TORNAR

Carta Oberta a la Comissió de Reis d'Igualada

societat
Dilluns, 12 gener 2015. 03:00. Pau Llacuna i Ortínez

Divendres, quan vaig arribar a Igualada, em van fer un comentari sobre la polèmica que hi havia a l’AnoiaDiari respecte a la festa dels Reis.

Familiars meus me la van explicar i jo la vaig consultar a la web. Les persones que com jo, han fet de l’organització d’actes i la cultura la nostra professió, sabem que és molt fàcil criticar des de fora. Un acte com l’arribada dels Reis té una complexa producció que es fa molt difícil si no estàs dins o portes molts anys a la feina.

A més, a la complicació que té sempre una producció, en el cas dels Reis d’Igualada s'hi ha d’afegir el fet de treballar amb voluntariat. Difícil! De totes maneres cal tenir present que la festa del Reis és una festa ciutadana, que demana de la participació de tots. Quan hom organitza una festa d’aquest tipus, ha d’estar obert a crítiques i que el públic, aquell sense el qual la festa no seria possible, critiqui. La ciutadania té tot al dret a no trobar bé una cosa, a demanar explicacions per una altra... en fi, a ser crític, i no podem caure en el parany de dir: “és una festa organitzada per voluntaris si no hi treballes no pots criticar” o “si critiques has d’aportar solucions”. La ciutadania és part de la festa, és la festa, i per tant té dret, quasi m’atreviria a dir una obligació, a dir el què pensa.

Durant tots aquests anys d’experiència en l’organització d’actes (fa més de 36 anys que m’hi dedico) puc dir que si una organització vol millorar, a més d’escoltar les crítiques que li fan, ha de fer una autocrítica constant, no sols des d’un punt de vista organitzatiu sinó també conceptual. Avui tots els sistemes de revisió i control s’han d’acompanyar d’estudis de satisfacció, d’impacte a la ciutat, de retorn social i econòmic, etc.

Quan algú organitza un acte un any rere un altre, un acte únic d’uns dies a l’any, un acte cultural i popular amb un públic no fidel sinó captiu, pot caure en el parany de fer un “copiar i enganxar” i així eternitzar-se fins a l'infinit. Fer una acte tradicional que demana la participació activa del ciutadà no vol dir repetir-lo sistemàticament igual. El públic de fa uns anys no és el públic d’avui, el nen de fa uns anys no sabia que tocant una pantalla passaven coses, de fet no sabia ni què era una pantalla.

És per aquests motiu que, com a públic/ciutadà/igualadí d’aquells de tota la vida (ITV), alhora que gestor i creador cultural que fa molts anys que em remeno en la producció d’aquests tipus d’actes, em faig preguntes pel que fa a la Festa de Reis. No pretenc ser exhaustiu, apunto alguns temes.

1. Per què el Patge Faruk ha d’arribar a les Comes amb una llarga espera per als infants, amb un espectacle que no treu cap a res, i quan arriba uns patges fan buidar la pista i els nen han de veure el Patge Faruk de gairell? No seria més lògic que arribés a la plaça de l’Ajuntament, sortís al balcó de la Casa Gran en un gran acte popular. Ja sé que hi ha una qüestió de diners, però potser l’Ajuntament, com en moltes altres temes de cultura, s’hauria d’estirar una mica més... econòmicament parlant.

2. Per què els Reis han de sortir d’on surten ara? Del mig del passeig davant de l’hospital? Als inicis històrics de la cavalcada era lògic, els Reis visitaven els malalts, després sortien de l’hospital. Allà els esperaven els ciutadans (molts menys que ara) pujaven als cavalls o a les carrosses i feien la cavalcada. Actualment es posa un escenari al mig del passeig d’esquena a l’arribada del flux de la gent. Talla el flux. No seria més lògic fer sortir els Reis de l’estació d’autobusos que hi ha una gran esplanada on l'escenari es podria posar de cara al flux de l’arribada de la gent, i tot podria estar més ordenat?

3. Per què quan vaig a portar un paquet i faig un donatiu per a la cavalcada no em donen un rebut? No és un Fundació l’ens que organitza la festa? Perquè no fan com la Marató de TV3, que quan fas un donatiu et donen l’oportunitat de desgravar? El sistema actual fa tuf de comptabilitat en negre (avui un tema molt en voga).

4. Per què la cavalcada és precedida pels camions de les joguines? Ja sé que també és un tema de voluntariat i de diners. Crec que aquí torna a ser l’Ajuntament que cal que resolgui la qüestió. (A més els grans camions passant per la Soledat són perillosos, més encara si els xofers tiren o donen caramels).

5. Patges/Voluntariat i control. Tema de la notícia d'AnoiaDiari i la polèmica posterior. Difícil. Per molt etiquetats que estiguin. Exigència i voluntariat massiu és un tema que porta molts problemes, més quan és un dia de festa i diversió. La conscienciació del voluntari ha de ser forta. Crec que els patges haurien d'estar alliçonats cívica i pedagògicament. No val fer una carrera numérica, treure 700 o 900 patges (cada any més). Qualitat per sobre de quantitat. No tothom serveix per aquesta feina. El que digui un patge pot fer mal a una criatura. La Comissió hauria de fer cursos per ser patge i crec que podria fer deixar un dipòsit econòmic a qui en vol ser. Així, sense perdre el sentit voluntari de la festa, en tindria un control.

