Dilluns, 26/10/2015
2486 lectures

Una pastilla podria substituir l’esport?

Fa unes setmanes va aparèixer en diferents mitjans de comunicació la notícia que s’havia inventat una pastilla que substituiria fer activitat física. Malauradament, com moltes altres vegades ha passat, aquest titular queda molt lluny del que realment ens descobreix aquest article científic. Tot i això, en el suposat cas que aquesta pastilla arribés al mercat, podria realment substituir una hora de gimnàs? Podria provocar el mateix efecte antiestrès que produeix l’esport? Seria igual de saludable? Moltes preguntes es poden generar i de moment poques respostes es troben.

Escoltant la ràdio o llegint els diaris tot semblava indicar que s’havia aconseguit un miracle: substituir l’activitat física per una pastilla que tindria els mateixos resultats. Tot i això, el que ens mostra aquest interessant treball publicat a la revista americana ‘Cell Metabolism’ és els efectes que té l’esport sobre el múscul esquelètic. A partir de la comparació entre l’abans i el després de fer esport de quatre subjectes humans, els autors d’aquest treball han caracteritzat un mapa de canvis moleculars dins el múscul que permet entendre totes les reaccions que l’esport provoca. Els mateixos científics declaraven que aquesta troballa obre les portes a conèixer millor els efectes de l’esport i que en el futur (més de 10 anys) això podria significar trobar nous fàrmacs que, actuant en els mateixos canvis moleculars, podrien utilitzar-se per imitar els efectes de l’activitat física sobretot en persones obeses. Tot i això, els mateixos científics descarten que una sola pastilla pugui exercir aquests efectes, contradient així tots els titulars que van aparèixer a la premsa.

Com que l’obesitat és una epidèmia creixent, molts estudis estan intentant trobar la pastilla màgica que redueixi pes sense la necessitat de fer esport. Per exemple, investigadors de la Universitat de Southampton van desenvolupar una pastilla (Compost 14) que reduïa pes a ratolins obesos accelerant el metabolisme i l’absorció de glucosa, dos efectes també produïts per l’exercici físic. D’altra banda, en un altre estudi realitzat a Florida, els investigadors demostraven com la pastilla SR9009 reduïa pes i també colesterol actuant sobre el rellotge biològic i els cicles circadiaris (el seguit de canvis que es produeixen cada 24 h, per exemple: el cicle son/despertar). Per tant doncs, més estudis com el que es va esbombar fa unes setmanes han estat realitzats i, tot i que són estudis molt interessants, la veritat és que no tenim de moment cap pastilla miraculosa. 

Com sempre hem comentat en aquesta secció d’opinió cal anar molt en compte amb les notícies “científiques”. Sempre que es pugui, és millor llegir l’article original i treure les pròpies conclusions, o bé discutir-ho amb un amic del món científic.Quant a pastilles, esport i obesitat, l’única veritat és que la millor teràpia és portar una alimentació saludable i una activitat física constant. Personalment, us agradaria substituir una bona excursió, una bicicletada o un partit de futbol per una pastilla?

1 Comentaris

j

jaume rdguez enrich

conca d odena

26 d'octubre 2015.06:03h

Respondre

Tsmbe fa uns 20 anys parlaben de unes pastilles per apendre angles. El dia que les pastilles anulin el esfors i la voluntad del home estem morts.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.