i a qui. Però segur, segur, que el proper diumenge 14 de febrer, anirem a votar. Perquè tenim un vot!, i no renunciarem a fer-lo servir.
Maria
Igualada
13 de febrer 2021.00:10h
Sincerament trobo que la publicitat que feu del Grup Airia respecte els autogestors i aquest tema és propaganda. Publicitat per la vostra empresa des del desconeixement i la realitat. Aprofitats,... Llegir més vaja.