TORNAR

Tots som cultura?

cultura
Dijous, 22 desembre 2022. 10:40. Una trentena d'entitats culturals igualadines

Després de l’acte de cloenda de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2022 celebrada al llarg d’aquest any a Igualada, les entitats culturals igualadines ens hem reunit de manera autogestionada per fer una valoració de com hem viscut aquest any, quina repercussió ha tingut de cara a la nostra activitat i com aquesta experiència ha sigut beneficiosa per encarar el futur de la cultura a Igualada. 

Primer de tot, volem començar aquest escrit felicitant l’organització de la Capitalitat de la Cultura Catalana, al departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada i sobretot a les entitats que han organitzat actes i activitats, per aquest any d’especial bullici cultural a la ciutat. Agraïm la dedicació i la feina ben feta en la tasca de possibilitar que la cultura prengui protagonisme. 

Com a entitats culturals, la nostra activitat està directament relacionada a què cada dia, setmana, mes i any se celebri cultura a la ciutat d’Igualada i és per això que omplim el calendari de tota mena d’activitats culturals. Igualada té un gran potencial cultural, poques ciutats poden presumir de tenir un nombre tan elevat de corals per habitant, de patrimoni conservat, d’una participació cultural tan alta, i amb un teixit associatiu tan divers i actiu. És per això que valorem molt positivament el reconeixement que la Capitalitat de la Cultura ha suposat cap a les entitats per part les institucions, així com la promoció que s’ha fet de les activitats celebrades durant aquest any. Volem destacar també la iniciativa de crear una revista que ha agrupat totes les activitats culturals que s’han desenvolupat a la ciutat i ha estat disponible a tota la població.

De la mateixa manera, la Capitalitat ha estat el motor idoni per a començar a dur a terme el que tantes entitats hem estat demanant i somiant des de fa llargs anys: l’existència d’un debat compartit i seriós, legitimat i amb perspectiva de posar-se en pràctica, on es tractin els temes més peluts de la gestió cultural que durant anys han anat quedant per resoldre i que actualment ja tenen una magnitud vertiginosa. 

Fa un any, fruit de la convocatòria del procés participatiu, les entitats d’Igualada vam començar a fer bullir l’olla per desenvolupar nous projectes culturals, amb l’esperança que es poguessin dur a terme dins del marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana i amb el suport d’aquesta. Després de la competició que va ser l’assignació de la subvenció, que finalment es va endur la fundació privada de la Comissió de Reis, l’artista Núria Riba, els Moixiganguers d’Igualada, el Ball de Sant Miquel i els Diables i els Diables d’Igualada, vam veure frustrada la nostra idea de poder omplir la ciutat de projectes diversos i extraordinaris. Malgrat això, diverses entitats, lluny de resignar-nos a no rebre suport, vam decidir tirar endavant amb aquests projectes assumint la totalitat de llur cost, la qual cosa va requerir un esforç per poder omplir la ciutat d’ofertes culturals per la capitalitat. Així doncs, ha quedat demostrat que, més enllà de l’administració i l’Ajuntament, les entitats culturals de casa nostra tenim suficient energia per tirar endavant grans projectes culturals de ciutat. 

No volem passar per alt aspectes com la poca transparència econòmica del títol atorgat, coneixent solament la previsió econòmica de les propostes guanyadores al pressupost participatiu (74.801€) atorgat a només 5 entitats i empreses, sent a més coneixedors que l’acte d’inauguració va tenir un cost total de 45.000€. Alhora, l’Ajuntament ha fet posar el logotip de la Capitalitat de la Cultura Catalana a tots els cartells dels actes que s’han fet al llarg de l’any, actes que se solen fer amb normalitat cada any, sense haver vist cap suport econòmic al respecte o facilitat per part seva.

Paral·lelament, s’ha evidenciat una falta de prioritat real per la cultura quan l’acte de cloenda amb 13 entitats i escolars participant, s’ha realitzat un dimarts laborable demanant als participants implicació durant horari laboral, tot per no encavalcar l’acte amb l’activitat esportiva de les Comes, ja que no hi ha un equipament esceno-musical adequat per encabir-hi esdeveniments culturals d’aquesta envergadura. 

Així doncs, pel que fa a la gestió cultural més enllà de la Capitalitat, resulta contradictori que l’esforç de l’administració per donar visibilitat a les activitats culturals, no vagi acompanyat d’un augment de les concessions econòmiques i de l’interès real per les necessitats i les característiques d’aquestes. Aquest, segueix essent un reconeixement insuficient i parcial, atès que s’ha d’assumir igualment el cost dels nostres locals (perquè no n’hi ha prou de públics), els honoraris dels directors/es de les entitats musicals, les assegurances, etc i, a més, s’ha de gestionar fora de la nostra jornada laboral. Tot plegat se suma a un llarg etcètera de dificultats que ens collen en l’àmbit econòmic i social en el nostre dia a dia.  