Bé aquestes són algunes de les reflexions que van sortir en la conversa familiar. Alguns em van dir: per què no ho dius? Avui diumenge he pensat que estaria bé donar la meva opinió. Sé que no serà del gust de tots, potser de ningú. Però tots podem dir el que pensem.

No pretenc obrir polèmiques. Penso que la Festa del Reis aquí a Igualada és una gran festa. Crec que és una festa d’orgull comunitari/ciutadà igualadí i per aquest motiu no és una festa d’un quants sinó de tots. Crec també que quan dirigeixes un acte així cal prendre decisions, complicades, difícils, criticables, cal saber dir prou i no. Cal canviar si no funciona o es pot millorar per molt festa tradicional que sigui.

L’organització és inversió, mirar i comparar per millorar és inversió, la crítica i l’autocrítica és inversió i la inversió és futur.

Pau Llacuna i Ortínez

Gestor i creador cultural/ Director executiu de la Fira del Teatre al carrer de Tàrrega


62 Comentaris

M

Martí Riba

Mèxic

12 de febrer 2015.21:06h

Respondre

M’han encantat totes i cadascuna de les teves aportacions i reflexions, Pau!! Cent per cent d’acord en tot. Un autèntic màster en idees fresques, professionalitat, experiència i sobretot... Llegir més sentit comú. Llàstima que tots sabem com funcionen les coses a Igualada...

J

Joan Giner ITV

Igualada

19 de gener 2015.17:17h

Respondre

Montserrat ! sorpresa ! a la Comissió dels Reis hi han dones, ens podries dir la llista del qui la formen.

M

Montserrat

Igualada

20 de gener 2015.23:25h

Joan, tu segurament t’has sorprès, però jo no, ja que se molt be que les dones podem fer la mateixa feina que els homes i inclús fer-la molt millor.

No et puc donar la llista de... Llegir més les persones que formen la Comissió dels Reis perquè no la sé, i suposo que encara que la sabés no te la donaria ja que és una entitat privada i no vull posar-me en embolics, en tot cas això hauries de preguntar-ho a ells, però el que si que et puc assegurar és que una amiga meva en forma part i a més a més en un càrrec molt important

J

Joan Giner ITV

Igualada

24 de gener 2015.11:21h

Vaig seguint els comentaris fets a aquenta carta (que aviaT estarà petrificada a la web - ningú escriu res més?) Veig que en tenim de dos tipos: uns, els que més, que critiquen la gestió, no la... Llegir més festa en sí dels Reis i un pocs que podríem dir que els van a favor. De totes maneres també veig que els que van a favor tot i que sembla conèixer molt bé la Festa per dins - potse són de la comissió sense dir-ho es a dir amangant-se, tan constents están de la seva gestió que no volen ni dir el seu nom? no contesten mai les preguntes que la gent fa, aixó si, comenten sortin d’estudi, oi que sí senyora Montserrat. Ja li pot explicar a la seva amiga de la Comissió que ocupa un lloc tant important!!!!

C

Carme

Igualada

19 de gener 2015.17:14h

Respondre

Montserrat, si treballes amb un projecte de voluntari, et pots permetre el luxe de fer-ho malament i que tothom calli? ho dic perquè hi han moltes ONGS al món que hi treballen voluntaris.

M

Montserrat

Igualada

20 de gener 2015.23:37h

Carme, si vols saber la meva opino sobre el voluntariat te la diré, ja que ara no, però també he estat voluntària d’una ONG d’ajuda al refugiats.

Mira Carme, de voluntària... Llegir més ningú et demana que ho siguis, per tant si ho vols ser has d’estar disposada a donar lo millor de tu mateixa per la causa que defenses sense esperar mai res a canvi, sinó no cal que te’n facis

M

Montserrat

Igualada

19 de gener 2015.16:27h

Respondre

Molt be Maria, això és el que necessita la festa, gent amb empenta, ganes, coneixements i despresa, que estigui disposada a treballa desinteressadament com els altres membre de la comissió per... Llegir més aconseguir que la nostra festa, que ja esta molt be, aconsegueixi millorar encara molt més. FELICITATS!!!!

M

Maria

Zarautz

19 de gener 2015.12:53h

Respondre

Bon dia Pau,

Com a gestora d’esdeveniments estic d’acord pràcticament al 100% de totes les teves paraules.

Sobretot referent a l’arribada del dia 28 de Desembre del Patge Faruk, un... Llegir més esdeveniment que permetria omplir la ciutat una vegada més, ajudaria al comerç de la ciutat i no crec que fos tant costós per a l’Ajuntament d’Igualada.

Em poso a disposició de la comissió per ajudar-los si cal en la implementació d’aquests canvis que segur faran aquesta festa més gran i millor per a tots/es!

Visca els Reis d’Igualada!

A

Antoni D

Igualada

19 de gener 2015.09:35h

Respondre

Montserrat i Igualadí, clar que la comissió del Reis han d’escoltar a tothom, només faltaría. La Comissió no gestiona una festa privada, és una festa de tots. No son els ciudadans que han... Llegir més d’estar a la venia dels senyors de la Comissió sinó els senyors de la Comissió al servei dels ciutadans.

