//Plugins sense CDN ?>
Durant tota la vida la gent et pregunta si ets de lletres o ets de números. Molts cops, quan no sabem resoldre un problema científic o literari ens refugiem en el fet que som únicament de lletres o de números. Per tant, el divorci entre lletres i números sembla un fet clar però no és res més que un gran error històric com a societat. Cal que lletres i números, o el que podria ser el mateix, ciència i cultura estiguin lligades i coordinades per poder tenir una societat més rica.
En aquest sentit, pocs dies després de prendre possessió del seu nou càrrec, el nou conseller de Cultura, el senyor Santi Vila, va fer unes declaracions polèmiques on va dir: “Jo sóc de lletres, i per tant la conselleria de Cultura em queda propera”. No és un bon inici lligar cultura únicament a lletres ja que la ciència és cultura i qualsevol persona que fos llunyana del món de les lletres també podria ser un bon conseller de Cultura. Polèmiques a banda, cal fer un esforç entre tots per coordinar cultura i ciència, explicar la ciència gràcies a la cultura i potenciar la divulgació científica com a fenomen cultural arreu del nostre país.
Segurament costa entendre que la ciència sigui cultura però sabem què és exactament la cultura? La cultura pot ser molt més que museus o teatre? De fet associem cultura al gremi de l’art ja que molts cops les notícies culturals estan únicament lligades a aquest concepte. Mai veurem una notícia en les pàgines de cultura referent a ciència. Tot i això, cal que la ciència, tal com es fa amb la cultura, sigui una activitat valorada, estimada i cultivada a la nostra societat. Una societat rica seria aquella on els físics, microbiòlegs, químics o genetistes poguéssim explicar i debatre la seva feina en un bar igual que debatem la nova pel·lícula estrenada amb els amics.
Cultura és tot allò que no ens ve determinat pels nostres gens. És allò que anem aprenent, que canvia la nostra manera de ser, que compartim i fem créixer entre tots. Per tant, cultura és tots aquells conceptes que els humans adquirim gràcies a l’aprenentatge i les relacions socials. Per tant, clar que l’art és cultura però també ho és menjar canelons per Sant Esteve, participar en actes de Festa Major o seguir tradicions dels nostres pobles.
Per tant, si entre tots convertim la ciència en cultura, serem capaços de compartir la informació científica i això farà, amb el temps, canviar la forma de pensar de la gent. De fet, al llarg dels anys, la ciència, ha canviat la nostra forma de viure, el nostre comportament i la nostra forma de pensar demostrant ser l’activitat cultural més important en la nostra evolució. Últimament s’estan organitzant moltes activitats per divulgar la ciència i també s´han obert molts blogs digitals per transmetre ciència i així convertir-la més en cultura.
Gràcies als llibres, pel·lícules o obres de teatre coneixem molt bé com funcionen els oficis de policia, polític o coneixem personatges de ciència ficció. Però estaria molt bé que cada cop s’incorporessin més pel·lícules, personatges o llibres donant a conèixer el món científic ja que això l’acostaria molt més a la societat. Estaria molt bé veure guanya un Oscar a un gran personatge de Hollywood que representa la vida d’un científic o que surt en una pel·lícula basada en un descobriment científic.
Per tant, lletres i números han d’estar sempre units. Cal que siguem cultes en lletres i en números, cal que tinguem molta riquesa cultural i també científica. Dins el món científic també hi ha disciplines dedicades a entendre millor les lletres i la història i, per tant, el món cultural també ha d’explicar i compartir ciència. Cal que valorem l’art, el cinema, el teatre, la música i els llibres així com convertim les activitats científiques en activitats cultural on científics participin activament.