//Plugins sense CDN ?>
En diferents moments al llarg de l’any tenim la possibilitat de mirar cap enrere i descobrir qui som, enmirallant-nos en les construccions i/o obres d’art que s’han preservat de la destrucció i el pas del temps, i en les que podem percebre i entendre part de la nostra vida actual i d’on venim.
Un d’aquests moments ha estat - aquest any com ja en fa un quants - el tercer cap de setmana de setembre quan es van celebrar les Jornades Europees del Patrimoni. Per tot Catalunya (i de fet, per tot Europa) es podien visitar diferents elements patrimonials destacats. També, per la Festa Major d’Igualada s’organitzen visites guiades a espais o indrets de la ciutat per donar a conèixer elements del patrimoni que per la majoria de la població havien restat inèdits. Enguany, el rehabilitat celler del Sindicat de Pagesos d’Igualada ha aplegat força gent en tots els torns de visita. Ocasions com aquestes posen de manifest que hi ha un interès pel patrimoni local i pel coneixement del seu exponent físic, que és el patrimoni material.
Sabut és que el barri del Rec d’Igualada és un exemple d’acumulació de patrimoni físic i un exponent únic d’arqueologia industrial. Però a part d’edificis i carrers, canals i fàbriques, arquitectures emblemàtiques i elements constructius propis, el barri del Rec també és una acumulació de patrimoni cultural, de formes de treball, de relacions socials, de coneixement científic i tècnic, de vivències quotidianes, així com un sentiment de pertinença. Podem reconèixer avui com el barri del Rec és resultat d’una adaptació social i històrica als recursos locals, tot generant una arquitectura concreta, un urbanisme singular i una cultura local construïda per les relacions socials industrials. I amb moltes singularitats, ja que els teixits i usos industrial s’han imbricat històricament amb els hortícoles d’una manera molt especial i actualment amb els usos comercials, d’oci i altres activitats com el disseny, etc. Tot, mediat per la sèquia i un riu, construint finalment un tipus de barri particular en el context de la Catalunya i l’Europa industrialitzada.
Volem parlar aquí del patrimoni inmaterial com un complement indispensable per gaudir del patrimoni material. Existeixen diferents entitats o institucions que tenen una llarga trajectòria de treball sobre el patrimoni del Rec i la seva idiosincràcia, i durant anys han recollit, inventariat i difós materials; des del Museu de la Pell d’Igualada i comarcal de l’Anoia fins al CECI, passant per col·leccionistes privats. Mentre que l’estructura física, les imatges, l’economia i fins i tot el vocabulari s’han anat documentant, el capitol referit a les persones està encara per fer… i com constatem sempre els que ens dediquem a les fonts orals, sempre fem tard i sempre arribem quan ja han desaparegut valiosos testimonis o relators que amb el llegat oral de la seva història particular haurien pogut enriquir la història de tots.
Ara fa dos anys es va iniciar el projecte “Sota la pell de Rec” amb una visita guiada pel barri del Rec Igualada i una crida a les persones interessades per participar en una recerca de fonts orals i material documental. “Sota la Pell del Rec” és un projecte compartit entre les entitats CERCA i Amics del Rec, que juntament amb una xarxa de 20 persones voluntàries adherides, estan recopilant les fonts orals del barri del Rec.
Documentar la memòria dels que van treballar o viure al barri del Rec, o de la gent que hi ha estat relacionada, etc. és una oportunitat per preservar la memòria del barri, d’aquesta cultura pròpia del Rec i el seu “saber fer” històric. Aquest patrimoni immaterial, a més, pot ser una mostra representativa del passat industrial de les ciutats, no només d’Igualada sinó d’un tipus de ciutat industrial que va existir durant el segle XIX i XX a Europa i que cada cop és més difícil de trobar.
Així, en el marc del projecte “Sota la pell del Rec” s’han entrevistat ja (en format audiovisual) a 30 persones que testimonien la seva vida més quotidiana i les seves vivències. Els perfils sòn diversos, treballadors, comercials, hortolans, veïns, empresaris, etc. També s’ha recopilat material divers com fotografies, videos, o materials curiosos com gravacions d’audio dins de fàbriques, pas de carros i altres sons característics del Rec.
Tothom que ho desitgi està convidat a participar en el projecte. De fet, actualment s’està fent una crida per tal d’aportar material relacionat amb el barri. Poden ser útils fotografies antigues, material audiovisual, textos, etc. Concretament, durant els dies 9,10, 11 i 12 de novembre, coincidint amb la propera edició del “Rec Stores”, hi haurà un punt de recepció d’aquests materials a la Adobería Bella (C/ del Rec amb C/ Joan Mercader) on qui vulgui, podrà lliurar materials, ja siguin cessions temporals a retornar al seu propietari o permanents.
Si algú necessita més informació, pot posar-se en contacte amb les les persones d’aquestes associacions que impulsen el projecte escrivint a l’e-mail info@grupcerca.cat o info@amicsdelrec.org. També pot adreçar-se a la mateixa adoberia Bella en horari d’atenció al públic.
Roser Grau, del CERCA i Alfons Recio, d’Amics del Rec