I

Igualadi

Igualada

18 de gener 2015.17:21h

Respondre

Saps una cosa Montserrat, penso que potser tens una mica de raó. Ara que sembla que les coses poden anar be, a molts ITV que fins ara no havien ni piulat potser els agradaria estar en el lloc dels... Llegir més que gracies al seu treball ho han aconseguit, una cosa molt típica de les famílies igualadines de tota la vida

M

Montserrat

Igualada

18 de gener 2015.11:57h

Respondre

Malament aniríem si la Comissió de la Festa et fes cas Joan, veient el teu tarannà segur que al cap d’un temps criticaries alló que tu mateix abans havies proposat.

Per altre banda, crec que... Llegir més els de la Comissió han de llegir i prendre nota de tot el que es diu, però han de continuar fent la seva. Una festa que porta tants i tants anys fent-se i amb èxit vol dir que es fa ben feta, i no ha d’estar a l’espera de que algú un bon dia agafi la ploma o el llapis i es posi a escriure. La festa de reis es fa cada dia de cada any i la fan un munt de persones anònimes que treballen sense demanar res a canvi, i gràcies a totes aquestes persones avui tenim la festa que tenim, una festa que omple els carrers i places de la ciutat cada 5 de gener i és admirada per totes aquelles persones foranes que venen a veure-la

La crítica sempre es fàcil, donar l’opinió des del silló de casa, encara que lícit, també ho és, el que ja és més difícil és arremangar-se i pencar, i això és el que fan els que treballen perquè els nostres fills i filles puguin tenir la mateixa il•lusió que varem tenir nosaltres quan érem petites.

Si demanéssim l’opinió de tothom en sortirien milers de diferents, jo mateixa per exemple era partidària que la cavalcada s’aturés a la plaça del Rei, però un dia ho vaig comentar a un dels responsables i em va donar una resposta argumentada que em va convèncer, per tant estic segura de que ells que ho veuen des de dins i no com nosaltres que només veiem les coses des de fora de l’escenari saben ben be el perquè de cada cosa, i tot i que han de prendre nota de totes les opinions, jo els hi dono tota la meva confiança. Sembla que ara que s’està en el camí de poder obtenir un reconeixement important, tothom hi vulgui ser, i inclús es demana la substitució d’aquells que ho han aconseguit, molts i moltes pel que sembla els agradaria estar en el lloc que ocupen ara aquets quatre “enzes dictatorials” que han portat la festa fins a aquí. Potser si que al final creuré que això d’anar a recollir els fruit deu ser molt llaminer, sobretot si tu ni has plantat l’arbre ni l’has cuidat

J

Joan Giner ITV

Igualada

16 de gener 2015.11:48h

Respondre

Després de tanta lectura i comentarios, Algú sap si la comiscó del reís ha di alguna cosa?

J

Javi

16 de gener 2015.16:26h

Te repites más que el ajo.

O

Oriol

15 de gener 2015.18:14h

Respondre

Molt be la carta, un èxit de lectures , cosa que demostra que el tema interessa . Esperem que la Comissió reaccioni i millori la Festa que tots en formem part .

À

Àlvar Ymbernon Tarrida

Gironella

14 de gener 2015.19:22h

Respondre

Molt bé !!!

F

Ferran

Igualada

14 de gener 2015.16:23h

Respondre

La festa d reis d’Igualada ha servit durant molts anys (i això també es conserva) per marcar diferencies entre el rics i els pobres!! Hi ha cases que hi van mes de 10 patxes per poder lluir... Llegir més l’endemà, amb un munt d paquets que et treuen alla mateix que no saps mai on ”pebrots” els tenien i amb 45 minuts d presencia!!! Això si!! algunes cases donant 10 euros d propina x poder anar a sopar al 7 Portes tota la colla.
I si vols ver de Reí?? També es voluntari? si si totalment voluntari però....si tens un bon ofici o un non cognom millor x que es la comissiò qui tria, remena, i finalment decideix i amb quin criteris??? Pregunteu i veuren quien criteris que no expliquin!!!
I si tens un camió també es voluntari: tu poses el camió, el gas-oil, el temps i a canvi podrás tirar carmels !!!! Que mes vols??? Vull més caramels si us plau!! Val pero els has de pagar!!!!!
Això es el que voleu portar a l’Unesco????

C

Carme

Igualada

14 de gener 2015.15:26h

Respondre

Totalment d’acord amb el comentari d’en Pau. Voldria, però, incidir sobre una qüestió, i és la poca empatia que demostren els patges envers els nens i nenes. Molts d’ells ni tan sols els... Llegir més miren, passegen per la Soledat o per la Rambla parlant entre ells i no són capaços d’acostar-se a les criatures. No cal perdre gaire estona, només es tracta d’un somriure, de mirar-te’ls, d’acostar-te a algun de tant en tant i preguntar-li ”com et dius?”, ”t’has portat bé?”, ... En fi, no costaria gaire alliçonar-los una mica. No us sembla?

D

Dolors Pagan

igualada

17 de gener 2015.21:43h

Carme, és millor no generalitzar en aquest tema, hi ha patges que ho fan molt bé i amb ganes, si es fa voluntàriament serà perquè t’agraden els nens i interaccionar amb ells, clar que ho ha... Llegir més excepcions com a tot arreu, jo i els meus acompanyants no vam deixar de parlar amb els nens i de compartir la il.lusió amb ells i amb les seves families. De fet penso q la festa de reis d’Igualada té el seu valor precisament per la proximitat entre patges i nens.