La situació actual sovint ens fa pensar que hi ha cultura de primera i de segona, la qual cosa es pot veure en el fet que hi ha encavalcament d’actes, priorització en la concessió d’espais i desigualtats flagrants en les adjudicacions de subvencions. Aquestes injustícies són prova que les prioritats tenen sempre finalitats econòmiques i es donen favoritismes cap a certes entitats. 

Trobem, doncs, que les institucions, en lloc de facilitar les activitats de les entitats, no paren de posar pals a les rodes. Des de fa molt de temps, l’Ajuntament ha tingut una actitud que ha propiciat la desmobilització de les entitats i la seva pròpia confrontació evitant fer de mediador i, per tant, permetent que els conflictes s’agreugin de mica en mica. Ens han volgut separades i enfrontades per evitar que suméssim forces per reclamar el que és obvi: CULTURA, Cultura i cultura. Volem que es doni a la cultura el valor que es mereix, una cultura a la qual es destinin recursos tant econòmics com humans i, que sigui un mecanisme real de cohesió social de i per a la població d’Igualada i contrades. 

Així doncs, hem acordat un seguit de propostes de millora partint de les inquietuds i necessitats expressades. Aquestes són:

  • La creació d’un consell de la cultura amb representació d’entitats de tots els àmbits culturals, i amb l’objectiu de treballar conjuntament per a ser el punt de trobada de les entitats que fem cultura a Igualada, on puguem posar en comú les nostres preocupacions, ens puguem posar d’acord i puguem dialogar amb qui faci falta de forma conjunta, unànime i amb suport. Un consell que tingui validesa i que sigui legitimat per l’ajuntament com a òrgan d’autogestió de les entitats culturals de la ciutat. Aquest consell ha de permetre que no es contraprogramin actes, és necessari que pugui tenir veu en la gestió dels pressupostos destinats a cultura, en la gestió i utilització d’espais públics de la ciutat per a desenvolupar les nostres activitats i en aquells afers que ens afectin.
  • La modificació de l’hora d’atenció a les entitats, sent aquesta en horaris de tarda-vespre i/o cap de setmana, per a poder fer-ho compatible amb els nostres horaris laborals. En la mateixa línia, rebre suport des de l’ajuntament oferint ajuda per demanar i justificar les subvencions així com facilitant-nos informació sobre subvencions o ajudes de la diputació o altres institucions.  Materialitzant aquestes dues demandes en la creació d’una figura de suport a les entitats que pogués dur a terme aquestes tasques, sempre en un horari compatible amb els horaris de les entitats de la ciutat. 
  • L’adequació dels horaris dels equipaments públics municipals fent-los compatibles amb els horaris de les entitats, que solen ser de tarda vespres i caps de setmana; facilitant-ne així l’ús per part de les entitats. A més, cal resoldre la sobresaturació d’equipaments municipals, com el Teatre Municipal de l’Ateneu, i la flexibilització i facilitació en l’ús d’altres equipaments de la ciutat, millorant així la gestió de l’agenda cultural igualadina. En aquesta línia, demanem la construcció d’un auditori. Igualada, amb una població de 40875 habitants, capital de la comarca de l’Anoia, amb 124.399 habitants, es mereix i li cal un auditori (o equipament esceno-musical) amb sales per diferents capacitats i aforament, un espai públic que permeti la presència de propostes culturals i artístiques actualment fora del nostre abast.

Aquestes propostes tenen com a objectiu millorar la gestió cultural a Igualada, per poder dedicar els nostres esforços en fer cultura i fer-la de la millor manera que sabem, des de les ganes i l’esforç que li hem dedicat tants i tants anys i que així seguirem fent.

TOTS SOM CULTURA!

 

Associació de la festa de l'arbre de maig d'Igualada, JOSA, Associació Coral Juvenil Xalest d'Igualada, Xarxa Igualada, Equip tècnic de la Coral Els Verdums, Ball de pastorets d'Igualada, Coral Merlet, Associació juvenil la Collanada, JOSA Jazz Band, Coral Infantil Gatzara, Cor Exaudio, Igualada Gospel Choir, Estival de jazz d'Igualada, Associació Promotora de la Llengua Catalana - APLEC Igualada, Coral Mig to, Ball de St. Miquel i els Diables, Igualada, L'Olla expressa, Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada, Ball de Cercolets d'Igualada, JOSA (orquestra Aleví), Ateneu igualadí de la classe obrera, Cor de Xauxa, Gitanes d'Igualada, Bitrac Dansa, Protons Percussió, Ball de Bastons d'Igualada, Casal Popular d'Igualada, El Foment, Teatre de l'Aurora, Cal Cuta, Flama del Canigó d'Igualada, Els Voladors, trabucaires d'Igualada, Cor d'homes de la ciutat d'Igualada i Gegants Vells d'Igualada.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.