Dimarts, 6/9/2016
2828 lectures

Un simple animal de companyia?

El gos sempre ha estat considerat el millor amic de l’home. Els passegem, cuidem, alimentem i els ajudem com si d’un familiar més es tractessin. No és estrany doncs que hi hagi una comunicació molt íntima entre propietaris i animals i, de ben segur, trobaríem infinitat d’exemples de com els gossos són capaços d’entendre l’estat d’ànim de la persona que tenen al costat. Tot i això, fins ara no hi havia una explicació veritablement científica de perquè passa això. De fet, a vegades pot ser difícil entendre com un animal que no parla el mateix llenguatge que nosaltres ens pot entendre tan bé.

 Ha estat un estudi realitzat a la Universitat de Budapest i recentment publicat a la prestigiosa revista Science que ha aportat informació molt interessant de com els gossos són capaços de comprendre’ns tan bé. El que se sap fins ara en humans és que quan algú ens parla, ens renya o ens felicita s’activen diferents àrees del nostre cervell i això fa que donem una resposta coherent mostrant alegria, preocupació o tristesa. Però aquesta no és una capacitat únicament humana i això és el que demostra aquest interessant estudi.

 Utilitzant ressonància magnètica funcional, que és una tècnica que permet analitzar quines àrees del cervell estan més o menys actives en temps real, els autors han intentat veure si les paraules humanes o bé, el to o l’entonació amb la qual es diuen aquestes paraules poden alterar el cervell dels gossos. Per dur-ho a terme, els investigadors han immobilitzat els gossos dins l’escàner durant una estona i han fet sonar un àudio amb una llista de paraules neutres o paraules o frases dites amb una entonació particular. Per tant, els autors han estat capaços d’analitzar l’activació de diferents àrees del cervell just en el moment en què els gossos escoltaven les diferents paraules.

 L’estudi demostra que la meitat esquerra del cervell s’activa quan els gossos escolten paraules pronunciades de forma neutra com per exemple noi, carrer, molt... D’altra banda, quan  s’utilitza una entonació particular, s’activa una regió cerebral de la meitat dreta del cervell destinada a l’audició . Aquests dos resultats indiquen que els gossos, independentment de l’entonació, processen el llenguatge reconeixent cada paraula i activant la mateixa part del cervell que els humans. A més, els gossos, tal com fem nosaltres, processen l’entonació de manera diferent que el vocabulari en una regió auditiva de la meitat dreta del cervell. Per últim, en aquest article també es demostra que els gossos són capaços d’entendre quan una persona els diu una cosa maca amb una bona entonació, per exemple “molt bé noi/a”, ja que intervé una tercera àrea cerebral que s’activa, com en els humans, quan hi ha recompensa.  

 Aquest estudi és el primer pas per entendre com els gossos interpreten el llenguatge humà. Tot això, com tot estudi científic, necessitarà que es confirmi i es completi. A més, com hem dit al principi, no deixa de ser una comprovació científica més del que és una realitat: els gossos poden entendre el seu amo tan bé com ho faria un altre humà. Ara bé, el que encara és un món bastant desconegut és com aquesta comunicació tan intensa entre gossos i humans es podria utilitzar per ajudar persones que ho necessitin. En aquest sentit, s’estan implementant activitats per entrenar gossos per fer companyia a persones necessitades, per ajudar persones malaltes com podria ser una persona autista o fins i tot per ajudar nenes i nens a llegir i escriure. Aquest es un món fascinant, amb molt camí per recórrer però del qual en sabem encara molt poc.

 

Podeu veure l’article en el següent enllaç:  

http://science.sciencemag.org/content/early/2016/08/26/science.aaf3777

Altres articles de Arnau I Georgina

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.