P

Pau Llacuna i Ortínez

Igualada

14 de gener 2015.13:21h

Respondre

Benvolguts,

Aquesta carta que vaig escriure el diumenge passat ha arribar a superat les 3.000 lectures.

Gràcies a l’AnoiaDirari per la seva publicació i a tothom que la llegida també a... Llegir més tots aquells que l’han enllaçat i clicat. Gràcies especialment als que l’han comentat aportant i millorant idees i plantejaments.

Crec que a la Comissió del Reis i l’Ajuntament de la nostra ciutat valoraran positivament les aportacions que se’ns dubte sols intenten fer més gran la Festa.

És entranyable veure com tothom se sent seva la Festa i la vol millorar, demostrant que és una gran festa de tots, una gran festa de la nostra ciutat.

Moltes gràcies i a seguir-hi pensant.

M

Marta

Igualada

14 de gener 2015.20:17h

Totalment d’acord amb aquesta carta, crec que serà el punt de partida de reflexions necessaries dels ciutadans per fer evolucionar la festa.

Trobo que sent una festa totalment... Llegir més emmarcada a fer brillar la il.lusió dels infants està poc pensada per la realitat que viuen els nostres fills.

És irracional escoltar cada any ”fins on arribava la cua del patge Faruk” el dia 1, com si el punt més allunyat fos un indicador de qualitat, quan els nostres petits i pares pateixen l’esgotament de l’espera.

Cues per comprar entrades per l’espectacle del dia 28 i agafar bon lloc... Esperes interminables... Cavalcada fraccionada entre els camions i els reis...
La suma de la critica constructiva fa millorar, i penso que cal una reflexio profunda si no es vol que la festa mori d’èxit, i d’esgotament.

Q

Quim

14 de gener 2015.11:04h

Respondre

La carta del Pau ,diu tot el què molts igualadins volíem dir i no teníem la valéntia de qüestionar la intocable Comissió , ha servit perquè sortissin ideas noves que esperem tinguin una... Llegir més resposta coherent . I per veure que per optar a ser patrimoni de l’ UNESCO cal primer fer les coses bè. Aceptar les crítiques constructives i obrir la Comissió als igualadins i igualadines amb ganes de treballar i innovar. Gràcies Pau i ha tots els comentaristes la festa de Reis es de tots!!!

R

Raul

Igualada

14 de gener 2015.09:55h

Respondre

Estic molt d’acord amb el proposat a la carta,

Una altre cosa que crec que s’ha de millorar es l’entrega de les cartes el dia 1 de Gener. La ciutat no te un altre espai on es pugui... Llegir més organitzar la recollida de cartes amb mes patges per que les families amb les criatures no tinguin que fer hores de cua al carrer?

Q

Quim

14 de gener 2015.11:12h

Enguany a la 1,30h vaig fer molt poca cua , jo crec que molts nens aquest any van enviar un email al patge Faruk o varen entregar la carta a Odena, Montbui o Vilanova . A les 3h de la tarda ja... Llegir més estaven totes entregades

joan

Joan Bufalvent

Igualada

14 de gener 2015.09:48h

Respondre

Bon dia,

m’agradaria donar algunes respostes tot i que no sóc de la comissió, però hi tinc alguns coneguts que hi treballen i a vegades hem xerrat d’alguns temes d’aquests, però les... Llegir més respostes són a títol personal, jo també he estat en entitats dins de juntes i com a Pare amb canalla encara en edat màgica:

1. A veure, la gent havent-hi espectacle o no, anirà a la arribada del Patge Faruk tan aviat com li sigui possible, si hi ha un espectacle infantil fa més amena la espera (al menys pels menuts), com a Pare sé que tenir massa estona la canalla sense fer res pot arribar a ser exasperant, lo de buidar la pista per entrar-hi els patges, jo crec que fa patxoca. I fer-ho a la plaça de l’Ajuntament crec que també l’espai es quedaria curt per a la gent que hi assisteix, a part dels problemes també d’aparcament que es trobaria la gent al baixar tots al centre.

2. Igual estaria bé, però llavors igual també hi hauria gent que es queixaria de que els parlaments els fan més lluny o ves a saber, quan es fan canvis mai va bé a tothom, per a mi en concret m’anava millor quan es feia a la Plaça del Rei, però amb el canvi de carrosses (que personalment no em va agradar), les noves no poden donar la volta a la plaça del rei i això va dificultar que es fés alli, tot i això amb el canvi d’ubicació, es va millorar el flux de la cavalcada al no tenir un punt d’interrupció al mig.

3. Suposo que és proposar-ho, no crec que hi hagi d’haver inconvenient en què es doni un rebut al igual que es dona un resguard per al paquet (antigament no es donava).

4. En aquest punt jo crec que el canvi dels camions a precedir la cavalcada va ser un Encert, abans els camions anaven tots al darrera, els xofers no disfrutaven de la festa, i més important encara, és que ara quan acaba la cavalcada els camions estan ubicats ja per anar a repartir i és més àgil la organització per anar a repartir els paquets per les cases. El tema de la perillositat dels camions, crec que més aviat és perillós quan els Pares NO fan la seva feina que és vigilar als seus fills.

5. En aquest punt pel que he sentit, als patges se’ls fa un curs, de tota manera entenc que això no garanteix que la persona sigui vàlida, un mateix ho hauria de veure i ser conscient de ser apte o no per fer de patge. De totes maneres, si hom té una mala experiència amb algun patge, el què hauria de fer és mirar el número que té a la Xapa i posar-se en contacte amb la comissió per informar-ne, ells tenen la llista i són els què poden posar alguna mena de solució.

