Dimecres, 20/12/2017
1584 lectures

L’espiritualitat del Nadal

S’acosten les festes “glorioses” de Nadal, tot i que per alguns són festes “odioses”. El que trobo interessant és que sovint aquest tipus de festes remouen alguna cosa a dins nostre: les persones viatgen de lluny, s’uneixen per menjar i beure, passen temps juntes i algunes recorden els que ja no hi són. Imagina’t si són dates assenyalades que fins i tot els soldats deixaven de matar-se per Nadal, tot i que hi tornaven el dia següent.

Algunes cultures de l'hemisferi Nord donen a Nadal un sentit més espiritual i celebren la Festa de la Llum, perquè el 21 de desembre és el dia més curt i la nit més llarga de l’any. Passades les festes, cada dia hi ha més hores de llum.

No negaré que amb el pas del temps aquesta festa s’ha convertit en una festa consumista, però el gest de fer un regal a les persones properes és una forma primària d’espiritualitat que mostra generositat, trenca obstacles i acosta posicions. L’espiritualitat elimina les diferències humanes i ens fa sentir iguals en essència davant el nostre entorn.

Per mi el millor regal és trencar el mur que ens separa dels altres. Amb les noves tecnologies, la distància física cada cop és un obstacle menys important: encara que estiguem a l’altra punta del món podem sentir-nos units. El que costa, a vegades, és acostar-nos als que tenim a prop però sentim lluny

Recomano aprofitar el Nadal per acostar-se a familiars, veïns, amics i coneguts. Explicar experiències, preguntar per la seva vida i senzillament fer activitats plegats. La sensació d’unió dóna seguretat i satisfacció interna, relaxa el cos i ens ajuda a dormir bé. Algun cop he llegit que el que més relaxa és l’amor, perquè ho dóna tot sense esperar res a canvi. L’espera, el reclam, la queixa i l’exigència generen tensió a dins nostre i amb les persones properes.

I no oblideu que els nostres òrgans cada dia treballen igual i no fan vacances. El 25 de desembre el nostre estómac, el nostre fetge i els nostres intestins seran capaços de fer la mateixa feina que van fer l’1 o el 2 de desembre. El nostre cervell ha de vetllar perquè no tinguem una saturació de menjar, alcohol, tabac o drogues que ens posin malalts. Deixem que la consciència, que recorda les experiències que hem viscut, guiï la nostra alimentació i estil de vida durant aquestes festes.

Últim consell nadalenc: Dejuni de fruita després dels excessos. Tots els animals, excepte els éssers humans, fan dejuni després dels excessos o quan no es troben bé.

Bones festes amb salut per a tothom.

Altres articles de Angel Sanromà

2 Comentaris

M

Marisol

Igualada

21 de desembre 2017.10:59h

Respondre

Abraçades, pessics, petons i carícies són bons regals per aquests dies. A la meva família ja fa anys que ho practiquem i us asseguro: no falla :-) salut a tothom!

J

Julia

Igualada

7 de gener 2018.19:09h

100% d’acord

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.