Divendres, 28/11/2014
1466 lectures

Spoilers

Per començar parlaré d’un dels temes més odiats pels amants i seguidors de les sèries, els spoilers, i no em refereixo als alerons dels cotxes, sinó al fet d’explicar una part central de la intriga de l’obra en qüestió, abans que el nostre interlocutor l’hagi vist o llegit. I és que els spoilers no només són per sèries, també els podem patir en llibres, pel·lícules, programes de TV... Spoiler ve del terme anglès “to spoil” que es traudeix com a malmetre, fer malbé o espatllar, i és exactament això el que fan, deslluir la nostra experiència quan estem gaudint d’una obra.

Podríem fer una anàlisi psicològica de la gent que fa spoilers de manera conscient, però no serà el cas, ho deixo per als professionals que podran analitzar quin tipus de mancances afectives i sexuals han pogut tenir al llarg de la seva vida i que els han portat a dur a terme aquest tipus de comportament.

És curiós el fet  que quinze anys enrere, una sèrie americana trigava més de 6 mesos de mitjana a arribar a les nostres pantalles, i el perill d’espoilers era molt més baix que no pas ara, que ens arriba amb pocs dies de diferència, i és que el món global ha fet que un capítol d’una sèrie que s’emet a l’altra punta del món, estigui en poques hores disponible perquè el puguem veure aquí, en versió original i amb possibilitat de subtítols en castellà, anglès o suahili (el català encara costa una mica de trobar), i això lligat amb la immediatesa de les xarxes socials, fa que el risc de saber més del que voldríem sigui massa alt. Un exemple clar el tenim amb Game of Thrones, i és que pocs minuts després de l’emissió d’un capítol per l’HBO, el seu canal original, si consultem els Trend Topics globals de Twitter ja hi trobarem el nom dels personatges estel·lars del capítol, i això ens pot donar alguna pista del que ha de passar.

El sergent Brody i l'agent Mathison victimes dels spoilers

El problema greu ve amb els individus que fan spoilers amb plena consciència, de l’estil de fer un tuit o un post al facebook dient que l’assassí és el majordom. Com podem evitar això d’una manera legal? (No contemplo accions violentes que podrien suposar penes de presó) En primer lloc, suggerir-los que aquest tipus de comportament no és del nostre grat, i tot seguit fer-los un unfollow com una casa de pagès, més val prevenir que curar.

En aquesta secció, entre d’altres temes aniré parlant de sèries, i espero no colar cap spoiler, si ho faig ja sabeu que heu de fer, però sense violència!

2 Comentaris

angel-ruiz

Àngel Ruiz

Igualada

28 de novembre 2014.16:39h

Respondre

És molt bo Jordi! Enhorabona als autors!

jordicodol

Jordi Còdol Montagut

Igualada

28 de novembre 2014.09:39h

Respondre

A propòsit! Aquests ”Retratos en serie” van ser un dels premis ciutat d’Igualada (https://www.youtube.com/watch?v=fGh53sOtW28). Es va endur la categoria d’Art Digital. El vídeo és... Llegir més d’Albert Vendrell i Mariona Pujol.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.