Tot això són reflexions personals, també sóc conscient de que sempre hi ha marge per a la millora i que quan un està davant d’una entitat i pren decisions mai plou al gust de tothom. També, que des de fora es veu d’una forma, però que a vegades veient-ho des de fora no coneixem tota la problemàtica i que a vegades les coses que es fan estan més pensades del què som capaços de veure per un grup de gent amb més experiència que nosaltres, que donen voltes a diversos temes reunió rere reunió i que ho organitzen any rere any.

I com diría l’Oriol, Salut!

J

Joan Giner

Igualada

14 de gener 2015.10:33h

Apa senyor Bufalvent, vostè fa com aquella persona que té un problema va al metge i perquè no vol que sigui dit diu:
- Tinc un amic que li passa .....
No ens digui que té un amic,... Llegir més vostè és de la comissió o no ?
tanta por fa dir que és de la comissió?

joan

Joan Bufalvent

Igualada

14 de gener 2015.11:58h

Sr. Joan Giner,

Em ratifico que no, no sóc de la comissió, però en conec a uns quants que si que ho són i ho conec de bastant a prop.

M

Màrius

Torre de Claramunt

14 de gener 2015.07:50h

Respondre

Suggerència : si hi hagués un horari estipulat i marxant les hores que passen els reis per les diferents zones, crec que ajudaria a millorar la percepció general. Aquest any es va demorar molt i... Llegir més la gent (sobretot canalla) estaven molt neguitosos, i encara sort que no va fe fred.

p

patge

14 de gener 2015.01:54h

Respondre

Molt d’acord en fer un filtre de patges i sobretot ara sembla que fer de patge es una moda i queda guai. A mi em cauria la cara de vergonya que la gent faci de patge per lluir quan aquest es un dia... Llegir més per els nens. No tothom pot ser patge i tan sigui nois com noies. Desde que es va obrir la veda a les noies aquesta festa no es igual per un simple fet del tracte de patge/infant.

B

Bernat

13 de gener 2015.23:32h

Respondre

Més enllà dels aspectes concrets de la festa que es poden millorar, el que crec més important es garantir la transparència en la gestió sobretot econòmica i superar l’endogàmia de la... Llegir més comissió amb més pluralitat i participacio. A partir d’aqui, totes les altres coses, si tenen sentit, vindran soles.

M

Montse

Igualada

13 de gener 2015.23:13h

Respondre

Totalment d’acord amb el Pau, però també estaria bé que el dia de l’arribada del Patge Faruk,a la pista de Basket hi arribes un Faruk i la gent no ho hagués de veure des de una pantalla, si... Llegir més el dia 1 hi han 7 ó 8 Faruks recollint cartes i el dia 5 uns quants Faruks passejant, el dia de l’arribada n’hi podria haver dos oi ?

J

Jordi C.P.

Igualada

13 de gener 2015.23:11h

Respondre

1.- L’any vinent comencem a demanar rebuts!!!!!!!!
2.- Quan veurem una dona (per exemple, la Lloll Bertran) fent de Rei?

M

Maria

Igualada

14 de gener 2015.09:45h

No ens confonguéssim pas, els Reis son Reis (masculí) i sinó canviem-ho tot i fem les Reines que seria un altre cosa. A part d’això els Reis son el Melcior, el Gaspar i el Baltasar i penso que... Llegir més així ha de ser, una persona anònima que interpreta un personatge.

Si volguéssim introduir un altre cosa molta part de la màgia se n’aniria, ja que en lloc de cridar el nom dels tres Reis es cridaria un altre nom i això podria ser la fi de la festa

C

Carme

13 de gener 2015.22:13h

Respondre

Si entren aires nous com tots els que estimem la festa ens agradaria pregunto , Podrem les dones entrar a la Comissió?

i

igualadi

Igualada

14 de gener 2015.09:47h

No hi ha res que ho impedeixi i de fet ja n’hi ha i en llocs molt importants

P

Pep

13 de gener 2015.20:22h

Respondre

Estic d’ acord amb la carta i amb tots els seus comentaris. Espero que la gent de la Comissió doni entrada a aires nous i aquesta festa tant estimada per tots millori cada any. Per aclarir algún... Llegir més comentari , crec que les Fundacions Privades com aquesta de la festa dels Reis cada any presenten els seus comptes als patrons de la Fundació . Es però imprescindible fer rebuts de tots els que aportem diners a la festa, ja sigui entregant un paquet o fent de patge . Si, cal mès informaciò i transparència

P

Patge

Igualada

13 de gener 2015.20:08h

Respondre

El q serà patrimoni de la UNESCO a aquest pas és la cua q fas per poder ser voluntari com a patge. Un formulari per internet i au, tampoc et miren a la cara quan t’inscrius...!

u

un altre patge

Igualada

14 de gener 2015.09:54h

Penso que per Internet no es poden fer segons quines coses, i aquesta n’és una, és important beure a la persona que s’inscriu i copsar si realment te ganes de fer de patge o no. I no estic gens... Llegir més d’acord amb tu amb això que dius que ni et mires a la cara quant t’inscrius, ja que no solament et miren a la cara sinó que als que surten per primera vegada se’ls hi fa un curset en el que se’ls explica el que han de fer, com s’han d’adreçar als nens i nenes i el significat de la festa i sobretot del seu paper.

