El programa de ràdio més antic d’Igualada fa 70 anys

No sé dir-vos si arreu del país hi ha un programa de ràdio més antic que el que us comentaré tot seguit. Els missatges del Patge Faruk celebren el 70è aniversari en antena. 70 anys de ràdio, on l’emissari dels Reis d’Orient es dirigeix als nens i nenes de la ciutat per comentar-los allò que fan bé i malament.  Ens hem de remuntar al 1944 quan Josep Maria Prat va impulsar la primera emissora de ràdio de la ciutat a casa seva. Als pocs dies, va decidir obrir les portes de la ràdio al Patge Faruk que també és de l’any 44. De fet, l’himne del Patge Faruk ja fa referència en la seva lletra en els missatges que cada any el patge fa a través dels micròfons de Ràdio Igualada.  Aquesta efemèride m’ha fet pensar  que aquesta tribuna que m’ofereix AnoiaDiari pugui anomenar-se De la Ràdio Veu Amiga.  M’he convençut a mi mateix creient que aquesta referència de l’himne la té tothom molt assimilada en la seva memòria, i a la vegada reflecteix molt bé una de les meves passions; la ràdio.

Un programa que fa 70 anys , i que actualment continua en antena, és digne de mencionar. A més, els missatges del Patge Faruk són l’essència més pura de la ràdio. La imatge dels infants de la ciutat fent rotllana al costat d’un aparell de ràdio ens mostra la potència del mitjà, i el poder de la veu. També és cert que els temps han canviat, i que actualment la manera de consumir la ràdio també ha canviat. Ara, els missatges del Patge Faruk s’escolten arreu del món a través d’internet, i hem decidit canviar aquell aparell voluminós de la ràdio per un smartphone que ens permet escoltar la veu del Faruk on line i descarrgar-nos en uns segons el podcast del programa. Sigui com sigui,  escoltem com escoltem els missatges de l’emissari dels Reis d’Orient, aquella veu ens continuarà commovent. Fins i tot ara, a pocs mesos de fer-ne quaranta, quan sento aquella veu per la ràdio em trasllado al passat a una velocitat supersònica i a la vegada, no sé per què, fa que em posi en guàrdia.  I és que el Patge Faruk té la capacitat d’impressionar i fer-se respectar ja siguis infant o ben crescudet. Per això, també penso que aquest element, la tradició dels missatges a través de les ones, ha de ser un altre dels motius pels quals la UNESCO declari la Cavalcada de Reis d’Igualada com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

2 Comentaris

J

Josep Marí i Llacuna

IGD

16 de desembre 2014.09:04h

Respondre

També cal dir i destacar que el Patge Faruk en tot moment va gaudir -i suposo continua així- d´una col.laboració digne d´elogi de Ràdio Igualada donant prioritat als seus horaris i posant a la... Llegir més seva disposició el personal tècnic i d´una manera especialment els festius i sobretot el dia de cap d´any amb dues hores o més d´audiència a les 5 de la tarda. En puc donar fe després de 22 anys d´estar-hi relacionat. Seria difícil detallar noms i felicitar-los -alguns ja no hi són amb nosaltres- però en nom de tots deixem-ho amb el Jesús Enrique que fou director durant un grapat d´anys.
Salut i benestar,
Josep Marí i Llacuna

J

Jose Maria Soler Valls

Tucuman - Argentina

15 de desembre 2014.20:23h

Respondre

Gracias Josep Ma Prat, a ti se te debe que el Page Faruk y toda otro tipo programacion de radio hayan podido disfrutar los habitantes de Igualada y comarca. De nuevo gracias por ser tan valiente en... Llegir més tiempos tan dificiles y de tanta opresion bajo la dictadura de Franco. Es de reconocer tu capacidad tecnica por haber construido un radiotansmisor con los pocos recursos del momento yo estuve alli y se lo que pasaba.

Sr. Page Farukk dale las gracias al Sr. Prat por estos setenta años de comunicacion directa con los niños de Igualada

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.