Dimarts, 14/3/2017
2208 lectures

Marxar del Penedès?

La meitat sud de la comarca de l’Anoia ja forma part del Gran Penedès, mentre que la meitat nord segueix sent Catalunya Central, fet que irremeiablement comportarà la partició de l’Anoia en dos, ja que la llei de vegueries (llei 30/2010) no permet que una comarca quedi repartida entre dues vegueries.

Però el fet és que s’ha consumat el canvi de vegueria de l’Anoia, que passa de la Catalunya Central cap al Penedès, tal i com la Plataforma per una vegueria pròpia reclamava des de l’any 2003.

La creació de la vegueria del Penedès i la inclusió de l’Anoia a aquesta demarcació es va aprovar amb la llei 2/2015, de modificació́ de la Llei 30/2010, de vegueries, per a crear la vegueria del Penedès.

El procediment legal per a la creació d’una nova vegueria i per al canvi de demarcació de l’Anoia obliga a generar una sèrie de documentació i estudis que seran molt interessants d’examinar. Aquests estudis són d’obligatòria presentació ja que la llei 30/2010 de vegueries així ho estableix. Concretament, l’article 5 de la llei diu que “la proposta de creació́, modificació́ o supressió́ de vegueries presentada pel Govern (i també si es a proposta del parlament) ha d’anar acompanyada amb una memòria que en justifiqui els motius i l’oportunitat i amb un estudi de la viabilitat econòmica i de l’impacte geogràfic, demogràfic, econòmic i social de la iniciativa, a més de la documentació que és preceptiva en l’elaboració́ dels avantprojectes de llei”.

No he tingut l'oportunitat encara d’accedir a aquest informe però ja tinc ganes llegir-lo, en algun lloc deu estar.

Però, i si resulta que un municipi com Rubió o Copons, que a priori costa entendre que algú el pugui considerar penedesenc, vol canviar de vegueria? O... i si Igualada i rodalies volguessin sortir del Penedès, o tota l’Anoia?

Doncs es podria, sí. Només cal dur a terme un procediment de modificació de vegueria i canviar de demarcació l’Anoia altre cop. És dir, si els anoiencs volem marxar del Penedès, els articles 4, 5 i 6 de la llei de vegueries ens emparen.

En tot cas, el projecte d’organització territorial en vegueries està actualment coix d’una de les dos potes. Una de les potes del projecte era que la vegueria es constituís com a ens local de substitució de les diputacions. Això esta suspès per la sentencia del tribunal constitucional sobre l’estatut d’autonomia català. Només es d’aplicació l’altre pota, la vegueria com a reorganització dels serveis territorials de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, la llei 2/2015 estableix un període màxim de 3 anys per a incloure la demarcació del Penedès en aquesta reorganització. És en aquest context que entrarà en joc la política de campanar per veure quina, d’entre les ciutats de Vilafranca del Penedès, El Vendrell, Vilanova i la Geltrú i Igualada, acull mes delegacions de la Generalitat.

 

1 Comentaris

E

Eduard Ruiz

Igualada

19 de març 2017.10:52h

Respondre

Sí, Alfons, a mi també m’agradaria llegir, i reflexionar sobre, l’ estudi de la viabilitat econòmica i de l’impacte geogràfic, demogràfic, econòmic i social de la iniciativa (a més de... Llegir més la documentació que és preceptiva en l’elaboració? dels avantprojectes de llei), i tant debó “comparat” amb altres alternatives posibles (Catalunya Central, Barcelonès, etc.).

Viabilitat econòmica i també “rendibilitat económica” i eficiencia dels escasos recuroso disponibles.

Em temo que la dispersió (la proliferació de “campanars”) de les administracions per complaure a tots els polítics locals ens costi molt car, i els temps no están per malbaratar recursos, amb tanta gent que ho estant passant tant malament.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.