Si realment ets un patge suposo que ho hauries de saber.

R

ROSA MONTAL I RIBA

ODENA

13 de gener 2015.19:28h

Respondre

Tot es millorable, d’ecord. Desafortunadament els igualadins pequem de que res ens estigui be, no ens agrada el Rec., no es agrada la pista de gel i ara tampoc ens agrada la festa de Reis. Ja em... Llegir més aceptat les carroses, ja em aceptat els fabulosos vestits del Reis, ara pensem en la arribada del Patxe Faruk al balco del Ajuntament, per mi un gran disbarat, a mi tampoc m’agrada la arribada al Hospital i m’agradaba mes a la plaza del Rei, i posiblement aixó sigui un detall a millorar. Com tot a la vida hi ha qui fa be la seva feina i n’hi ha que per molts tituls que tinguin son uns ASES, els patxes, com en tot, han de ser educats per els de casa seva. Jo el que penso, quan veig la gentada que mou el dia de Reis es ”MARA DE DEU SANTISSIMA QUINA FEINA ORGANITZAR TOT AIXO”, i com que ho disfruto, dono les gracias a tots els que es preocupen de fe aquesta màgnifica festa posible.

C

Carles

13 de gener 2015.19:09h

Respondre

D’acord amb tot el que dius Pau. Si els igualadins volem que la festa dels Reis sigui patrimoni de la UNESCO cal transparència . Fem nùmeros, 80€ per nen, 4 nens per cotxe, mès de 40 cotxes.... Llegir més Seguim, uns 2000 paquets a 12€ per paquet , mès les entrades de les comes . Aquestes xifres sont estimades les reals cal que les fagi públiques la Comissió Caldria saber l’ import dels paquets que fa la Comissió perquè no faltin joguines a cap nen i si es fa conjuntament amb CARITES , CREU ROJA i els Serveis SOCIALS de la ciutat. Mès informaciò i transparència Algú ho havia de dir ......

P

Pol

Igualada

13 de gener 2015.18:57h

Respondre

Molt bona, i molt necessària, carta. Bravo.

Aquests dies jo també n’he estat parlant tan amb la família com amics. Estic totalment d’acord amb el que el Pau Llacuna diu i amb el que molta... Llegir més gent comenta.
Fa uns quants anys que surto i puc fer una llista de coses que opino que no estan bé o que s’han de millorar.

1. L’edat que es permet sortir patges és massa jove. No tenen experiència ni la busquen. Van amb la colla i després a sortir de festa. Ah! i sobretot, embrutem les noies i nois a qui ens volem lligar i pengem fotos a l’instagram. Vergonya.

2. El dia de l’arribada del Patge Faruk s’ha de reformular de dalt a baix. Aquest any a la pl. de l’Ajuntament va ser un fracàs (no hi va haver coordinació amb el mapping que es feia a la façana de l’ajuntament i hi havia llums apagats). Molts pocs nens van veure el Patge Faruk. I a les Comes, buf! Massa coses que no funcionen, des de l’aforament, la sala del costat, l’excés de patges, falta d’organització (molts patges, novells i no tan novells, no saben com han d’estar mentre el Faruk fa el discurs...), la música a tot drap repetint-se infinitament que destrossa timpans, lloc lleig...

3. Durant la cavalcada he vist patges lligant sense parar, patges parlant per mòbil a mitja cavalcada buscant amics que la van a veure, altres llençant caramels amb mala fe...

4. Poc control de patges que provoca que molts hi vagin d’esquena a la Comissió i després vagin a fer ”bolos”. Cases on se’ls ha demanat expressament que hi anessin, i en molts casos cobrant. I aquí no hi ha patges joves només. (Això també pot ser culpa que alguns patges de la comissió són sòmines fins a límits insospitats i no saben tractar amb nens...)

5. Privilegis antiquats com el que tenen els regidors (Hernando inclòs). Gratuïtament el Patge Faruk pot anar a casa seva.

6. Es diu molt, el parlament no fer-lo al mig del passeig. Ja s’han dit diverses solucions.

7. Utilitzar una pintura que no sigui tòxica com la que es fa servir.

8. Falta de democràcia. Quins són els mèrits que tenen els que fan de Reis? I els Faruks? Què tenen que no tinguem el ciutadà mitjà per representar les figures més importants?
(aquí podreu veure qui són els Reis, molts ITVs d’uns colors molt blavosos políticament parlant...
http://www.reisdigualada.com/articles-mostra-1940-cat-vivencies_d%E2%80%99un_rei.htm)

9. Falta de transparència. Subscric al 100% el que s’ha dit a la carta i als comentaris.

i 10. Massa parafernàlia amb el tema UNESCO (sobretot per part de l’Ajuntament). Com a igualadí primer vull que la festa sigui el màxim de bonica i agradable. Si un dia es converteix en Patrimoni genial, però anem pas per pas.


Igualment sóc conscient que aquesta festa és la canya. Té moltes coses bones i positives i n’estic molt orgullós!!

Visca el Patge Faruk!!

M

Maria

Igualada

13 de gener 2015.18:02h

Respondre

Els meus fills han fet de patge a 80€, (una mica car) i no ens queixèssim pas perquè hi ha llista d’espera.
L’arribada a les Comes un caos, suposo que a l’Ajuntament també hi hauría... Llegir més massa gent, la pista on No es fa l’espectacle podría estar oberta molta estona abans i no fer passar fred a la gent que potser no volen ni poden per questions econòmiques veure l’espectacle. En els paquets estic d’acord que hauríen de fer rebut.
Sobre els que etiqueten als patges suposo que ha de ser difícil dir-li a un voluntàri que no pot ser-ho perquè es veu tímid o perquè no parla bé el català...
Crec necessàri un canvi generacional en la ”cúpula” de la fundació, acabar amb els favoritismes dels fills de papà, que fan de patge només per fardar i a sobre amb prepotència. Aquests si que no se’ls pot dir que no serveixen.

m

miquel

Igaualada

13 de gener 2015.18:02h

Respondre

Totalment d’acord amb el Pau. Calen visions de futur i no de passat.

c

carme riera

igualada

13 de gener 2015.17:28h

Respondre

comparteixo el tò de l’escrit i algunes de les reflexions. Totalment d’acord que cal revisar per millorar i que l’argument menys vàlid de tots és el de ”sempre s’ha fet així”, ... Llegir més tradició no ha d’estra renyit amb innovació.
ja afegiria un altre punt de debat, i és el tema de la música, personalment trobo que n ’hi falta.
i si volem entrar en temes de més calat, perquè les patgesses han d’anar vestides de patges? i sí és que han de ser noies disfressades de nois, llavors una dona també podria ser un rei disfressat... o no?

M

Montse

Igualada

13 de gener 2015.17:16h

Respondre

Jo aquest any estic contenta dels patges, tan a les Comes, com a la carta, com a la cavalgada. Si bé és cert que n’hi ha de molt joves que els costa una mica i que a vegades no saben que dir, jo... Llegir més crec que les mares i els pares també podem ajudar una mica més.
Estic d’acord amb el Pau, que es podria millorar la festa, però em costa imaginar l’arribada del Patge Faruk a la plaça de l’ajuntament, no s’hi cabria i tots voldrien estar al davant amb els seus nens, els petits darrera, tots a coll. A les Comes es controla l’aforament, qui té ganes d’estar a prop i patir aglomeració ho fa, els que no ens quedem a les grades. El que si que canviaria és el tema de l’espectacle, no cal esperar tant.

Pel que fa al dia 5, des de que ho fan, trobo terrible el pas dels camions, a part de perillós, cal que hi vagin tots? amb uns 4 o 5 no n’hi ha prou? Han d’anar al davant?

I definitivament, a mi m’agradava molt més, la parada a la plaça del Rey. Permetia que la caravana es reagrupes per encarar la segona part. Ara, si un es retarda, o van lents, et pot passar, que desprès de més d’una hora esperant, un dels reis passi a tota velocitat.

De tota manera es una qüestió de gustos, i mai coincidirem tots. És una gran festa i vull agrair la feina que fan tota la gent, sobretot aquella que no es veu, com és la recollida i organització de paquets.

J

Judit

13 de gener 2015.16:35h

Respondre

Felicitats ANOIA DIARI !! 3898 lectures a la notìcia sobre els patges dels Reis mès 25 comentaris, i, 1158 lectures a una carta a la Comissió dels Reis i 15 comentaris nomès amb unes hores de... Llegir més publicar- la, ès tot un èxit periodístic. Aquestes xifres demostren que els igualadins estimem molt la festa dels Reis Gràcies Pau, totalment d’ acord amb tu

M

Maria

Igualada

13 de gener 2015.15:34h

Respondre

Totalment d’acord amb els comentaris del Pau. També comentar que estic totalment d’acord amb el comentari de l’Alicia. hi han patges MUTS, i això és molt lleig de cara els infants, poden... Llegir més estar al costat d’un nen i aquest mirar-se’l per si li diu alguna cosa o per si li dona algun carmel i res de res. Hi ha moltes persones que fan de patge perquè queda guai.... doncs no, el que fa de patge ho hauria de fer perquè li agrada la festa de la seva ciutat i alhora disfruta fent gaudir d’un dia tant especial als infants.

D

Darius Solé

Igualada

13 de gener 2015.15:22h

Respondre

Completament d’acord i, tot i que cal renovar-se d’any en any, cal ser pulcre en una festa la qual no pot ser ”descoberta” pels més petits. I, això, va també per patges passejant molt... Llegir més d’hora el matí del dia següent tornant de farra.

J

Joan M.

igualada

13 de gener 2015.14:55h

Respondre

totalment d’acord amb el tema cualitat VS quantitat,fa mal veure patges que van al que van (adolscents,testosterona) ben vestits pero amb uns cabells que fan por!!! Mes preocupats en poder... Llegir més arramblar alguna amiga que estar per als nens , pero potser també faria falta una mica de canvi generacional a la junta.
Amb aquests temps que esta de moda lo de abans no estaria malament recuperar la plaça del rei (l’excusa l’embut que es feia ) doncs el sistema actual no es gaire mes ràpid tampoc.


Salut i Reis!!!!

O

Olga

13 de gener 2015.14:44h

Respondre

Una carta que reflecteix el que penso. Segur que farà millorar la festa

R

Raquel

13 de gener 2015.14:28h

Respondre

M’agrda que algú amb criteri posi sobre la taula propostes amb dos dits de seny.
espero que la comissió de reis en prengui nota i que a l’ajuntament afluixi la butxaca! No tanta pista de gel... Llegir més i el patge Faruk a la plaça home!!! (Això si amb els llums encesos eh) Ells són els primers de dir que a Igulada ”som els reis” (eslogan súper cutre per cert) però em sembla que la festa els hi surt força barata!!

a

alex

13 de gener 2015.14:18h

Respondre

Jo tinc un dubte. Que i feien uns ciclistes dintre un camion?...
No hi han prous patges?
Hem va sorpendre molt, la veritat.
Suposto que intencionadament feien publicitat oi?

i

igualadí

13 de gener 2015.15:42h

A la festa dels Reis d’Igualada hi participa molt gent com a voluntari, i no només fent de patges. Si ens informéssim abans d’opinar no es dirien certes tonteries.
Tenim una de les... Llegir més millors festes però, com molt bé diu el Sr. Llacuna, cal millorar molts aspectes.

M

Mari Carmen

Montbui

13 de gener 2015.14:07h

Respondre

Estic totalment d’acord amb en Pau però voldria afegir-hi una coseta... Tenim clar que és una festa voluntaria i com a tal l’unic que demanem els voluntaris és ser tractats amb respecte que... Llegir més sembla ser que a vegades aquesta fundació que preten difondre valors als nens i nenes no sels aplica. Respecte, a la gent que vol participar i els tracten com titelles, respecte a les families que pateixen impertinencies de patges borratxos, respecte, a la ciutadania que te dret a veure els numeros, respecte a la gent que vol fer de patge amb els seus amics sense volguer passar per la mafia de la comisió.

c

cristina

igualada

13 de gener 2015.12:44h

Respondre

Totalment d’acord amb tot el que s’ ha dit...crec que si la comissió de reis aspira a Patrimoni de la UNESCO s’ hauria de reinventar,en tots els sentits, m’ha encantat la idea de que el... Llegir més patge Faruck arribi al ajuntament...
Molt bé Pau...algú ho habia de dir...

M

Mònica

Igualada

13 de gener 2015.12:42h

Respondre

Una cosa que també crec fora de lloc és el que cobren per cada nen que fa de patge, 80.-€ pels caramels i també sense rebut!!
Són molt estrictes amb l’edat dels nens, però sempre hi ha... Llegir més excepcions..... la meva filla no va poder fer-ho per passar uns mesos de l’edat i amb el disgust a sobre va haver de veure com un company seu una mica més gran, sí que hi era. Com sempre a tot arreu hi ha recomanats.

A

ALICIA CAPDEVILA

VILANOVA DEL CAMI

13 de gener 2015.11:15h

Respondre

Soc de Vilanova del camí, però Igualadina de neixament i els meus pares viuen al passeig, la meva pregunta es, quan els patges han de començar a ser atents amb els nens?, perque quan son tots a
... Llegir més l´hospital, o quan van cap alla, veuen a la canalla, no fan ni cas, aixo dol, els pares els hi em de cridar l´atenció perque els hi diguin algu, encara que sigui hola, aixo si, si els patges coneixen als pares o als nens, no dubten a fer- se fotos i donar caramels, i els nostres fills, que no son coneguts, es queden amb cara de pomes agres, es el que més em molesta!!!! Crec que s´ha de treballar l´actitud d´aquests nois/ies que van molt guapus, però ho espatllen amb la seva actitud!! i no ho dic jo, la meva filla diu que son antipatics!!!

A

Albert G.M.

Igualada

13 de gener 2015.10:49h

Respondre

Firmo tots els comentaris del Sr. Llacuna, especialment el que fa referència al ”tuf” de diner negre.
En aquests temps que corren, amb els dubtes i sospites que generen, seria convenient un... Llegir més exercici de transparència i que expliquin els números. I més si volen que la festa sigui Patrimoni de la Humanitat...

J

Jordi

Igualada

13 de gener 2015.10:18h

Respondre

Molt d’acord en tots els apunts que reculls, Pau. De ”cursos” se’n fan, però el to i les maneres no són les adequades perquè siguin prou efectius. Potser seria més escaient predicar amb... Llegir més l’exemple des de l’organització, i que els patges percebin com es treballa perquè no falli res i tot sigui impecable en la mesura del possible (més si es vol apuntar a la UNESCO); així, qualsevol comportament fora de lloc quedaria més fàcilment en evidència i ja no hi cabria.

J

Joan

igualada

13 de gener 2015.17:42h

I on es fan aquests cursos? Porto més de tres anys fent-ho, i no n’he sentit mai a parlar...

M

Manel

Igualada

27 de gener 2015.13:10h

Cursos? Si diem que un home rodejat de 900 patges, cridant per un micro amb el que no s’entén res i donant 4 pautes per saber com tractar amb els nens se li pot dir curs, doncs es fan cursos.... Llegir més />
No és un problema de formar a la gent, és un problema d’actitud, jo fa 9 anys que ho faig i el primer any pots no saber que dir, però amb el pas del temps vas aprenent com tractar als nens i no és tant difícil. Jo crec que l’actitud d’alguns patges no és bona i coincideixo amb comentaris que diuen que ara s’ha tornat una moda, però no podem generalitzar donat que hi ha 900 patges.

J

Joan Giner

Igualada

13 de gener 2015.09:38h

Respondre

Mira que bé! com diu la dita tarragonina ”fot-li que és de Reus”.

D

Dani

Igualada

13 de gener 2015.09:56h

A vegades les coses vistes des de fora ens poden ajudar a veure la viga al ull...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.